Bezár

Hírarchívum

SZTE felvételi ponthatárok – 6500 új egyetemi polgár

SZTE felvételi ponthatárok – 6500 új egyetemi polgár

2012. július 24.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetemre idén összesen 15 ezer 720 diák felvételizett – 41 százalékuk, vagyis körülbelül 6500 gólya is lett. Az SZTE listáról a legmagasabb pontszám alapképzésben: a bölcsészkar klasszika-filológia szakirányán a maximális 500 pontból 438 kellett a bejutáshoz, mesterképzésen a zeneművészeti kar gitár, valamint oratórium- és dalének szakirányán a 100-ból 98.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Idén a Szegedi Tudományegyetemre jelentkezők 41 százaléka lett egyetemi polgár – tavaly 42 százaléka. A Tisza-parti universitasra most pályázó 15 ezer 720 diák közülük 8 ezer 280 első helyen jelölte meg az SZTE-t. A jelentkezők közül 13 ezer 501 állami ösztöndíjra pályázott, 10 ezer 420 fiatal nappali képzésben alapszakon, 2 ezer 834 mesterképzésen képzelte el jövőjét. A jelentkezők közül körülbelül 6505 kezdheti meg tanulmányait a 2012 szeptemberéáben induló új tanévben. Tavaly 18 ezer 534 volt a jelentkezők, 7 ezer 874 a felvettek száma.

Bronzérmes az ország legnépszerűbb képzései között a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar általános orvos szakja: 1709 pályázó közül 312 jelentkezett ide első helyen, az állami ösztöndíjas helyen szükséges 421 pontot 226 gólya érte el. E szakon az önköltségi díjas képzésre 403 pont a belépési küszöb.

Mesterszakon a maximumot jelentő 100-ból 98 kellett ahhoz, hogy az alapképzés után a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar klasszikus énekművész-oratórium- és dalének, illetve klasszikus hangszerművész-gitár szakirányán folytathassa felsőfokú tanulmányait a jelentkező. Ezzel ez a két SZTE mesterszak a harmadik a mesterszakok ponthatárait mérő toplistán.

– A műszaki képzés iránt nőtt a fiatalok érdeklődése – állapította meg az első szegedi Pont Ott Parti örömünnepén nyilatkozó Szabó Gábor. Az SZTE rektora nyugtázta, hogy a Szegedi Tudományegyetem iránti érdeklődés az országos trendnél kisebb arányban csökkent. Az SZTE három karán is indul olyan alapképzés, amelyre nem kapott állami ösztöndíjas helyet az egyetem. Változatlanul magas pontszámokkal lehet bejutni például az orvosi szakokra, vagy a pszichológia képzésre. – Nem a legmagasabb és a legalacsonyabb, hanem az átlagpontszám „beszédes” – hangsúlyozta a rektor. Például az SZTE általános orvos szakán 440 az átlagpontszám, a szociológián 437, az ápolás szakon 382, a GTK pénzügyi szakán 380, a matematikán 350. Ennek alapján látható, hogy tehetséges diákok érkeztek a Szegedi Tudományegyetemen. A rektor kiemelte: a most sikertelenül felvételizők számára új esélyt jelent a pótfelvételi, mert idén szinte minden szakon hirdet új önköltséges helyeket az SZTE.

A szegedi POP-ról folyamatosan tudósított a www.u-szeged.hu. A ponthatárokról további információ a www.felvi.hu-n.

 

A szegedi felvételi pontszámokkal kapcsolatosan további érdekességekre bukkanhatunk az alábbi táblázatot böngészve. Az SZTE ponthatárait alább a Délmagyarország, Délvilág 2012. július 25-i számában megjelent két újságoldalt bemutatva tesszük közzé.


Ponthatárok a szegedi egyetemen 1

Ponthatárok a szegedi egyetemen 2
 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek