Bezár

Hírarchívum

Temesvari_egyetem_kiemelt

Temesvár számára példát mutathat a szegedi felsőoktatási integráció

Temesvár számára példát mutathat a szegedi felsőoktatási integráció

2012. július 18.
4 perc

Dan Lazea, a Temesvári Nyugati Egyetem rektorhelyettese szerint intézménye minél gyorsabban a lehető legszorosabb együttműködés kialakítására törekszik a Szegedi Tudományegyetemmel. A temesvári vendég is megtekintette az SZTE és a SZAB közös Szent-Györgyi Albert emlékkiállítását.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szegedre látogatott július 17-én a Temesvári Nyugati Egyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese. Dan Lazea tárgyalásokat folytatott a Szegedi Tudományegyetemen Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettessel a lehetséges együttműködésről, illetve a kétoldalú kapcsolatokról, majd városnéző sétája előtt meglátogatta a SZAB-székházban nemrég megnyílt Szent-Györgyi Albert-emlékkiállítást is.

 

A hasonló felépítés és filozófia köt össze

– A Temesvári Nyugati Egyetem viszonylag fiatal intézmény, az 1940-es években alapították meg királyi határozattal. Az universitas az elmúlt hatvan évben folyamatosan fejlődött, jelenleg tizenegy karral működik, melyek a tudományterületek széles spektrumát fedik le a művészettől kezdve a jog-, a gazdaság-, a politika- és a bölcsészettudományokon át egészen a természettudományokig és a sportig – mutatta be alma materét a politológus Dan Lazea. A www.u-szeged.hu megtudta tőle: Románia oktatási rendszerét a 2011-ben kihirdetett oktatási törvény alakította át és határozza meg. Ennek értelmében minden egyetemen választást tartottak, mely náluk idén februárban ért véget, ekkor állt fel az új vezetés. A rektor munkáját négy rektorhelyettes segíti: az egyik az akadémiai oktatási, a másik a gazdasági, a harmadik a kutatási stratégiáért felelős, míg az SZTE-n vendégeskedő szakember a nemzetközi és a közkapcsolatokat fogja össze.

Mi volt a legfontosabb célja a mostani látogatásnak? – érdeklődtünk. A temesvári rektorhelyettes úgy felelt: új tisztségében már egy hónapot követően rádöbbent, milyen komoly jelentősége van számukra a Szegedi Tudományegyetemhez fűződő kapcsolatoknak. – A földrajzi közelség csak megkönnyíti a közöttünk lévő különleges kapcsolatot, melynek fő mozgatórugója a hasonló felépítés és filozófia, mely meghatározza a két egyetem küldetését. Végül, de nem utolsósorban csodálattal tekintek a szegedi felsőoktatási intézmények egyesülésére, ennek az integrációnak a sikertörténete Temesvár számára is követendő példát jelenthet – magyarázta.

 

A globális verseny hajt az egységesülés felé

A romániai városban ugyanis jelenleg négy állami egyetem működik: a Nyugati mellett az orvosi, a mezőgazdasági és a politechnikum. Ugyanakkor – fogalmazott Dan Lazea – nemcsak igény van egyfajta egységesülésre, hanem érezni kell a versenyből fakadó kényszert is. – A valódi nagyvárosi universitassá történő integráció felé ható erő nagyobb, mint Románia vagy Magyarország ereje. A háttérben a gazdasági okok mellett a globális verseny húzódik meg, mely minél nagyobb egységek kialakulását követeli meg – így a temesvári rektorhelyettes. Dan Lazea ezzel kapcsolatban a francia mintát hozta fel példának. Mint mondta, ott a Strasbourgi Egyetem jelenti az etalont nagysága, egysége és ezekből fakadó ereje miatt, ám azok az intézmények is egyfajta egyetemi konzorcium felé haladnak, melyek nem követték az egységesülés útját. Bordeaux-ban például négy felsőoktatási intézmény létezik részben egymástól függetlenül, ugyanakkor vannak közös struktúráik az oktatás és a kutatás területén, illetve a „Bordeaux-i Egyetem” megjelölés alatt bocsátják ki diplomáikat.

 

Új lehetőségek a közös doktori képzésben

Milyen esélyeket nyit tehát az SZTE és a Temesvári Nyugati Egyetem partnersége ebben a régióban? Mely területeket érintheti a kooperáció? A szakember szerint közös feladat, hogy megtalálják azt a helyes kifejezést, mely a két egyetem közötti különleges, lehető legszorosabb kapcsolatot, stratégiai partnerséget leírja. Jelenleg egyedül az uniós támogatású HURO-konstrukció rendszerében hat projektben működnek együtt a felek a gazdaságtudománytól a klímaváltozásig. A hallgatócsere is megfelelően működik, ám további bővítésre szorul. – A következő stratégiai területnek a bolognai folyamat harmadik szintjének, azaz a PhD-képzésnek kellene lennie. Az új román oktatási törvény lehetőség ad a joint degree-kre, azaz a közös témavezetés alatti doktori képzésekre. Ez azt jelenti, hogy egy hallgató két egyetemre is beiratkozhat, mindkét helyen van témavezetője, végez kutatásokat, s a doktori képzés közös disszertációval és védéssel zárul. A törvény nyitott emellett még egy ablakot: külföldi professzorok számára is megadja a jogot, hogy a romániai egyetemek doktori iskoláinak teljes jogú tagjaivá váljanak, s ott kutatási témát vezessenek. Nem titkolom, többek között azért is érkeztem az SZTE-re, hogy szegedi professzorokat hívjak meg: vegyenek részt a doktori iskoláink munkájában, növeljék azok presztízsét – vázolta a lehetséges együttműködés kereteit Dan Lazea.

A temesvári rektorhelyettes végül úgy összegzett: saját és intézménye célkitűzése, hogy minél rövidebb időn belül a lehető legszorosabb partnerséget alakítsák ki a Szegedi Tudományegyetemmel.

 
Pintér M. Lajos

 

Temesvári egyetem galéria
További képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek