Bezár

Hírarchívum

SZTE_GDF_Suez_kiemelt

Világszínvonalú PE-labort kapott az SZTE

Világszínvonalú PE-labort kapott az SZTE

2012. július 23.
4 perc

Világszínvonalú, mintegy 60 millió forint értékű polietilén labort, eszközöket ajándékozott a Szegedi Tudományegyetemnek a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Átkerül a Szegedi Tudományegyetemre a GDF SUEZ polietilén (PE) laboratóriumának az eszközállománya - az ajándékozásról július 23-án írta alá a szerződést az SZTE Rektori Hivatalában Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora és Csiba Péter a GDF SUEZ vezérigazgató-helyettese. A sajtó nyilvánossága előtti ceremónián megjelent Patrick Eeckelers, a GDF SUEZ elnök-vezérigazgatója is.

„A GDF SUEZ világ legnagyobb közüzemi szolgáltatója: több mint 200 ezer ember 70 országban dolgozik, 9 intézetében 1100 kutatót foglalkoztat” – jellemezte cégét a vezérigazgató-helyettes. Csiba Péter elmondta: a cégcsoport 2003 óta szorosan együttműködik a Szegedi Tudományegyetemmel. A társadalmi felelősségvállalás jegyében, továbbá az innováció, a tudományos kutatás, a jövő generációi iránti elkötelezettségük jelzéseként támogatják az SZTE kutatómunkáját és kutatásfejlesztési tevékenységét – most a világszínvonalú PE-labor átadásával. Fontosnak tartják, hogy az SZTE szellemi potenciálját minél jobban hasznosítani tudja cégük, illetve az ipar, és így közös eredményeket érjenek el.

„Az ipari kapcsolatok erősítése kiemelt helyet foglal el az SZTE stratégiájában. Ezt jelzi például a kutatás-fejlesztési és innovációs igazgatóság megerősítése” – hangsúlyozta Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora mikor megköszönte a GDF SUEZ ajándékát, a PE-laboratóriumi berendezéseket. Azt kívánta, hogy ez közbülső lépés legyen a két fél közti kapcsolat további fejlődésében. Az ajándékozási szerzőség aláírását követően – újságírói kérdésre válaszolva – elmondta: az utóbbi évtizedben világjelenség, hogy a különböző cégek – stratégiai megfontolásból – az egyetemekre helyezik kutatás-fejlesztési egységeik jelentős részét. Sőt: akadnak iparágak, amelyek fejlesztéseikben teljes egészében a kutatóegyetemekre támaszkodnak, míg maguk a K+F eredményeivel foglalkoznak.

A 70-es évektől kezdve szoros együttműködés alakult ki a szegedi egyetem és a gázszolgáltató cég között” – emlékezett a kooperációba a kezdetektől bekapcsolódó Erdőhelyi András. Az SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi tanszék professzora elmondta: már a PE-laboratórium akkreditálásában is részt vettek, és bizonyos vizsgálatok eleve csak az egyetemen indultak és részt vettek a cég különböző kutatásfejlesztési munkáiban. A hetvenes évek közepén az első hegesztő automatát is az egyetem készítette el az akkori Dégáz számára. Az első szegedi műanyag gázvezetékcsövek eredeti minősítését egyetemi szakemberek végezték. A most ajándékba kapott berendezések alkalmasak arra, hogy például a vezetéknek használt műanyag csövek gázáteresztő képességét, a töréskor bekövetkező változásait, élettartamát is tanulmányozták, illetve azt, hogy a különböző minőségű csövek hogyan és mire használhatók. Azaz mechanikai, kémiai és különböző spektroszkópiai vizsgálatokat végeznek a laborban. A színvonalas egyetemi kutatómunkához szükséges a különböző technológiák és modern gépek jelenléte. Az együttműködés eredményeit közös publikációk is jelzik.

Az újnak számító, így például a polietilén technológia alkalmazásában élen jár a dél-alföldi gázszolgáltató – tette hozzá Tajti Péter, az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. vezérigazgatója. A PE-labor eszközeivel a gázvezetékeknek használt polietilén csöveket vizsgálják, többek között azok élettartamát, szilárdságát is. Így például már 40 éve beépített csövekből is vesznek mintákat Magyarországon, illetve Franciaországban, hogy kiderüljön, mennyire öregednek el a csövek. Jelenleg 23 ezer kilométernyi vezeték tartozik a cég hatáskörébe.

„A színvonalas egyetemi kutatómunkához szükséges a különböző technológiák és modern gépek jelenléte. A GDF SUEZ Csoport támogatásának eredményeként most több tízmillió forint értékű berendezéssel gyarapodik a tanszékünkhöz tartozó, de a kar minden intézetét, kutatócsoportját szolgáló laboratóriumi műhely” – nyilatkozta a www.u-szeged.hu kérdéseire válaszolva Szatmári Sándor. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Kísérleti Fizikai Tanszékét vezető egyetemi tanár példaként említette: a műanyagok egymáshoz hegesztését, illetve különböző mérési eljárásokat is a legújabb technológiával végezhetik majd el.

Az átadott eszközöket a Szegedi Tudományegyetem több tanszéke, így a Fizikai, Kémiai és Anyagtudományi Tanszék, továbbá a Kísérleti Fizikai Tanszék, illetve az Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék használja majd tudományos kutatómunkájához

SZTEpress

 

SZTE GDF Aláírás galéria
További képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek