Bezár

Hírarchívum

Hervay-hagyaték a Pinceszínházban

Hervay-hagyaték a Pinceszínházban

2012. június 15.
2 perc

A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) június 5-én felolvasóestet tartott Hervay Gizella Zuhanások című művéből. A tragikus sorsú erdélyi költőnő, Szilágyi Domokos feleségének hagyatéka ezen az egy estén megtekinthető volt a Szegedi Pinceszínházban, mielőtt a Petőfi Irodalmi Múzeumba kerülne.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Zuhanások – Oratórium három hangra címmel tartott felolvasóestet a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) június 5-én a Pinceszínházban. Az alkotó, Hervay Gizella tragikus sorsú, erdélyi magyar költőnőként él emlékezetünkben. Pályájára nagy hatással volt férje, Szilágyi Domokos munkássága, akit szintén határon túli nagy poétánkként ismerünk.
A Zuhanások is az ő emlékére íródott. Szilágyi öngyilkossága és fiuk halála a legsötétebb tónusú lírához vezette el Hervay Gizellát; olyan csúcsokhoz-mélységekhez, amelyek Vörösmarty, Vajda, Ady, vagy Juhász Gyula rokonává teszik.

„Nagyon meglepett először a kapcsolatfelvétel, és rögtön nagyon meg is örültem neki. A kapott relikviákat a hátizsákomban megilletődötten cipeltem haza és aznap éjjel már nem mertem őket elővenni. A dokumentumok igen személyes voltukból adódóan meghatottak és elborzasztottak, de tudtam, hogy nagyon sok szeretettel és tisztelettel fogok bánni velük, amíg a kezem között tarthatom őket” – mondta el a lehetőségről Drubina Orsolya, a SZESZ tagja és a felolvasóest ötletgazdája, egyik hangja.

A június 5-i program különlegessége volt, hogy a Hervay-hagyaték egy része aznap este megtekinthető volt a Szegedi Pinceszínházban, még mielőtt a Petőfi Irodalmi Múzeumba került volna. Az örökség gondozója képeket, diákat és egyéb dokumentumokat bocsátott a társulat rendelkezésére. Így Hervayról és Szilágyiról készült fotókat, a költőnő magyar és román nyelven íródott végrendeletét, utolsó kézzel írott, ám összetépett levelét.


Kiss Tímea

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek