Bezár

Hírarchívum

fiatal_lany_kiemelt

Méltó helyre került a Klinikakertben a Fiatal Lány

Méltó helyre került a Klinikakertben a Fiatal Lány

2012. július 01.
2 perc

Bővül a Szegedi Tudományegyetem Onkoterépiás Klinikája: az új sugárterápiás bunker építése miatt kellett elköltöztetni Antal Károly szobrászművész alkotását. A klinikai épületek központi terén, rózsaágyások közt avatták újra a klinikakertet 1961 óta lakó Fiatal Lányt.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magyar-román határ menti pályázati együttműködés eredménye az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Onkoterápiás Klinika épületbővítése. A daganatgyógyítás európai színvonalú fejlesztése a projekt célkitűzése, amelyhez jelentős eszközbeszerzés is kapcsolódik. 2004-ben építették az első sugárterápiás bunkert a Fiatal Lány szobrának eredeti helye mellett. A magyar-román fejlesztés részeként most a daganatos betegségek kezelésére alkalmas új sugárterápiás eszközzel bővül a klinika. Jelentősen javítja majd a betegellátást a berendezés és a hozzá kapcsolódó új épület, amely egyúttal szükségessé tette a Fiatal Lány végleges költözését.

„Klasszicizáló szobor, amely szépséget, nyugalmat és időtlenséget sugároz az arra sétálóknak” – nyitotta meg a leleplező-ünnepséget Kahán Zsuzsanna, az SZTE Onkoterápiás Klinika vezetője. Hozzátette, a Fiatal Lány emlékeztet, hogy igaz értékek mentén cselekedjünk.

Sokan segédkeztek a szobor méltó helyre költöztetésében: a Szegedi Onkoterápiás Klinika a Daganatos Betegek Gyógyításáért Alapítvány, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, a T-Invest ’91 Kft. és egy névtelen magánadományozó is támogatta az alkotás felújítását. Lapis András szobrászművész vezette a carrarai fehérmárvány szobor restaurálását. Június 27-én, délután már teljes pompájában, új helyén csodálhatták meg a Fiatal Lányt az arra járók.

"A szobor jelképezi, ahogyan az egészségügy dolgozói igyekeznek megőrizni és visszaadni pácienseik egészségét és fiatalságát" – így búcsúztatta Facskó Andrea, a Szemészeti Klinika igazgatónője a Fiatal Lányt.

B. T.

 

Fiatal lány új helyen galéria
A szobor "újraavatásán" készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek