Bezár

Hírarchívum

muszaki_-_kiemelt

Műszaki fejlődés és fenntarthatóság az SZTE-n

Műszaki fejlődés és fenntarthatóság az SZTE-n

2012. június 05.
3 perc

Idén először a szegedi universitas is csatlakozott a Magyar Műszaki Értelmiség Napjának országos rendezvénysorozatához. A Szegedi Tudományegyetem június 5-én a műszaki fejlődés és fenntarthatóság jegyében szervezett előadásokkal és szabadtéri bemutatókkal ünnepelt.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szakmai előadásokkal kezdődött az SZTE Tanulmányi és Információs Központban (TIK) az országos programba illeszkedő műszaki értelmiség napja. Rácz Béla általános rektorhelyettes megnyitójában rámutatott: két magyar egyetem – az SZTE és az ELTE – szerepel a shanghai egyetem listáján, amely a világ ötszáz legjobb felsőoktatási intézményét rangsorolja. A nemzetközi elismertségben vitathatatlan szerepe van az itt született tudományos eredményeknek, az egyetem kiváló kutatóinak. A közelmúltban Corvin-lánccal kitüntetett fizikus, Bor Zsolt kutatásait - mint az SZTE műszaki értelmiségének kiemelkedő teljesítményét - is ismertette a rektorhelyettes. Bodor Dezső a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara elnöke a szervezet történetét mutatta be, ezután az érdeklődők előadásokat hallgathattak - többek között - a biogáz előállítással kapcsolatos szegedi kutatásokról, az SZTE Mérnöki Kar modern épületének megújuló energiahasznosításáról és az SZTE napelemes energia-beruházásairól, aminek keretében 2700 napelemet telepítenek az egyetem 27 épületére.

Nemcsak egyetemi polgárok, hanem rengeteg középiskolás is kíváncsi volt a programokra, amiket a nyár elejű hideg ellenére a szabadban is megtartottak. Talán az SZTE Mérnöki Kar díjnyertes léghajtánya volt az egyik leglátványosabb eleme a kültéri bemutatóknak. Néhány szerencsés hallgató vezethette is a Nemzetközi Rexroth Pneumobil verseny idei nyerteseinek sűrített levegővel működő járművét. „Nekem az 'automobil' tetszett a legjobban, ki is próbálhattam. Már sok képet láttam róla az újságokban, úgyhogy nagyon vártam, hogy megnézhessem. Nagyon jó volt vezetni, bár kicsit féltem tőle, amikor begyorsult” – mesélt Rengei Noémi néprajz szakos hallgató első léghajtányos vezetéséről.

Nagy sikert aratott az ArchEnerg Klaszter bemutatója is: a hangszigetelt nyílászáró kabinból a bezártságot jól tűrők garantáltan szabályosan mutathatták el a kintieknek az activity feladatokat, a „süket kabin” egyetlen hangot sem engedett át. „Gépészmérnök szeretnék lenni, nagyon érdekel ez a szakirány, ezért is jöttem el a programra. Eddig a fülke tetszett legjobban, de minden kinti programot megnézünk” – magyarázta a műszaki területre készülő Suták Barnabás, a Deák Ferenc Gimnázium tizenegyedikes diákja két activity-meccs között. A TIK előtt még egy hőszivattyú-hűtőszekrényt is megnézhettek az érdeklődők, mások a napelem és a napkollektor működésére voltak kíváncsiak.

Bár nem tekertek messzire a „Jövőbarát bringán”, a vállalkozó kedvűek kipróbálhatták, hogy önerejükből milyen háztartási gépet tudnának működtetni egy bicikli-generátor meghajtásával. A TIK zöld kommandója ezúttal az Információs Központ Zöld Oázisában mutatkozott be. A pihenő-tanuló „zöldövezetben” ökológiai lábnyomméréssel, természetbarát gondolatokkal lombosodó ígéretfával várták a látogatókat. A TIK nagyelőadójában pedig koradélutánig küzdhettek a környezetszennyezés ellen a népszerű virtuális szemétdurrantó verseny játékosai.

Budapesti programokkal, egészen június 7-ig folytatódik a Magyar Műszaki Értelmiség Napja rendezvénysorozat. (http://mmen.uni-obuda.hu/program)

Borbola Terézia

 

Műszaki értelmiség napja június.zip
A Magyar Műszaki Értelmiség Napján készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek