Bezár

Hírarchívum

Kovacs_Kornel_labor_kiemelt

Német cég vette meg az SZTE-n fejlesztett biogáz gyártómódszert

Német cég vette meg az SZTE-n fejlesztett biogáz gyártómódszert

2012. június 14.
2 perc

Innovációs siker, hogy technológia transzfer megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem és a német Schmack Biogas GmbH. A német vállalat megvásárolta az egyetemen fejlesztett, termofil baktériumokkal működő biogáz előállítási technológiát, melyet Kovács Kornél professzor és munkatársai fejlesztettek ki.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kiváló környezettudatos technológiának számít, javítja a biogáz előállítással foglalkozó üzemek működésének hatékonyságát a Kovács Kornél professzor, a SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Biológus Tanszékcsoport Biotechnológiai Tanszékének vezetője által irányított csoport fejlesztése. Mi a biogáz? Olyan gázelegy, amely szerves anyagok mikrobák által, anaerob (levegőtől elzárt) körülmények között történő lebontása során képződik. Mire jó a biogáz? Felhasználási lehetősége jelentős, hiszen a villamos, és a hőenergia előállítás területén egyaránt használható. Az egyedülállónak számító, nemrégiben értékesített technológia révén a biogáztermelés intenzitása az úgynevezett termofil baktériumok hozzáadásával a korábbi módszerekhez képest 30-50 százalékkal fokozható. E technológiát vásárolta meg a Schmack Biogas GmbH, Németország egyik legnagyobb biogáz előállító vállalata. Ez az SZTE elmúlt években kötött legjelentősebb szabadalmi átruházási tranzakciója.

E sikeres üzlet is bizonyítja annak jelentőségét, hogy közel egy évtizede az innováció középpontba került a Szegedi Tudományegyetemen. Jelenleg is külön rektor-helyettes és igazgatóság foglalkozik a kutatási eredmények hasznosításával.

- A kutatásfejlesztés és -szervezés, az innováció, a találmányi bejelentésnek és hasznosításnak a teljes vertikuma az igazgatósághoz tartozik – tudtuk meg Buzás Norberttől. A Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóságát vezető egyetemi oktató hozzátette: a közép-kelet-európai régióban a legjobb 5 százalékba tartozik az SZTE innovációs teljesítménye. E munka hasznát a számok is mutatják. Például a Szegedi Tudományegyetem úgy válaszolt az ipari partnerek kutatás-fejlesztési igényeire, hogy az ebből származó bevétele 2006-2010 között elérte 4,5 milliárd forintot.

- Presztízs értéke mellett azért is fontos e megállapodás, mert a kutatók számára a jövőben is biztosít forrást a technológia továbbfejlesztésére – hangsúlyozta Buzás Norbert. – Ugyanakkor segíti az egyetem további találmányhasznosítási tevékenységének finanszírozását. A bevétel 55%-át kapják a kutatók, 5%-át a kutatásoknak közvetlenül otthont adó SZTE Természettudományi és Informatikai Kar, 40%-a pedig a Szegedi Tudományegyetem központi költségvetésébe kerül.

SZTEpress

Az SZTE és a Schmack Biogas GmbH megállapodásáról további információ itt olvasható.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek