Bezár

Hírarchívum

SZTE-s hallgatók sikere az újvidéki Cinema City nemzetközi filmfesztiválon

SZTE-s hallgatók sikere az újvidéki Cinema City nemzetközi filmfesztiválon

2012. június 27.
2 perc

Az újvidéki Cinema City nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjában a 10.000 dollár alatti költségvetésű film díjáért három alkotás versenyzett a Szegedi Tudományegyetemről (SZTE). A győztes a Gazsó Orsolya, Kučov Renáta, Urbán Anikó és Magyar Andor alkotta csapat lett Fél tíz című munkájával.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

cinema_gyoztesekMagyarország volt a díszvendége a szombaton zárult újvidéki Cinema City nemzetközi filmfesztiválnak. Az egyhetes rendezvény programjában 150 film szerepelt, de versenyt is hirdettek: négy kategóriában díjazták a legjobbakat. Így megválasztották a legjobb rendezőt, forgatókönyvírót, színészt és színésznőt, de elismerték a 10 ezer dollárnál alacsonyabb költségvetésből készült legjobb, legjobb szerb és legjobb magyar filmet.

Az utóbbi csoportban a Szegedi Tudományegyetemet három munka képviselte, a kategória díját azonban a 11 perces, Fél tíz című játékfilm nyerte. Alkotói az SZTE vajdasági születésű hallgatói: a szabadkai Kučov Renáta, az egyik rendezőasszisztens és a zentai Urbán Anikó, a film rendezője Vizuális kultúratudomány szakos; a topolyai Gazsó Orsolya, a másik asszisztens, kommunikáció-és médiatudományt tanul. A Fél tíz operatőre és vágója, Magyar Andor, szintén a szegedi universitas egykori vizuális kultúratudomány hallgatója volt. A játékfilm érdekessége, hogy a Szegedi Nemzeti Színházból ismert Márkus Melinda szerepelt benne Kučov Boris mellett. A fiatal csapatot a forgatókönyvírásban Tolnai Szabolcs, rendezésben és forgatásban pedig Ferenczi Gábor segítette. A Fél tíz egy Szegedre érkező vajdasági fiatalról szól, akinek sok kalandban lesz része a városban.

A Cinema City nemzetközi fesztivált az Európai Unió is protezsálta azzal a céllal, hogy elősegítse a különböző kultúrák egymás mellett élését, illetve pártolja a határ melletti fiatalok szakmai együttműködését. A díjak kiosztását azonban az Európai Unió Magyarország – Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programja tette lehetővé.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek