Bezár

Hírarchívum

Továbbra is a világ 500 legjobb egyeteme között az SZTE

Továbbra is a világ 500 legjobb egyeteme között az SZTE

2012. június 25.
2 perc

Változatlanul a két legjobb hazai egyetem egyike az SZTE. A leginkább ismert felsőoktatási világrangsorban is szerepel a Szegedi Tudományegyetem.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Vidék-Magyarország legjobb egyeteme a szegedi universitas. A Szegedi Tudományegyetem ugyanis szerepel a két legismertebb egyetemi világrangsorban, a QS World University Rankings (http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2011) és a Shanghai Jiao Tong University által készített „ARWU” (Academic Ranking of World Universities, http://www.shanghairanking.com/index.html) listáján is. Mindkét rangsor a felsőoktatási intézmények eredményességi és kiválósági paramétereire épít. Így például a tudományos publikációk számát és azok idézettségét, az oktató-hallgató arányt vizsgálják, továbbá a külföldi oktatók és hallgatók aránya alapján hasonlítják össze a felsőoktatási intézményeket – tudtuk meg Pálfi Györgytől. Az SZTE nemzetközi kapcsolati igazgatója hangsúlyozta: a magyar állami egyetemek közül továbbra is csak kettőt jegyeznek a világ 500 legjobb intézményét bemutató ARWU listában. Az SZTE és az ELTE egyaránt a 300-400 közötti helyek egyikét foglalja el (http://www.shanghairanking.com/Country2011Main.jsp?param=Hungary).

Az idei sanghaji listát a Harvard vezeti a Stanford es a Massachusetts Institute of Technology (MIT) előtt. A legjobb európai, az University of Cambridge, az ötödik a listán.

A QS Rankings idei listáját Cambridge vezeti, míg a Harvard a második, és az MIT a harmadik. A QS Rankings is csak a Szegedi Tudományegyetemet és az ELTE-t jegyzi a magyar állami felsőoktatási intézmények közül, a világ legjobb 500 és 600 helyezett egyeteme között; illetve a nem állami fenntartású, de egyetemként magyar állami elismeréssel működő budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) szerepel a listán (http://www.topuniversities.com/institution/university-szeged).

– A „Topuniversities” kategóriába sorolt egyetemünk helyezése évek óta stabilan az ötszázadik hely körüli – hangsúlyozza Pálfi György. Hozzáteszi: évente tíz százalék körüli le-föl mozgást a statisztikai adatok normál ingadozása okozza.

SZTEpress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek