Bezár

Hírarchívum

Az Abel-díjas Szemerédi Endre az SZTE-n

Az Abel-díjas Szemerédi Endre az SZTE-n

2012. május 15.
1 perc

Szemerédi Endre, az Abel- és Széchenyi-díjas matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja tart előadást május 17-én a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetében. A neves tudósnak szegedi matematikussal is jelent meg publikációja.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szegedi szemináriumra hívta Szemerédi Endre akadémikust, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet, az amerikai Rutgers University munkatársát a Bolyai János Matematikai Társulat Csongrád Megyei Tagozata. Az Abel-díjat elnyert világhírű, Széchenyi-díjas matematikus Extremális gráfelmélet címmel tart előadást május 17-én, csütörtökön 10 óra 30 perctől az SZTE Bolyai Intézet (Szeged, Aradi vértanúk tere 1.) II. emeleti Riesz termében.

A Norvég Tudományos Akadémia Szemerédi Endrét a diszkrét matematikához és az elméleti számítógép-tudományhoz való fundamentális hozzájárulásáért, valamint az additív számelmélet és ergodikus elméletre gyakorolt „mély és tartós” befolyása elismeréseként részesítette a matematika Nobel-díjaként számon tartott Abel-díjban – jelentette be Nils Christian Stenseth, a Norvég Tudományos Akadémia elnöke. A magyar matematikus május 22-én Oslóban, Norvégia uralkodójától, V. Harald királytól veheti át az elismerést. Az Abel-díj kimagasló matematikai eredmények elérését, alapvető matematikai problémák megoldását, új technikák és alaptételek kidolgozását, új kutatási területek megalapozását jutalmazó nemzetközi elismerés.

Szemerédi Endrének szegedi matematikussal is jelent meg publikációja.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek