Bezár

Hírarchívum

Apró motívumok grafikusa a Somogyiban

Apró motívumok grafikusa a Somogyiban

2012. május 21.
2 perc

Mini tárlatvezetéssel nyílt meg az SZTE Tehetségpont és a Somogyi-könyvtár harmadik kiállítása május 17-én. Az Egyetemi Tavasz keretében megrendezett tárlaton Fehér Mária biológus doktoranduszhallgató, grafikustehetség 19 alkotással mutatkozhat be a bibliotéka látogatói előtt.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

feherm_3A megnyitón az alkotó maga kis tárlatvezetést is tartott zenei aláfestéssel, melyben Szabó Éva Tehetségpont-tag közreműködött zongorán. Minden vonáshoz kapcsolódott egy-egy érdekes emlék, kedves történet. Megtudtuk például, hogy korai képein azért csak fél szeme látszik a figuráknak, mert kezdetben nehezen találta el a szimmetriát. A kiállításon látható a grafikustehetség több „első” rajza is, megcsodálhatjuk például az első képet, amelynél először kezdett egy nő hajába virágokat rajzolni, vagy az első színes rajzot, amely egy indiai nőt ábrázol, a fején látható fa a Földet jelképezi.

A doktorandusz számára a rajzolás kedves hobbi, amiben gyerekkora óta örömét leli. Készített illusztrációkat A TŰ főiskolai folyóiratnak és a Szabad Ötletek bölcsészlapnak is hallgatótársai versei, cikkei mellé. Egyetemi évei alatt már két kiállítást jegyzett szintén Szegeden, az akkori Juhász Gyula Főiskolai Karon. Az első tárlata néhány korai grafikájából készült, amelyeket 2004-ben rajzolt, a másodikon már egy évfolyamtársával, Varga Anettel szerepelt. fehermaria_2Többek között ennek a két kiállításnak az anyagai most is láthatóak a Somogyi-könyvtárba került 19 kép között. Az alkotásokon nagy hangsúlyt kapnak a lelkiállapotot tükröző gondolatok, érzések, a képek egyediségét az adja, hogy nagyon sok apró motívumból épülnek fel, egyéni gondolatokat, látásmódot tükröznek.

Fehér Mária tudományos munkájában a parlagfűvel és a benne élő gombákkal foglalkozik, és olyan biokontroll-technikát szeretne kidolgozni, amellyel visszaszorítható az allergiát kiváltó növény.

Májusban négy héten keresztül négy tehetséges képzőművész munkáival ismerkedhetnek meg a Somogyiba betérők – Fehér Mária immár a harmadik ifjú művész, akinek rajzai május 23-ig tekinthetők meg a bibliotékában.

M.A.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek