Bezár

Hírarchívum

kiemelt

Bioaktív molekulákat tanulmányoznak torontói diákok a JGYPK Nyári Egyetemén

Bioaktív molekulákat tanulmányoznak torontói diákok a JGYPK Nyári Egyetemén

2012. május 14.
2 perc

Kanadai és európai hallgatókat lát vendégül Szegeden az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Kémiai Informatika Tanszéke kéthetes Nyári Egyetem programsorozata keretében.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Csizmadia G. Imre professzor évek óta dolgozik a Kémiai Informatikai Tanszék meghívott oktatójaként, nagy segítségére van nem csak a tanszéknek, hanem az egyetemnek is az a kiterjedt nemzetközi kapcsolat, amivel rendelkezik” – mondta el a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Torontói Egyetemmel való kapcsolatáról Galambos Gábor dékán. „Remélem, hogy az a tudományos és oktató munka, amely a tanszék részéről megnyilvánul, ebben a Summer Schoolban is működni fog” – tette hozzá. Az elmúlt hónapok szervezőmunkája révén az egyetem lehetőséget kapott arra, hogy a Semmelweis Egyetemmel és az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel együttműködésben jelentős számú kanadai hallgató számára olyan programokat szervezzen, melyek keretében Magyarországon kreditpontokat tudnak gyűjteni a hallgatók.

JGYPK nyári egyetem.zipCsizmadia professzor bevezetőjében a jövő egyeteméről beszélt. Mint hangsúlyozta, a jövő nem a múlt és a jelen folytatása, hanem azok következménye. Az egyetemi misszió szimbolikus érméjének nem két, hanem három oldala van: az oktatás és a kutatás mellett – melybe egyre inkább már a graduális képzésben is bevonják a hallgatókat – a globális nézőpont elsajátítása is kulcsfontosságúvá válik. Ezt is szeretnék közvetíteni a Torontói Egyetem hallgatóinak – az intézményt egyébként a világ 200 ezer egyeteme közül a 11-dik legjobbként tartják számon.

Az idei Nyári Egyetemen számítógépes modellezéssel bioaktív molekulákat tanulmányoznak a hallgatók, és azt vizsgálják, hogy az oxidatív stressz milyen károkat okoz a molekulákban. „Azért is örülök igazán ennek a programnak, mert nemzetközi kutatások, például HURO-projektünk keretében is dolgozunk hasonló molekulákkal környezetvédelmi témákban” – így a dékán.

Varró András tudományos és innovációs rektorhelyettes szintén hangsúlyozta a két rangos magyar egyetemmel való partnerséget a Nyári Egyetemen, és kiemelte a JGYPK szervezőmunkájának sikerességét. A témáról szólva a rektorhelyettes úgy nyilatkozott: az élő és élettelen természettudományok kapcsolatának fontossága magáért beszél, a kémia és biológia határterületét vizsgálják majd a résztvevők, részben kapcsolódva a gyógyszerkutatáshoz, amikben Csizmadia professzor is nemzetközileg elismert szakember.

A Nyári Egyetemet 2007-től minden évben megszervezi az SZTE JGYPK Kémiai Informatika Tanszéke. A diákok eddigi kutatásaiból számos publikáció jelent már meg nemzetközi folyóiratokban. A képzésben évről évre résztvevő torontói diákok eredményeit kredittranszferrel a Torontói Egyetemre küldik.

Arany Mihály

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek