Bezár

Hírarchívum

Föld Napja a TIK-ben – programsorozat a természettudatosság jegyében

Föld Napja a TIK-ben – programsorozat a természettudatosság jegyében

2012. május 03.
2 perc

Rendezvénysorozattal hívta fel a figyelmet a Föld élővilágának és természeti kincseinek védelmére az SZTE Tanulmányi és Információs Központ. A sokszor „zöld kongresszusi központnak” is nevezett épület európai viszonylatban is élen jár az energiatudatos működésben.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Egész délutános kazántúrával kezdődött a Föld Napja a TIK-ben: körbevezették az érdeklődőket a 25 ezer négyzetméteres kongresszusi központban. A résztvevők megismerhették a fűtőrendszer működését. Kiderült, egy egyetemi beruházás keretében hamarosan több mint 200 napelemmel teszik még inkább energiatudatossá az épület fenntartását.

A Föld Napja standjainál az „égből” hulló szeméttől óvhatták meg a Földet a „virtuális szemétdurrantó” verseny játékosai. Mások a Zöld Kvízben mérhették fel tudásukat a környezetvédelem terén.

Háromdimenziós domborzati térképen illusztrálta Magyarország vízbázisait az Ásványtani Tanszék és a Geothink Egyesület, kőzetmintákkal szemléltették az ezeken a területeken leggyakrabban előforduló ásványtípusokat. A szervezők így mutatták be, hogy milyen értékes kincs a víz, amelyből Magyarországnak egyedülállóan kiterjedt készletei vannak. Kilencféle ásványvízmintát is megkóstolhattak a látogatók.

Újdonságnak számított az Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék klímavizsgáló műszaki eszköz-bemutatója, de a már hagyományos programok sem maradtak el, mint a társasjáték sarok vagy a firkafal. Bemutatkozott a TITOK (Tevékeny Ifjak a Természet Oltalmazásáért és a Közösségért) hallgatói klub is. A csoport 2009 óta népszerűsíti a környezettudatos magatartást, ezúttal Ökologika totóval és Öko-lábnyom méréssel várták a látogatókat. Az állattartás szabályaival és az állatmentés lehetőségeivel ismerkedhetett meg, aki a Tappancs Állatvédő Alapítvány standjához ért. Apró ajándékokat kaptak, akik jól játszottak a Tappancs állatvédő társasjátékban

A TIK parkjában a Jalagati Joga Club nyílt óráján lazíthattak az érdeklődők, kipróbálhatták a test és a lélek egyensúlyának megteremtésére hivatott indiai jógát. Szintén a parkban állította ki az AeroSzeged – Szegedi Repülő Közhasznú Egyesület egy vitorlázórepülőjét.

Lekapcsolom a lámpát, ha kimegyek a szobából!”, „Fogmosás közben elzárom a csapot!” – ilyen fogadalmakkal lombosodott az ígéret-fa, amit bárki gyarapíthatott egy-egy – remélhetően teljesülő – ígéret-levéllel. A Föld Napja a TIK-ben háromnapos programsorozat városi AlleyCat bicikliversennyel, majd Zöld Filmklubbal zárult.

B. T.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek