Bezár

Hírarchívum

Apolok_-_kiemelt

Kitüntetések az ápolók ünnepén

Kitüntetések az ápolók ünnepén

2012. május 28.
4 perc

Az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából ünnepi tudományos ülést tartottak és kitüntetéseket adtak át a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában. Az SZTE SZAKK Kiváló védőnő, Kiváló ápoló és Kiváló gyógytornász címe mellett itt nyújtották át a szakmai kamara, a MESZK ’Pro Curatio Valetudine’, azaz ’Az egészség ápolásáért’ díját is.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az egészségügyi szakdolgozói munka kiemelkedő területeiről tapasztalt szakemberek tartottak előadást a szegedi egyetem klinikai központjában május 23-án, az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából. A programot az Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZAKK) Szakdolgozói Tudományos Bizottsága állította össze. Válogatás hangzott el az SZTE SZAKK szakdolgozóinak korábbi tudományos tanácskozásokon is sikeres előadásaiból.

Kitüntető címeket adtak át az ápolók ünnepén. 2012-ben immár harmadik alkalommal részesülhettek az egészségügyi szakdolgozók az SZTE SZAKK kitüntetéseiben. Az emlékplakettet és a díszoklevelet Prof. Dr. Hajnal Ferenc, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ általános alelnöke adta át.

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ „kiváló védőnő” címet adományozott Baloghné Fűrész Veronikának, a Védőnői Alapellátási Egység munkatársának. Baloghné Fűrész Veronika 1987 óta védőnőként, 2004-től pedig vezető védőnőként kíséri végig a gyermekek életét, az anya várandósságától a gyermek felnövekedéséig. Szakmai és vezető munkáját kiemelkedő precízséggel, a jövő generációjának példamutató pedagógiai szemlélettel végzi.

„Kiváló ápoló” címet adományozott SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Benyó Lajosnak, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet munkatársának. Benyó Lajos 1996 óta az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet dolgozója. Részlegvezetői ápolói feladatai ellátása mellett részt vállal az egész intézet ápolási tevékenységének szervezésében. Évek óta részt vesz az ápolók gyakorlati és az elméleti képzésében. Szakmáját hivatásnak érzi, amelyet mindig a legmagasabb szinten igyekszik gyakorolni.

Bódi Mónika, a Szemészeti Klinika munkatársa is elnyerte az SZTE SZAKK „kiváló ápoló” címét. Bódi Mónika 1998 óta a Szemészeti Klinika szakápolója, 2009 óta a retina Ambulancia vezető asszisztense. Folyamatos továbbképzéseken való részvétellel fejleszti saját tudását. Munkája, a betegekhez való empatikus viszonya, kollegális magatartása példaértékű.

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ „kiváló gyógytornász” címet adományozott Rónyai Editnek, a Központi Fizioterápiás Részleg és Oktatási Csoport munkatársának. Rónyai Edit 1995-ben végezte tanulmányait gyógytornász szakon, és azóta az Ortopédiai Klinika Központi Fizioterápiás Csoport dolgozója. 2001-ben egyetemi diplomát szerzett humán kineziológiai szakon. Szakmáját kiválóan műveli, részt vesz különböző szakmai előadások tartásában, gyógytornász hallgatók gyakorlati képzésében is, a kamarának is aktív résztvevője. Évek óta a Központi Fizioterápia vezetőjének helyettese.

*

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád Megyei Területi Szervezete (MESZK) a kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakdolgozók munkájának elismerésére 2005-ben ’Pro Curatio Valetudine’, azaz ’Az egészség ápolásáért’ díjat alapított, melyet immár hagyományosan az Ápolók Nemzetközi Napján ad át. Csongrád megyében 5 egészségügyi szakdolgozót díjaznak: Hódmezővásárhely, Makó, Szentes és e városok vonzáskörzetéből egy-egy kollégát, míg Szegedről és vonzáskörzetéből két ápolót tüntetnek ki. A díjat ajánlás alapján ítélik oda, ellenben minden MESZK tag tehet javaslatot – tudtuk meg Irinyi Tamástól, a MESZK megyei területi szervezet elnökétől. A pályázatokat a kamara elnöksége bírálja el. Az érem mellé 50 ezer forintot is kap a díjazott.

Ezt a kitüntetést Irinyi Tamás, és Újhelyiné Papp Teréz a MESZK megyei alelnöke adta át.

A MESZK Csongrád Megyei Területi szervezete kitüntetését 2012-ben Dobó Lászlóné területi védőnő, Hajdú Károly ápoló, és Németh Katalin szülésznő, diplomás ápoló vehette át.

Dobó Lászlóné területi védőnő a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Védőnői Alapellátási Egység munkatársa. 39 éve dolgozik védőnőként, munkáját példamutató szorgalommal, lelkiismerettel végzi. Aktívan vesz részt a védőnő-, szülésznő-, és orvostanhallgatók képzésében. Munkatársai mindig számíthatnak rá, a fiatal kollégákat tanácsaival, tapasztalatival segíti. Szervezi és vezeti a szülésre felkészítő tanfolyamokat, baba-mama klubbot, és az Anyatejes táplálás Világnapjához tartozó eseményeket.

Hajdú Károly ápoló Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. számú Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ, Sürgősségi Betegellátó Osztály munkatársa. Az egészségügyben eltöltött évek alatt több szakterületen is bizonyította rátermettségét. Tudását néhány éves angliai tapasztalattal egészítette ki. Odaadása a betegek és a munkatársak felé nemcsak, hogy példamutató, de sajátosan csodálatra méltó. Nincs olyan beteg, vagy kolléga, aki ne becsülné rendkívüli szakmai tapasztalatát, tájékozottságát és az egészségügy iránti alázatát.

Németh Katalin szülésznő, diplomás ápoló, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika munkatársa. Első munkahelye a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika. 1984. július 1-jétől osztályvezető a klinika Gyermekágyas osztályán. Magas színvonalú szakmai munkáját rendkívüli szorgalommal, elhivatottsággal végzi. Kiemelkedő személyiségéből adódóan, négy évtizedes munkássága alatt vezetői feladatai mellett, veleszületett pedagógiai érzékkel oktatja az ápoló tanulókat.

 

 

Ápolók napja - galéria
Az ápolók ünnepén készült képgaléria itt megtekinthető
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek