Bezár

Hírarchívum

Környezetvédelmi molekuláris adattárházat fejleszt a Pedagógusképző Kar

Környezetvédelmi molekuláris adattárházat fejleszt a Pedagógusképző Kar

2012. május 11.
2 perc

A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (SZTE JGYPK) és a Temesvári Nyugati Egyetem közös projektje az uniós támogatással megvalósuló „Környezetvédelmi komplex molekuláris adattárház”. Környezetszennyező molekulák tulajdonságait vizsgálja a kutatás, a jövőben a két ország környezetvédelmi döntéseiben is segít majd a jelenleg is fejlesztés alatt álló adatbázis.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Elméleti kémiai módszerekkel vizsgálják a molekulákat a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében a partneregyetemek. Egy döntési tanácsokat és molekuláris információt is szolgáltató rendszer létrejötte a program célja. Környezetvédelmi döntésekben is segíthet az adattárház, emellett jelentős hátteret biztosít majd a későbbi kutatásokhoz. 2011 februárja, az indulás óta eddig mintegy 2172 molekulát és 4200 szerkezetet vezettek fel a rendszerbe és adattár folyamatosan gyarapodik.

Csongrád és Temes megye természeti terhelését is feltárja a projekt. Az új adatbázis – a regionális hasonlóságoknak köszönhetően – elősegíti a megalapozott döntéshozást a határokon átnyúló környezeti problémák megoldásában. Ennek érdekében hosszú távú terv, hogy az adattárat bővítik a szennyező anyagok területi eloszlásának információival is.

A pályázati program második workshop-ját április 27-én tartották az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karon. Galambos Gábor, a projekt vezetőmenedzsere, a JGYPK dékánja nyitotta meg az értekezletet. Kiemelte, az adattár mindkét kutatópartner számára használható és hasznos lesz. Viskolcz Béla szakmai vezető a program jelenlegi állapotát és az adattárház megjelenését mutatta be a résztvevőknek.

A végéhez közeledik a 18 hónapos munka. Július 31-én zárul le a közel 400 ezer eurós támogatású fejlesztés, melynek eredményeként egyedülálló kutatási infrastruktúra jön létre a két egyetem között. A teljes adattár és a pályázat további részletei is hamarosan elérhetőek lesznek a www.eprot.eu portálon.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek