Bezár

Hírarchívum

Ötvenéves a szegedi mérnökképzés

Ötvenéves a szegedi mérnökképzés

2012. június 01.
2 perc

Rendezvénysorozattal ünnepli fennállásának fél évszázados évfordulóját a Mérnöki Kar június 6-án és 7-én. Többek között ünnepi tanácsüléssel, találkozókkal, konferenciákkal emlékeznek az elmúlt ötven évre.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának jogelőd intézményében, a Felsőfokú Élelmiszeripari Technikumban 1962-ben kezdődött meg a szakemberek képzése. Az elmúlt ötven évben az intézmény fokozatosan fejlődött, és mint SZÉF (Szegedi Élelmiszeripari Főiskola) vált ismertté, képezte először az élelmiszeripar számára a mérnököket. 1970-től önálló főiskolaként, majd 2000-től az akkor megalakuló Szegedi Tudományegyetem Élelmiszeripari Főiskolai Karaként működött. 2006-ban az intézmény neve SZTE Mérnöki Karra változott.

A névváltozást a képzési portfólió bővülése indokolta. A hagyományos agrárképzések fenntartása mellett a kar mostanra a Szegedi Tudományegyetem és ezáltal a dél-alföldi régió műszaki képzésének legfőbb bázisává vált, ahol az alapszakokon végző hallgatók mesterképzéseken tanulhatnak tovább.

A jubileumi rendezvénysorozat indításaként június 6-án a József Attila Tanulmányi és Információs Központban Ünnepi Tanácsülést tartanak, majd délután a kar Mars tér 7. szám alatti épületében aktív és nyugdíjas professzorok, oktatók, valamint a kar jelenlegi és hajdani diákjai együtt emlékeznek az elmúlt ötven évre.

Kulturális programok, tudományos találkozók és konferenciák teszik teljessé az ünnepet. Bemutatják Újszászi Ilona: A SZEGEDI MÉRNÖKKÉPZÉS TÖRTÉNETE (1962-2012) – Ahogy az egykori és mai oktatók, hallgatók látják című interjúkötetét.

Az SZTE MK Moszkvai körút 9. szám alatti D épületben (az úgynevezett D Galériában) a kar oktatója, Gyeviki János „Zene és tánc” című fotókiállítása tekinthető meg június 30-ig. (A tárlat az épület nyitvatartási idejében – hétköznap 7 és 19 óra között, szombaton 7 és 16 óra között – látogatható.)

Az intézmény egykori diákja, Szűts Tamás szobrászművész emléktáblát készített, amit június 6-án 16 órakor avatnak föl a Mars tér 7. számú épület főbejáratánál. Ugyanekkor a szobrászművészi munkásságából is ízelítőt ad egy kiállítás. Június 6-án délután ERASMUS-találkozót és Lengyel-magyar Tudományos Kerekasztalt tartanak. Az intézmény egykori diákjai Háló Pál együttese, a Storywille Jazz Band koncertet ad, Puskás János pedig a fotóit mutatja be. Nyugdíjas és Öregdiák találkozó is színesíti a programot.

Június 7-én pedig az angol nyelvű ICOSTAF 2012 Nemzetközi Tudományos Konferencia és a VI. Európai Kihívások Konferencia keretében közel száz tudományos munkát mutatnak be a résztvevők.

Az 1962-2012: 50 éves a mérnökképzés Szegeden jubileum programja megtekinthető az SZTE MK honlapján: http://www.mk.u-szeged.hu

SZTEPress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek