Bezár

Hírarchívum

2012. Május

1 2 3 
2012. május 18.
1 perc

Idén is meghirdeti tehetséggondozó programját tizenkettedikes diákok számára az Eötvös Loránd Kollégium, a Szegedi Tudományegyetem legrégebbi szakkollégiuma.

 

2012. május 18.
1 perc

A Dél-alföldi Szakképzési Kerekasztal május 19-én 11 órától a Rekreáció és életminőség a szakképzésben – a versenyképes munkaerőért címmel tart rendezvényt.

 

kiemelt

2012. május 17.
3 perc

Kiállítással tisztelegnek a kilencvenéves Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság első elnöke, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktora előtt az SZTE Klebelsberg-könyvtár aulájában.

 

2012. május 17.
2 perc

80 millió forint támogatást nyert Európai Uniós forrásból dentálhigiénikus szakemberek alapképzésének indítására a Szegedi Tudományegyetem. A programról május 18-án 13 órától sajtótájékoztatót tart a TIK-ben az SZTE Fogorvostudományi Kar. Az SZTE FOK hagyományos tavaszi továbbképzését május 18-án és 19-én szintén az SZTE TIK-ben rendezi.

 

2012. május 17.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem is csatlakozik a nemzetközi „Fascination of Plants Day”, azaz „Azok a Csodálatos Növények” Nap programhoz.

 

2012. május 16.
1 perc

Az SZTE ZMK Vox Universitatis Szegediensis Énekkara és a ZMK hangszereseiből alakult zenekar 2012. április 22-én és 23-án Visegrádon és Budapesten koncertezett.

 

2012. május 16.
1 perc

A szegedi egyetem hallgatója, Németh Csaba első, két diáktzársa, Pokol Gábor és Csernyec Dóra megosztott második díjat nyert a szabadkai Guitar Open nemzetközi versenyen. A szegedi zenészek szokatlan helyzetben is helyt álltak.

 

2012. május 15.
1 perc

Szemerédi Endre, az Abel- és Széchenyi-díjas matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja tart előadást május 17-én a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetében. A neves tudósnak szegedi matematikussal is jelent meg publikációja.

 

2012. május 15.
1 perc

Május 16-án 20 órától Filozófia és/vagy történelem címmel a Szegedi Filozófiai Doktori Iskola mutatkozik be a Grand Caféban. A filozófia hosszú éjszakáját immár negyedik alkalommal rendezi meg az SZTE Filozófia Tanszéke.

 

kiemelt

2012. május 15.
4 perc

Uniós támogatással TIOP-projekt keretében modern magkórház és új sürgősségi betegellátó osztály létesül a Szegedi Tudományegyetemen. A kivitelezés megkezdődött, a tervek szerint 2013 végén, 2014 elején indulhat a beköltözés.

 

2012. május 15.
1 perc

A gyógyszerészet jelenlegi helyzetéről, a szakma előtt álló feladatokról tanácskoznak a Kórházi Gyógyszerészek XVIII. Kongresszusán, melynek idén Szeged ad otthont május 17-19. között.

 

2012. május 14.
1 perc

Alapkő letételi ünnepséggel új lendületet kap a Szegedi Tudományegyetem Új klinikáját bővítő 265 ágyas tömb és a Sürgősségi Osztály építése. (Az ünnepség eredeti programja a rossz időjárás miatt módosult.)

 

 

kiemelt

2012. május 14.
2 perc

A sűrített levegővel hajtott, saját tervezésű és kivitelezésű járművek versenyét idén a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar hallgatói nyerték.

 

kiemelt

2012. május 14.
2 perc

Kanadai és európai hallgatókat lát vendégül Szegeden az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Kémiai Informatika Tanszéke kéthetes Nyári Egyetem programsorozata keretében.

 

2012. május 14.
1 perc

Május 17-én délután 17 órakor nyílik meg Fehér Mária tehetségpontos grafikusművész kiállítása a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében. A fiatal művész képei az élet olyan dolgaira irányítják a figyelmet, amik mellett nap mint nap elmegyünk.

 

2012. május 14.
2 perc

Május 16-ig láthatók a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében Egeresi Nóra Ilona fiatal szobrászművész alkotásai, többek között egy érdekes, úgynevezett fénygrafikát is megcsodálhatunk.

 

2012. május 14.
1 perc
2012. május 14.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem 2 kommunikáció szakos hallgatója 3 díjat hozott el 2 pályázattal.

 

2012. május 13.
1 perc

Globalizálódik az oktatás, népszerűek a nyári egyetemek. Az ilyen rendezvények sorát az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Kémiai Informatika Tanszéke nyitja: május 14-től kanadai és európai hallgatókat látnak vendégül Szegeden.

 

2012. május 13.
3 perc

Az orientalisztikáról és az arabisztikáról beszélt Maróth Miklós akadémikus, orientalista professzor, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke május 10-én a SZAB-székházban. A professzor a Szegedi Akadémiai Bizottság Tudósklub Egyesületének meghívására érkezett Szegedre.

 

2012. május 13.
4 perc

A PISA (Programme for International Student Assessment) folyamatosan fejlődik, és alkalmazkodik a 21. század igényeihez – tudtuk meg a nemzetközi tanulói teljesítménymérő program két szakértőjétől. A „Szeged Workshop on Educational Evaluation – SWEE 2012” műhelyen beszélgettünk.

 

kiemelt

2012. május 13.
3 perc

431 évvel ezelőtt, 1581. május 12-én adta ki Vilniusban a kolozsvári és a szegedi egyetem elődjének tekintett kolozsvári akadémia alapító okiratát Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király – az esemény emlékére koszorút helyeztek el a fejedelem Nemzeti Pantheonbeli szobránál a Szegedi Tudományegyetem képviselői.

 

2012. május 11.
1 perc

A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Testnevelési és Sporttudományi Intézete szervezi május 24-26. között a IX. Országos Sporttudományi Kongresszust.

 

2012. május 11.
3 perc

A lehetséges 11 díjból 3 elismerést is szegedi kutatóknak adtak át a Magyar Tudományos Akadémia idei közgyűlésén. Akadémiai Díjban részesítette az MTA elnöksége a Szegedi Tudományegyetemről Bernáth Árpádot, Gyimóthy Tibor és Tamás Gábort.

 

2012. május 11.
2 perc

A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (SZTE JGYPK) és a Temesvári Nyugati Egyetem közös projektje az uniós támogatással megvalósuló „Környezetvédelmi komplex molekuláris adattárház”. Környezetszennyező molekulák tulajdonságait vizsgálja a kutatás, a jövőben a két ország környezetvédelmi döntéseiben is segít majd a jelenleg is fejlesztés alatt álló adatbázis.

 

TIK-fogy-kiemelt

2012. május 10.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara a Csongrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségével közösen Fogyasztóvédemi Majálist rendezett május 10-én a TIK-ben.

 

2012. május 10.
2 perc

Európa-napot tartottak május 9-én a szegedi Százszorszép Gyermekházban, ahol négy közép-kelet-európai ország nevezetességeit és gasztronómiai különlegességeit ismerhették meg az érdeklődők.

 

2012. május 10.
1 perc

Egyetemünk alapításának 431. évfordulója alkalmából koszorúzást, ünnepséget tartanak május 12-én 11 órakor a Dóm téri Pantheonban Báthory István mellszobránál.

 

kiemelt

2012. május 09.
1 perc

8 országból érkeznek amatőr csapatok az SZTE Sportközpontjába a kerékpáros póló Európa-bajnoki selejtezőre. A május 12-én kezdődő és 13-án záruló versenyen a Bike Polo legjobb közép-európai képviselői mutatkoznak be. A rendezők szeretettel várnak az ingyenes eseményre minden, a sportággal csak most ismerkedő érdeklődőt is.

 

2012. május 08.
3 perc

Japánban ottani állami ösztöndíjjal tanulhatnak magyar fiatalok. A lehetőségekről a Szegedi Tudományegyetemen a BTK Kari Konferenciatermében (Szeged, Egyetem utca 2.) május 11-én (pénteken) 13 órától tájékoztatót tartanak.

 

kiemelt

2012. május 08.
2 perc

Középiskolai Pénzügyi Napot tartott a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar és az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület a régió diákjainak. Május 4-én játékos ismeretterjesztő vetélkedőn tanulhattak a középiskolások a mindennapok pénzügyeiről. Kihirdették a korosztály pénzügyi kultúráját felmérő Econventio Teszt eredményeit is.

 

2012. május 08.
2 perc

Német jogi és szakfordítói képzéseket szervez az SZTE ÁJTK Összehasonlító Jogi Intézete a Potsdami Egyetemmel együttműködésben. Nem csak jogászokat várnak, megfelelő szintű nyelvtudással bárki jelentkezhet, aki érdeklődik a német és a közösségi jog iránt. Az SZTE Tehetségpont tagjai jelentős tandíjkedvezményben részesülnek.

 

2012. május 08.
2 perc

Folytatódik az SZTE Tehetségpont fiatal alkotóművészeinek kiállítás-sorozata a Somogyi-könyvtárban, az Egyetemi Tavasz keretében. Május 10-től 16-ig Egeresi Nóra Ilona szobrászművész, az SZTE JGYPK Rajz-művészettörténeti Tanszékének negyedéves hallgatójának tárlata lesz látható a bibliotéka első emeleti folyóirat-olvasójában.

 

2012. május 08.
1 perc

Milyen a skandináv szemüveg? Kiderül az SZTE Integrációs Klubjában: a május 10-i foglalkozáson az euroszkepticisták érvei is elhangzanak.

 

2012. május 08.
2 perc

Európa-napot rendez a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának Felnőttképzési Intézete 2012. május 9-én, szerdán a Százszorszép Gyermekházban. Idén Ausztria, Lengyelország, Csehország és Szlovákia történelmét, hagyományait, kultúráját, és nem utolsó sorban konyháját mutatják be az első éves hallgatók és vendégeik be interaktív módon.

 

2012. május 07.
4 perc

Négy héten át, május 3-tól hetente a hónap végéig az SZTE Tehetségpont négy fiatal művésze kiállításának ad otthont a Somogyi-könyvtár. Elsőként Szakács Nóra másodéves MSc matematika szakos hallgató, fotóművész képei kaptak helyet az első emeletei folyóirat-olvasó falain.

 

2012. május 07.
3 perc

Tíz ország huszonnégy irodalomtudósával rajtolt el a Hermann Hesse Nobel-díjas svájci-német író halálának ötvenedik évfordulójára szervezett konferencia Szegeden. A négynapos tudományos tanácskozást koncerttel és kiállítással is színesítették a szervezők.

 

2012. május 07.
1 perc

Zárókonferencián összegzi a Szegedi Tudományegyetem Növénybiológiai Tanszéke a „Szeged – Temesvár tengely a biztonságos élelmiszerért és takarmányért” című magyar-román pályázat eredményeit.

 

kiemelt

2012. május 07.
1 perc

„Hajsza a veszélyes áruk után” címmel versenyt rendeznek, előadásokat és tanácsadást tartanak a Fogyasztóvédelmi Majálison. A május 10-i programot az SZTE egységei hívták életre a Csongrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének segítségével, hogy a TIK-ben a hallgatók figyelmét is felhívhassák néhány veszélyre.

 

2012. május 03.
3 perc

Számos érdekes programmal kezdi a májust a Szegedi Akadémiai Bizottság, melynek székháza többek között otthont ad egy nagyszabású Hermann Hesse-konferenciának, és ismét sor kerül a Tudósklub Egyesület rendezvényére is.

 

2012. május 03.
2 perc

A „Kimenet-orientált képzésfejlesztés a Dél-alföldi Régió szolgáltató egyetemén” című pályázat végrehajtója a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara (SZTE JGYPK). A 160 millió forintos project célja, hogy a munkaadók bevonásával még inkább piacképesebbé tegye a szakemberek képzését a felsőfokú szakképzéseken, illetve alap- és mesterképzéseken.

 

2012. május 03.
2 perc

Rendezvénysorozattal hívta fel a figyelmet a Föld élővilágának és természeti kincseinek védelmére az SZTE Tanulmányi és Információs Központ. A sokszor „zöld kongresszusi központnak” is nevezett épület európai viszonylatban is élen jár az energiatudatos működésben.

 

1 2 3 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek