Bezár

Hírarchívum

Füstmentesen a TIK-ben

Füstmentesen a TIK-ben

2012. november 22.
2 perc

A november 18-i Füstmentes világnap alkalmából szervezett programot a Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Akik november 20-án, kedden a TIK-ben jártak, találkozhattak a rendezvénnyel, mely a Diabétesz naphoz hasonlóan az egészségesebb életmóddal foglalkozott, s kiemelt témája a dohányzás volt. Az ide látogatók – akik között nemcsak dohányzó embereket találtunk - tesztet tölthettek ki ezzel kapcsolatban, megmérhették a kilélegzett szén-monoxid mennyiségüket, vérnyomásukat és testzsír-százalékukat is. „Tanácsokkal is ellátjuk az idelátogatókat. Úgy tapasztalom, hogy az emberek lelkesek és elgondolkodnak azon, hogyan is szokhatnának le, illetve, ha nem dohányoznak, hogyan tájékoztathatnák dohányzó családtagjukat vagy barátjukat és hogyan segíthetnének nekik” – mondta Burányi Erzsébet Zita, a program koordinátora.

Sohajda Gábor földrajz szakos hallgató maga is cigarettázik: „Túl régóta dohányzom. Igazából szükséges lenne már letennem a cigit, mert egyre drágább, mindenki piszkál vele, és nem utolsó sorban nem túl jó az egészségnek. Persze sokak egész életükben dohányoztak és 80 évesen mégsem attól haltak meg, de mindenféleképpen ez egy rossz és egészségtelen szokás. Hasznosnak tartom az elrettentő kampányokat, de szerintem azoknak, akik nagy dohányosok, nem sokat használnak, ám mindenféleképpen elgondolkodtatóak.”

Szabados Tamara biológia szakos hallgató a nem dohányzók táborát erősíti, ám környezetében akad olyan, aki rendszeresen cigarettázik: „A családomban apukám dohányzik. Nem szokott körülöttünk, így nem zavar, de szoktam neki mondani, hogy jó lenne, ha leszokna. Hasznosnak tartom az ilyen füstmentes napokat és az ezzel kapcsolatos rendezvényeket. A dohányzókkal nincsen problémám, ám az nagyon zavar, ha valaki vagy esetleg egy egész csoport mellettem szív, például egy nagyobb kerthelyiségben, mert attól én is nagyon cigiszagú leszek.”

Azok, akik dohányoznak és felajánlottak egy szál cigarettát, cserébe egy almát kaptak – tudtuk meg Burányi Erzsébet Zitától. A rendezvény koordinátora elmondta, hogy körülbelül 300 személy, köztük középiskolás csoportok is megjelentek a szegedi egyetemi TIK füstmentes napján.

 

Illés Réka


Fustmentes_nap galéria
A füstmentes napon készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek