Bezár

Hírarchívum

Sansz-napot tartottak a szemléletformálás jegyében

Sansz-napot tartottak a szemléletformálás jegyében

2012. november 12.
3 perc

Interaktív programok várták az érdeklődőket az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ által szervezett november 7-i esélyegyenlőségi napon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ezúttal az egyetem Honvéd téri épületben tartotta meg az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ a Sansz-napot, tartva az esős időtől, ami egyszer, szeptemberben már elmosta a programokat. A Sansz-napot az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központon belül a Diákcentrum Universitas Alapítvány hívta életre. A programok pályázati pénzből valósulhattak meg. Rendezvényünk elsődleges célja a szemléletformálás, amit érzékenyítő feladatokkal kívánunk elérni. Éppen ezért ez a nap nemcsak a fogyatékkal élő hallgatóknak szól, hanem mindenkinek! – tájékoztatott a szervezők célkitűzéseiről Vukovich Katica esélyegyenlőségi referens.

A látogatókat ennek jegyében több helyszínen várták izgalmas és érdekes feladatokkal. A vállalkozó kedvűek már rögtön a bejáratnál lévő akadálypályánál szembesültek azzal, hogyan boldogulnának mozgássérültként. Ez a próbatétel sokak számára kihívás volt, hiszen a legtöbb embernek már a kerekesszékkel való elindulás is nehézséget jelentett. Szabó Tamás a látássérültek világába kalauzolt. Segítségével a látogatók megtanultak pontozó által Braille-ábécével írni, kipróbálhatták a „vak amőbát”, valamint játszhattak a speciális „vak bowlinggal”. A tavalyi évben átadott „vak szobában” ismét boltot rendeztek be, ahol látássérültként kellett bevásárolni. Az ismeretlen szituációban egy vakvezető kutya segítette a résztvevőket.

Először látogatott el a Sansz-napra egy „szájjal-lábbal” festő művésznő, aki bevezette az érdeklődőket a speciális festés rejtelmeibe. 1996 óta festek szájjal naptárakat és képeslapokat, tesszük mindezt Magyarországon 13 festőtársammal együtt. Leginkább kiállításokra készülnek a munkáim, de szívesen veszek részt az SZTE-s esélyegyenlőségi rendezvényhez hasonló nyílt napokon is. Az ilyen programok által adhatom át az embereknek azt a technikát, amivel mi, szájjal-lábbal festők dolgozunk – nyilatkozott honlapunknak Krániczné Tóth Dóra művésznő.

Akik nem tudtak eligazodni a különböző feladatok világában, azoknak azonnal segítségükre siettek a kortárs segítők, akiknek fő feladata a különböző helyszíneken való koordinálás, a vendégek ellátása volt. A nap folyamán a „vak masszázs” bizonyult a legnépszerűbb programnak. Ez a fajta szolgáltatás bármikor igénybe vehető, nemcsak a több mint 170 regisztrált speciális képzést igénylő hallgató számára, hanem minden olyan diák részt vehet benne, aki orvosi szakvéleményt tud felmutatni, illetve ebbe a kategóriába tartozik a gyógytorna is – tudtuk meg Vukovich Katica esélyegyenlőségi referenstől.

A Sansz-napot támogató öt szervezet (Diákcentrum Universitas Alapítvány, SINOSZ, Szivárvány Autizmus Egyesület, Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Szervezete, Kreatív Formák Alapítvány, Napos Oldal Alapítvány) is képviseltette magát a Honvéd téri rendezvényen, ismertették tevékenységüket és céljukat, s kérdésekkel is bátran lehetett hozzájuk fordulni. A SINOSZ például jelnyelv-bemutatót tartott.

Az esélyegyenlőségi nap zárultával a különböző érzékenyítő feladatoknak köszönhetően a résztvevők valóban betekintést nyertek a fogyatékkal élő emberek sajátos világába. – A Napos Oldal Alapítványnál kipróbált érzékszervi feladatok tetszettek a legjobban. Kipróbáltam a hallásra való fókuszálást, amikor csörgésük alapján kellett összehasonlítanom a különböző anyagokat, kiraktam egy puzzle-t bekötött szemmel, valamint üvegcsékbe zárt illatokat kellett felismernem. Az utóbbi bizonyult számomra a legnehezebbnek. Azt hiszem, hogy a Sansz-nap után most már egy kicsit más szempontból fogom megközelíteni a mindennapi létet – alkotott véleményt a rendezvényről az egyik érdeklődő látogató, Veisz Richárd.

 

Cserei Bettina


A rendezvény a DAOP-2009-5.1.2/C-09-2f-2010-0002 Biopolisz Park - Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja projekt keretében valósul meg (Szeged város önkormányzatának jóvoltából).
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek