Bezár

Hírarchívum

konfuciusz_szabadteri_kiemelt

Az SZTE Konfuciusz Intézete együttműködik a Szabadtérivel

Az SZTE Konfuciusz Intézete együttműködik a Szabadtérivel

2012. november 27.
2 perc

Védnökséget vállalt a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete a 2013-as Szegedi Szabadtéri Játékok különleges táncprodukciója felett. A Kínából érkező nagyszabású show-hoz, A kung-fu legendához kötődő együttműködésről nyilatkozatot írt alá Bátyai Edina, a fesztivál, illetve Szentmártoni Lívia, a szegedi intézet igazgatója.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aláírási ceremóniával egybekötött sajtótájékoztatót tartottak a Reök-palotában, ahol kiderült: a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Konfuciusz Intézete védnökséget vállalt A kung-fu legenda felett. A 2013-as Szegedi Szabadtéri Játékok különleges produkciója, a Vörös Színház táncelőadása 2008 óta a szervezők „álma”- ahogy Bátyai Edina fesztiváligazgató fogalmazott.


Az idén alapult Konfuciusz Intézet létrejöttével közel egy időben azonban „egy csapásra létrejött” a megegyezés a kínai show menedzsmentjével, így a pekingi táncprodukció a jövő évadban érkezik a Dóm térre. A kínai állam hivatalos intézményének igazgatója, Szentmártoni Lívia elmondta: – Az intézet oktatási programok mellett kulturális rendezvényeket is szervez, a táncprodukciót pedig ott szeretnénk népszerűsíteni, ahol tudjuk. Szentmártoni Lívia hangsúlyozta: mivel a távol-keleti viselkedésmód igencsak eltér az európaitól, a Konfuciusz Intézet a Szegedre érkező társulatnak fordítót is biztosít; az előadásnak pedig teával, kung-fuval, csomózással és kalligráfiával kapcsolatos bemutató programokon keresztül szeretné hírét vinni.

 

Az SZTE Konfuciusz Intézetnek ez az első nagy volumenű együttműködése, így nagyon örülünk a lehetőségnek – tette hozzá Zhang Xuemei, az intézet igazgatóhelyettese. A sajtótájékoztatón az Országgyűlés alelnöke és a szegedi Konfuciusz Intézet Tanácsadó Testületének elnöke is jelen volt. Ujhelyi István hangsúlyozta: – Látjuk a versenyfutást az országok között, hogy kezet fogjanak Kínával, de ehhez először egy kulturális hidat kell teremteni.

Bátyai Edina – az SZTE Konfuciusz Intézettel kötött együttműködési szerződés aláírása után – a már megkezdődött jegyeladások tapasztalatairól is beszámolt. Az eddigi információk szerint a pekingi Vörös Színház vendégelőadása, A kung-fu legenda című akrobatikus táncelőadása favoritnak számít. A fesztiváligazgató elmondta: a Szegedi Szabadtéri Játékok 2013-as évadára már nem csupán bérleteket, hanem szólójegyeket is lehet váltani, s nyárig a produkciót és a kínai kultúrát még számos utcai aktivitás fogja népszerűsíteni.

Kiss Tímea


konfuciusz aláírás galéria
A sajtótájékoztatón készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek