Bezár

Hírarchívum

Nagyszabású nemzetközi konferencia Wittman Tibor emlékére

Nagyszabású nemzetközi konferencia Wittman Tibor emlékére

2012. szeptember 20.
1 perc

Wittman Tiborra, negyven éve elhunyt történészprofesszorára nemzetközi tudományos konferenciával emlékezik a Szegedi Tudományegyetem szeptember 24-26. között.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Wittman Tibor (1923-1972) kutatásainak rendkívül széles volt a spektruma, helyet kapott benne – többek között – a magyar reformkor, a 17. századi Habsburg-ellenes harcok, a harmincéves háború, de a spanyol abszolutizmus és a spanyol gyarmati uralom hanyatlásának gazdasági kérdései is, valamint Latin-Amerika története.

A történész a híres fővárosi Eötvös Kollégium tagjaként szerzett történelem latin-szakos tanári diplomát, a pécsi, budapesti, majd a debreceni tanárképző főiskola után 1959-től Szegeden tanított, haláláig a középkori egyetemes történeti és Latin-Amerika története tanszék vezetője volt. 1963-64 között dékánhelyettesi, 1964-67-ben oktatási rektorhelyettesi feladatot látott el. Iskolát teremtett azzal, hogy meghonosított egy korábban ismeretlen diszciplínát, a latin-amerikanisztikát.

 

Szeptember 24-én az SZTE Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézete egy tantermet nevez el történészprofesszoráról. A Globalizáció, modernizáció, tradíciók – Wittman Tibor (1923–1972) emlékezete és öröksége címet viselő konferencia hivatalos megnyitóját a városházán tartják. Az előadásokon, illetve szekcióüléseken – többek között – az európai, valamint kiemelten a spanyol történelem, a hispanisztika és Latin-Amerika kerül elő neves hazai és külföldi szakemberek prezentálásában.

 

A részletes programot ITT olvashatják.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek