Bezár

Hírarchívum

Francia_kiemelt

Az országban csak két helyen! Francia-magyar kettős diploma a szegedi egyetemen

Az országban csak két helyen! Francia-magyar kettős diploma a szegedi egyetemen

2012. szeptember 22.
3 perc

Ünnepélyes tanévnyitóval indult meg a francia nyelvű kettős diplomát adó nemzetközi tanulmányok mesterképzés szeptember 20-án. A képzés a szakismeretek átadásán túl az európaiság gondolatát szeretné közvetíteni a fiatalok felé.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2012 szeptemberében elstartolt képzés jelenleg tizenhárom hallgatót számlál, közülük négy magyar, a többiek elsősorban nyugat-balkáni országokból – például Koszovó, Montenegró, Moldávia stb. érkeztek. A képzés létrehozásával az is volt a cél, hogy ezen országok diákjait Szeged földrajzi adottsága révén összehozzák – tájékoztatta portálunkat Kruzslicz Péter, az SZTE ÁJTK Európa-tanulmányok Központ képzési igazgatója. A négy féléves mesterképzésre elsősorban társadalomtudományos BA-diplomával rendelkezőket várnak, tehát természetesen a nemzetközi tanulmányok, illetve politológia alapszakot végzetteket, vagy közgazdaságtudományi, illetve bizonyos bölcsész (például szociológia) diplomával rendelkezőket.

A képzés ideje alatt a hallgatók egy félévet a partner Lille-i Politikatudományi Intézetben végeznek, illetve a szegedi időszakban is elsősorban külföldi oktatók segíti a szak résztvevőinek felkészülését, a lille-i intézmény mellett például a Louvain-i Katolikus Egyetem Európa-tanulmányok Központjából is. Emellett gyakorlati szakembereket is meghívnak előadónak, például pár hét múlva a luxemburgi bíróság egyik bírója lesz az ETK vendége. A képzési igazgató arról is beszélt, az oktatott tárgyak között sok más mellett gazdasági ismeretek, integrációtörténet szerepel, illetve az európai intézmény- és jogrendszerről, a schengeni övezet gyakorlati és jogi kérdéseiről, energia- és külpolitikáról is hallhatnak a diákok. A Lille-ben töltött félév során pedig elsősorban a politikatudományok kerülnek elő, a jelenlegi rendszerek elemzése. Kruzslicz Péter kiemelte, nagy dolog, hogy a diákok valóban két intézmény – a szegedi és a lille-i egyetem – által kiállított diplomát kapnak, Magyarországon Szegeden kívül csak egy helyen lehet francia-magyar oklevelet szerezni.

Az ünnepélyes tanévnyitón a szegedi vezetés mellett – Szabó Imre jogi kari dékán, illetve Trócsányi László, az Európa-jogi Mesterképzés és Európai Integráció és Civilizáció Képzés szak szakfelelőse – részt vett a külföldi partnerektől Patrick Mardellat professzor, a Lille-i Politikatudományi Intézet nemzetközi kapcsolatok igazgatója, valamint Vincent Dujardin professzor, a Louvain-i Katolikus Egyetem Európa-tanulmányok Központjának igazgatója, a Budapesti Francia Nagykövetséget pedig Didier Haguenauer a tudományos és egyetemi együttműködésért felelős attasé képviselte.

Patrick Mardellat professzor az SZTE Média Centrumnak elmondta, a kettős diploma az intézmények közötti lehető legszorosabb együttműködés és a bizalom jele, közösen dolgozták ki a képzés hálótervét, közösen választják ki a hallgatókat és közösen zajlik az oktatás. A képzés célja olyan fiatalok felkészítése, akik az európai integrációs kérdések valódi szakértőjévé, elemzőjévé szeretnének válni, és a politikai, közigazgatási rendszer központi csúcsállásaiban szeretnének elhelyezkedni. Az igazgató hangsúlyozta, a hallgatók képzésén keresztül az európaiság gondolatát is szeretnék továbbadni. A professzor kérdésünkre, hogy a francia partner mit profitálhat az együttműködésből, úgy nyilatkozott, nem pénzügyi hozadékot várnak, hanem hogy olyan országok – Magyarország és régiója, valamint a Nyugat-Balkán – diákjait érhetik el, akiket egyébként nem. A képzés azt a lehetőséget rejti magában, hogy kulturális párbeszéd alakuljon ki eltérő gondolkodású emberek között. Patrick Mardellat szólt még az „akadémiai profitról” is, vagyis hogy olyan kritikai látásmódot adnak hozzá a szakhoz, ami egy francia politikatudományi intézetet jellemez. A képzés nyitottságot közvetít, a professzor szavai szerint a lille-i intézmény büszke arra, hogy számos országgal működik együtt szerte a világon – mindez a pedagógiai módszertanban és a közös gondolkodásban is megmutatkozik.

 

Arany Mihály


Francia nemzetközi tanulmányok galéria
További képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek