Bezár

Hírarchívum

sebeszet_kiemelt

Országos sebészhiány – Szeged még nem panaszkodhat

Országos sebészhiány – Szeged még nem panaszkodhat

2012. szeptember 13.
3 perc

Ijesztő méreteket ölt a fiatal orvosok – és köztük a sebészek – elvándorlása. Míg 2012-ben rekordszámú orvos hagyja el az országot, az SZTE Sebészeti Klinika egyelőre nem panaszkodhat, biztosítottnak látszik az utánpótlása – tudtuk meg a Magyar Sebész Társaság 61. Kongresszusán, melynek idén a Szegedi Tudományegyetem ad otthont szeptember 13. és 15. között.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Lázár György, a kongresszus elnöke, az SZTE Sebészeti Klinika tanszékvezető egyetemi tanára a kétévente megrendezett konferencia sajtótájékoztatón tájékoztatott, a szakmai rendezvény közel hétszáz regisztrált résztvevőjével az elmúlt évek legnagyobb sebész szakmai rendezvénye.

 

Figyelnek a fiatalokra

Az idei kongresszust a rezidensek és orvostanhallgatók ingyen látogathatják, a 35 év alatti fiatal sebészek pedig kedvezményesen. A klinika a Magyar Sebész Társasággal közösen két díjat ad át a legjobb 35 év alatti előadónak, mint megtudtuk, a fiatal szakemberek precíz, magas színvonalú munkákat nyújtottak be.

Az idei esemény rangját emeli, hogy most ünnepeljük az első magyarországi, illetve szegedi vesetranszplantáció 50. évfordulóját is. A szegedi kongresszus a Magyar Sebész Társaság és az IASGO (International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists) nemzetközi részvételű továbbképző tanfolyama, amelynek fő témája a colorectalis rák és májmetasztázisainak diagnosztikája és komplex kezelése. A három nap alatt a résztvevők előadásokat hallhatnak majd a sebészet gyakorlatilag valamennyi szakterületéről, bemutatják az új diagnosztikus és terápiás eljárásokat, s megvitatják a legnagyobb érdeklődést kiváltó aktuális szakmai kérdéseket. Számos országból érkeznek nemzetközi szaktekintélynek számító előadók, így például Németországból, Ausztriából, Olaszországból, Spanyolországból, Csehországból, Romániából és Szerbiából.

 

Sebészhiánnyal küzdenek

Oláh Attila, a Magyar Sebész Társaság elnöke kiemelte, ijesztő méreteket ölt a sebészek elvándorlása. A professzor elmondta, szerény lehetőségeikhez mérten igyekeznek segíteni a fiatal kezdősebészeket, de nem érv van a kezükben az orvosok itthon tartására, hiszen Nyugat-Európában tárt karokkal várják a magyar orvosokat, a jó szakembereket. Egy statisztika szerint 2012-ben minden eddig rekordot meghaladóan mintegy 1200 orvos fogja elhagyni az országot. A Magyar Sebész Társaság kifejezetten a fiatalok támogatására létrehozott egy alapítványt, melynek működéséhez ebben az évben már 10 millió forint gyűlt össze. Az alapítvány célja, hogy bekapcsolják a fiatal sebészeket a nemzetközi vérkeringésbe, hogy kijussanak külföldi kongresszusokra, különböző tudományos rendezvényekre. Annak a 40 év alatti fiatal sebésznek, akinek van egy elfogadott előadása vagy bejelentett munkája egy ilyen kongresszuson, az alapítvány teljes regisztrációját, útiköltségét és ott tartózkodását bizonyos összeghatárig támogatja. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a szegedi Sebészeti Klinika is munkatársai támogatására.

A cél az, hogy külföldi tapasztalatszerzés után visszatérjenek a sebészek Magyarországra, és itthon kamatoztassák tudásukat – szögezték le a professzorok.

 

Szegedi pillanatkép

Bár a sebészetet ma már mint hiányszakmát jegyzik, Lázár György szerint Szeged nem panaszkodhat, a szegedi Sebészeti Klinikának minden állása be van töltve. A professzor elmondta, azok a szegedi hallgatók, akik sebészek akarnak lenni, megvan a lehetőségük, és hála Istennek, jelentkeznek is. Nem minden egyetemi intézet van ebben a szerencsés helyzetben, ez egyben a szegedi egyetemi oktatók szakmai munkáját is dicséri. – Bízom benne, hogy meg is tudjuk tartani a fiatalokat – tette hozzá a kongresszus elnöke.

 

Arany Mihály

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek