Bezár

Hírarchívum

tehetseges_hallgatok_kiemelt

A cégek is gondolnak a tehetséges hallgatókra

A cégek is gondolnak a tehetséges hallgatókra

2013. április 19.
4 perc

Az állami támogatások csökkenésével és a nehezen kiszámítható gazdasági helyzetben a Szegedi Tudományegyetem a gazdasági szféra szereplőit szólítja meg, hogy kölcsönösen hasznos együttműködésekkel, ösztöndíjakkal és gyakornoki lehetőségekkel segítse hallgatóit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Rácz Béla általános rektorhelyettes a 2013. április 19-i sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, az SZTE régóta sikerrel próbál gazdálkodó szervezetekkel, ipari cégekkel mindkét fél számára kölcsönösen előnyös együttműködéseket kialakítani. Alapítványi és közvetlen ipari partneri támogatásra is vannak példák, az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány például a Természettudományi és Informatikai Kar évzáróján szokta ösztöndíjait kiosztani. A rektorhelyettes arról is beszélt, a cégeknek fontos, hogy használható és kipróbált szakembereket alkalmazzanak, ezért támogatásukkal viszonylag kevés pluszköltséggel járó ösztöndíjas hallgatók dolgoznak egyetemi vezetők irányításával, akik így már gyakorlattal rendelkező szakemberként fognak végezni – magyarázta a rektorhelyettes. Hozzátette: természetesen az utóbbi idők gazdasági recessziója visszaveti ezeket a folyamatokat, és nem könnyű megtalálni a külső kapcsolatokat.

 

Érdemes támogatni a tehetségeket

Badó Attila, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács elnöke, az SZTE Tehetségpont vezetője elmondta, április 10-én döntött a Szegedi Tehetséggondozó Tanács idei Kiválósági listájáról és úgynevezett Talent-ösztöndíjairól (http://www.u-szeged.hu/hirek/2013-aprilis/megszuletett-szte-2013), az ünnepélyes díjátadót április 25-én tartják. Hozzátette: az elmúlt időszakban az egyetem vezetése a kari kezdeményezéseket központi szinten, a Szegedi Tehetsséggondozó Tanács révén is igyekszik koordinálni. Céljuk, hogy minél több vállalatot győzzenek meg arról, hogy a társadalmi felelősségvállalás fontos, és érdemes támogatni a tehetségeket. Számos szerződés látott már napvilágot, melyeknél a vállalatok igényeit maximálisan figyelembe veszik. Néhány cég komoly érdeklődést mutatott a tavaly elindított egyetemi Kiválósági lista iránt. Úgy gondolták, hogy ez valóban alkalmas arra, hogy a hallgatók teljesítményét objektív módon mérje. Így ehhez a rendszerhez a Sole Mizo, a Contitech, az Egis és a Printker is ösztöndíjjal járul hozzá, de nemrégiben az Euromenedzser és a Goodwill Pharma is a tehetséggondozást támogatók közé lépett. Akad olyan cég is, amely közvetlenül a tehetséggondozó programoknak forrást biztosító Pro Talentis Univeristatis Alapítványon keresztül támogatja a jó képességű hallgatókat. A tapasztalat szerint a vállalatok – az ösztöndíjak mellett – érdeklődést mutatnak a gyakornoki programok iránt is. A szerződéses kapcsolatok kari, vagy a Tehetséggondozó Tanács kezdeményezésére alakultak ki. – Mi minden formát támogatunk – hangsúlyozta Badó Attila. Hozzátette: az elmúlt időszakban komoly „kutatásokat” végeztek annak érdekében, hogy felderítsék, az e téren sikeres külföldi egyetemeken milyen rendszerek működnek, és ezeket szeretnék Szegeden is alkalmazni.

 

Kompenzálnak

Vilmányi Márton, a Gazdaságtudományi Kar dékánja elmondta, 2012 januárjában döntött úgy a kar, hogy az üzleti képzéseken nulla forintra csökkent állami támogatások kompenzálására a felvett hallgatókat szeptembertől ösztöndíjban részesíti. – Mi azt mondtuk, hogy ha a szakmától elfordulnak hallgatók, nem végez majd megfelelő számú szakember, aki a gazdasági munkaerőkínálatot biztosítja, és ez a dél-alföldi munakerőpiacra negatív hatást gyakorol – így a dékán. Hozzáfűzte: a vállalati partnerek is jelezték, szükségük van a kimenetre.

Háromfajta ösztöndíjat vezettek be: vállalati, alapítványi és kari forrásokra alapulót. A támogatás vagy egészében, vagy ötven százalékban fedezi a költségtérítést. A partnereket arra kérték, legyenek figyelemmel azokra a családokra, amelyek kiváló tehetségeket neveltek fel, de nem engedhetik meg maguknak a taníttatás költségeit. A dékán arról is beszélt, ahány cég, annyiféle motiváció: a társadalmi felelősségvállaláson belül beruházás, szociális érzékenység, munkaerőbiztosítás stb. céllal alapítanak ösztöndíjakat. 2013-ban örvendetes módon bővült a támogatók köre, újabb vállalatok jelentkeztek, mint például a Szerencsejáték Zrt. vagy a Pannon Safe.

 

Óhaj az 1%

A vezetők szeretnék elérni azt is, hogy a személyi jövedelemadó egy százalékát minél többen fordítsák a tehetséggondozásra. Badó Attila elmondta, a Pro Talentis Universitatis Alapítvány várja a felajánlásokat, az elmúlt években sajnos elenyésző volt az ilyen jellegű támogatás, elsősorban a cégek forrásaiból tudtak ösztöndíjakat létrehozni. Vilmányi Márton elmondta, az ő stratégiájuk célzottan a karon végzett korábbi hallgatók egy százalékát célozta, így viszonylag jelentős támogatást tudnak elérni.

 

Arany Mihály


tehetsegek_galeria
A sajtótájékoztatón készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek