Bezár

Hírarchívum

Család 2.0 – az új családmodellről hallhattunk Szegeden

Család 2.0 – az új családmodellről hallhattunk Szegeden

2013. április 17.
2 perc

Somlai Péter szociológus rövid bemutató során ismertette az új könyvét, amely a megváltozott családi viszonyokat vizsgálta.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

IMG_6986Az új és régi családmodell került terítékre április 17-én a SZAB-székházban. A meghívott előadó Somlai Péter volt, a jelenlévők pedig betekintést nyerhettek egy rövid összefoglaló erejéig a neves családszociológus legújabb könyvébe, melynek címe: Család 2.0. A szakember elismerte, hogy az elnevezés nem tőle, hanem a fiától ered. Ám szerinte ez is egy jó példa arra, hogy napjainkban két generáció már szóhasználatban is mennyire különbözik.

Vázolta elméletét, mely szerint ezidáig háromféle családmodellel találkozott az emberiség. Az első a premodern, azaz a középkori, amikor az arisztokraták saját családfájukban próbálták modellezni az országuk történelmét, a paraszti rétegeknél pedig minden korosztálynak dolgoznia kellett, kicsiny termelői közösségekként működtek a családjukon belül. Az iparosodás aztán magával hozta az átalakulás első hullámát, aminek köszönhetően létrejött a polgári család, amelyhez sokan a mai napig próbálnak visszanyúlni. Itt már markánsan elkülönül egymástól a szabadidő és munka, és a család hatókörétől az állam átveszi az oktatást és a gyógyítást. Továbbá megjelenik az intim szféra fontossága is, a férfi és női (anyai) szerepeket pedig szigorúan meghatározzák.

Ezt a modellt kényszerültünk átdefiniálni az elmúlt néhány évtizedben. Az újfajta család, amelyet 2.0-s verziószámmal illethetnénk, új fogalmakat hozott be a köztudatba. Az egyik ilyen a mozaikcsalád, ahol egy családban a közös gyermek mellett a szülők előző házasságból származó utódai is jelen vannak, így a gyermeknevelésben a szokásosnál több apa és anya vesz részt. A másik fogalom a látogató életforma, ahol két ember úgy alkot egy pár, hogy a munka vagy más ok miatt folyamatosan egymástól távol él. Mindezeket az állapotokat természetesen csak fokozza, hogy fiatalok egyre később házasodnak, tovább tanulnak és tovább dolgoznak.

Az összefoglaló után a hallgatóság kérdéseket tett fel Somlai Péternek. Alapvetően arról érdeklődtek, hogy ténylegesen válságban van-e a család mint társadalmi egység. A szociológus azonban mindenkit megnyugtatott: ma az emberek sokkal korábban érnek, viszont később döntenek véglegesen a jövőjükről. Ez annyit jelent, hogy átértékelődik a felnőttség kritériuma, ami tulajdonképpen állandó jelenség a történelemben. A premodernhez állapothoz képest válságosnak találták a polgári modellt, ami szintén válságosnak találja a mai viszonyokat. Amit tehát tapasztalunk, az az állandóan jelen lévő változás, és nem pedig egyfajta krízishelyzet.

 

szöveg: Őszi Tamás

fotó: Üllei Kovács László


csalad2.0
További képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek