Bezár

Hírarchívum

Ezreket csábított a Dóm térre a Csillagászat Napja

Ezreket csábított a Dóm térre a Csillagászat Napja

2013. április 22.
3 perc

Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar, a Partiscum Csillagászati Egyesület és a Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi Csoportja által szervezett rendezvény április 20-án kora délutántól éjfélig várta az érdeklődőket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Csill_napja03Sok-sok család, kicsik és nagyok is élvezték a napsütéses időt a Dóm téren. Már kora délután érkeztek a látogatók, a Csillagászat Napja zárására pedig mintegy háromezer érdeklődőt regisztráltak a szervezők. A rendezvény első óráiban egy speciális szűrőn keresztül a Napot és annak foltjait lehetett megfigyelni. Ezután a Hold is megmutatta magát. A téren mindeközben nagy készülődés folyt: a Partiscum Csillagászati Egyesület (PACSI) állította fel az új mobilplanetáriumát, a Partiscum Planetáriumot. A szeles idő ellenére a planetárium jól bírta: a negyedórás előadások 5 órától egészen 11-ig tartottak folyamatosan, 5 perces szünetekkel. Összesen 25 előadást tartottak. A nézők utazást tehettek a Naprendszerben, és egy kisfilmet is megnézhettek a dinoszauruszok korának hangulatáról, természeti környezetéről.

 

A mobilplanetárium volt a nap slágere: délután 5 órától már hosszú sor állt, hogy megtekinthessék a szokatlan szerkezetet és a benne tartott előadásokat. A kicsik igen kedvelték a dinoszauruszos kisfilmet is. Családok kisebb-nagyobb gyermekekkel és párok a délutáni-esti séta és fagyizás után a téren találkoztak a programmal, mások célirányosan jöttek. A harmadikos Krisztiánék csak a rendezvény miatt bicikliztek el a Dóm térre. – Tetszett, hogy láttam, mennyi bolygó van. Nem tudtam, hogy a Jupiternek van gyűrűje is, pedig az apukám már mesélte, hogy az a legnagyobb az összes bolygó közül. A dinók is szuperek voltak! Kár, hogy nekem csak műanyag van... – tartott élménybeszámolót Krisztián.

 

Csill_napja05Illés Tibor, a PACSI alapítója és elnöke beszélt a planetáriumról és az eseményről a www.u-szeged.hu-nak. – A Partiscum Planetárium egy magánkezdeményezés: magam terveztem meg, és készíttettem el. Egy ilyen szerkezet, ha gyárilag rendeljük, több millióba kerül, nem is beszélve a benne lévő projektorról. Bár kicsit szeles az idő, és a ventillátorok a generátorról érkező áram miatt kisebb teljesítménnyel működnek, a planetárium így is jól tartja magát. Igyekszünk a gyerekekkel megszerettetni a csillagászatot és a tudományt, hiszen nem csak csillagászati témájú előadásokat lehet tartani a planetáriumban. A planetáriummal iskolákba, művelődési házakba és különféle rendezvényekre szeretnénk eljutni, ahol 40-45 perces előadásokat láthat a közönség. Célunk, hogy a gyerekek az űrbe ne csak űrhajósként vágyjanak, hiszen a Földről is csodálatos a látvány, és felfedezéseket is lehet innen tenni, illetve próbáljuk érdekesen átadni az ismereteket, hiszen a tudomány nemcsak unalmas, de szórakoztató is lehet. Úgy tűnik, hogy a Csillagászat Napja évről évre sikeres. A távcsöveknél mindig sor áll, az emberek pedig bátran kérdeznek – mondta.

 

A napnyugtával egyre több égi objektum vált megfigyelhetővé a távcsöveken keresztül. A tér és a templom díszkivilágítását a PACSI erre az estére lekapcsoltatta, így a fényszennyezés mértéke néhány órára csökkent. Azok, akik a dómot teljes fényében szerették volna megörökíteni, teljes sötétséggel szembesültek. A fényszennyezés az emberekre és az állatokra is kihatással van. A bioritmus felborulhat, kialvatlanság, álmatlanság jelentkezhet az embereknél. Az állatok a fényerősség alapján érzékelik az időt, és alapvetően meghatározza egyes fajoknál a szaporodást és az élőhelyválasztást. A teljes sötétségben a távcsövekben a Hold krátereit és a Jupiter felszínét hozták közelebb azoknak, akik kíváncsiak voltak az égitestekre. Eközben folytak a műszeres bemutatók, a planetárium mellett pedig különböző éggömbökkel, kicsinyített modellekkel történtek a szemléltetések. Egy kisfiú még a saját távcsövét is kihozta, és a lépcsők tetején állította fel, hogy azon kémlelje a Holdat. A csillagképtúrán is szép számmal vettek részt. A rendezvény végére az ég fátyolfelhőssé vált, így lényegesen csökkent az égitestek láthatósága.

 

Illés Réka Gabriella


Csillagaszat_napja_galéria
A csillagászat napján készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek