Bezár

Hírarchívum

alairas_ELI_kiemelt

Megalakult az ELI nemzetközi testülete

Megalakult az ELI nemzetközi testülete

2013. április 17.
3 perc

ELI Delivery Consortium International Association néven alakult meg a világ első, nemzetközi lézeres kutatásokat végző létesítményeinek (ELI) nemzetközi egyesülete. Az alapítók egyike az ELI-HU Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft., amely EU támogatással építi a szegedi lézeres kutatóközpontot, az ELI-ALPS-ot.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A jelenleg folyamatban lévő második előkészítési projekt több mint 2,8 milliárd forint támogatási összegű. A hazai innovációs projektet, annak rendkívüli jelentősége miatt közvetlenül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyeli.

 

Román, magyar és olasz alapítók

Az újonnan alapított ELI Delivery Consortium International Association elősegíti az ELI mint páneurópai kutatási infrastruktúra fenntartható fejlődését, támogatja az ELI-pillérek koordinált megvalósulását és tudományos küldetéseik kiegészítő jellegét, valamint megszervezi annak a nemzetközi konzorciumnak a létrejöttét, amely várhatóan az ELI pillérek 2016 utáni jövőbeni működéséért fog felelni az úgynevezett Európai Kutatási Infrastruktúra Konzorcium (ERIC) keretében.

 

Az ELI Delivery Consortium International Association három alapító tagot számlál, a magyar ELI-HU Nonprofit Kft. mellett egy román és egy az olasz intézetet, a cseh Tudományos Akadémia Fizikai Intézete az egyesület megalakulását követően fog csatlakozni, de az alapítók más országokból – úgymint Németországból, az Egyesült Királyságból és Franciaországból – is várnak további csatlakozókat.

 

Hárompilléres szuperlézer

Az Extreme Light Infrastructure (ELI) az európai kutatási infrastruktúrák stratégiai tervében (ESFRI Roadmap) szereplő, jelentős nagyberendezések egyike. Az erős nemzetközi együttműködésekre alapozott, hárompillérű lézeres létesítmény a Cseh Köztársaságban, Magyarországon és Romániában az Európai Unió Strukturális Alapjainak társfinanszírozásával épül.

 

A 2017-re tervezett teljes megvalósulást követően az ELI a világ legnagyobb csúcsintenzitású lézereit kívánja elérhetővé tenni a nemzetközi tudományos közösség számára. A rendkívüli erősség mellett a legrövidebb fényimpulzusok nagy energiájú fotonokkal és részecskékkel másodlagos sugárzást hoznak létre, melyekkel az anyag új állapotát lesznek képesek létrehozni a sűrű plazmában, vagy éppen szondázzák a vákuum szerkezetét. Ezzel lehetővé válik megérteni az alapvető dinamikus folyamatokat olyan különböző elemi rendszerekben, mint atommagok, atomok vagy biológiai sejtek.

 

Élvonalban tart

A nemzetközi egyesület alapítóinak elképzelése szerint az ELI technológiái és képességei Európát előreláthatólag ezen tudományterület élvonalában tartják. Mindemellett ösztönzik a társadalmi-gazdasági fejlődést a három ELI intézet országában – így Magyarországon is –, ekképpen pedig az Európai Unió egészében is.

 

Szabó Gábor lézerfizikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora a www.u-szeged.hu-nak korábban úgy nyilatkozott, ha a Szegedi Tudományegyetem jól működik együtt majd az ELI-vel, akkor egy nagyon fontos láncszem lehet a különböző szakterületek és a lézerközpont között. (http://www.u-szeged.hu/hirek/2012-oktober/remek-szimbiozist)

 

Április elején érdekes részleteket tudhattak meg az érdeklődők a szuperlézerről a Szabadegyetem – Szeged előadásán Osvay Károlytól, az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék egyetemi docensétől, az ELI tudományos műszaki igazgatójától (lásd ITT http://www.mgk.u-szeged.hu/hirek/2013-aprilis/szabadegyetem-szeged-eli).

 

Az ELI-ALPS-projekt a Facebookon is nyomon követhető:

http://www.facebook.com/EliAlpsLezerkozpontSzeged

 

SZTEinfo

A sajtóközlemény itt letölthető

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek