Bezár

Hírarchívum

Miró sajátos képnyelvét értelmezték az SZTE hallgatói

Miró sajátos képnyelvét értelmezték az SZTE hallgatói

2013. április 25.
2 perc

A diákkedvezményen felüli további 50 százalékos engedménnyel tekinthették meg a Szegedi Tudományegyetem hallgatói április 24-én az időszaki Joan Miró-kiállítást a Reök-palotában. A gazdag galéria mellé csak a tárlatvezetés hiányzott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZS20130424_joan_miro_kiallitas_a_reokben_002A katalán származású szürrealista művész alkotásai közül összesen 100 grafikai munkát tekinthettek meg extra kedvezménnyel április 24-én az SZTE diákjai. Az alkotó közel négy évtizedes munkásságát összefoglaló képgalériájában mutatják be Miró azon életszakaszát, melyet a következő hírhedt felkiáltásával azonosítanak: „meg akarom gyilkolni a festészetet”. A tárlatot végigjárva a megszólaltatott érdeklődők fejében egy dolog járt: mit jelenthetett ez a felkiáltás?

 

Még az SZTE JGYPK vizuális és környezetkultúra szakosai között is csak elvétve találni Miró-rajongót, de Ágnes, Kata és Anett – a szak tanulói – megosztották velünk saját gondolataikat a kiállítás anyagáról és az önálló értelmezésből fakadó többletjelentésekről. Mindannyian máshogyan élték meg a kiállítás anyagát, ám abban egyetértettek, elkélt volna egy tárlatvezetés ahhoz, hogy jobban megismerhessék a művész egy-egy grafikáját. Továbbá hiányolták azt is, hogy a versekhez rendelt képek mellett nem szerepel a költemény szövege, ami nyomán Miró ihletet kapott. – Valószínűleg utána fogok olvasni még kicsit. Sok időt kellene itt eltölteni, mert Miró sajátos képnyelvet alakított ki, és nem elég SZS20130424_joan_miro_kiallitas_a_reokben_006egyszer végigmenni a galérián. Olyan ez, mint az ábécé, egyszer kitalálta, azután minek változtasson rajta. Nekünk feladatunk lenne, hogy értelmezzük a grafikákat – vélekedett Anett. Ágnes csoporttársához hasonlóan fontosnak tarja, hogy a kiállítás anyagát minden érzékszerv segítségével dolgozza fel a befogadó. – Épp az a lényeg, hogy ne olvassuk el a címét, hanem nézzük meg, és érezzünk – mondta, majd hozzátette, először részben „idegesen” szaladt végig a termeken, majd rájött, Miró az egyéni érzéseket és a saját értelmezést akarja kierőszakolni a befogadókból. A lecsupaszított alapszínekkel, a geometrikus formavilággal a szemlélőre hagyja a jelentést – vélik a vizuális és környezetkultúra szakos hallgatók a festészet „gyilkosáról”. A lányok elárulták, az április 24-i SZTE-kedvezmény inkább az időpont kiválasztására hatott, ettől függetlenül is terveik között szerepelt a kiállítás megtekintése.

 

50 százalékos diákkedvezménnyel május 5-ig továbbra is látogatható a német magángyűjteményből származó Miró-képkiállítás a Reök-palota első emeleti termeiben.

 

Gaál Bernadett


Miro_galeria
A Miró-kiállításon készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek