Bezár

Hírarchívum

Szegeden tartották a fiatal germanisták konferenciáját

Szegeden tartották a fiatal germanisták konferenciáját

2013. április 15.
2 perc

Idén a Szegedi Tudományegyetem Germán Filológiai Intézetének munkatársai szervezték meg a Magyar Germanisták Társaságának soron következő, fiatal germanisták számára rendezett konferenciáját a „Jelenkori germanisztika aktuális tendenciái” címmel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Magyar Germanisták Társasága (Gesellschaft ungarischer Germanisten, GUG http://www.gug.hu/hu/index.htm), a Szegedi Germanisztikáért Alapítvány és a Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) által támogatott rendezvénynek április 11-12-én a SZAB székháza adott otthont. A házigazda Szeged mellett Budapest, Debrecen, Veszprém, Piliscsaba és Pécs germanisztikai intézetei is képviseltették magukat. Az utánpótlás-szimpózium két – nyelvészeti és irodalomtudományi – szekcióban zajlott, melyeken a nyelvészeti és irodalmi témák mellett kultúratudományos megközelítések is helyet kaptak.

 

Horváth Géza, az SZTE BTK Germán Filológiai Intézet vezetője a konferencia megnyitóján elmondta, az ország hat felsőoktatási intézményéről érkeztek doktoranduszok, illetve fiatal kutatók. Így összesen 23 előadó (ebből 12-en az irodalomtudományi, 11-en pedig a nyelvészeti szekcióban) osztotta meg kutatási eredményeit a hallgatósággal. A legtöbb, hét előadó az ELTE-ről érkezett, de hat-hat fiatal kutatót „delegált” Debrecen és Szeged is.

 

Az intézetvezető hangsúlyozta, az irodalomtudományi előadások között mind a „klasszikus” kutatási témák, mint például Rilke, mind pedig a jelenkori, divatos szerzők és kérdésfelvetések szerepelnek, úgy mint a bestsellerszerző Daniel Kehlmann, illetve a szerzőség, az utazási irodalom, a tér és az idő kérdésköre. A másik szekcióban sok más mellett az összehasonlító és a szövegnyelvészet mellett a német mint idegen nyelv magyarországi szerepéről, az intertextualitásról és a szakszövegkutatásról egyaránt referáltak a doktoranduszok és fiatal kutatók. Horváth Géza hangsúlyozta, rendkívül fontosnak és egyben csodálatra méltónak is tartja, hogy a szimpóziumon részt vevő fiatal szakemberek energiát és időt áldoznak a germanisztikára, jóllehet tudjuk, hogy ez a terület jelenleg financiálisan nem igazán megbecsült.

 

Bassola Péter, az SZTE BTK Német Nyelvészeti Tanszék professzora, a GUG soros elnöke szintén köszöntötte a résztvevőket, és örömét fejezte ki, hogy némi szünet után ismét megrendezték a germanisztika utánpótlás-konferenciáját. Kiemelte, professzorként is az a tapasztalata, hogy az ilyen szimpóziumok alkalmával az ember mindig tanulhat valamit a fiatal kollégák prezentációiból.

 

A konferenciát Kispál Tamás GUG-tikár, az SZTE BTK Német Nyelvészeti Tanszék adjunktusa és Szabó Judit, az SZTE BTK Német Irodalomtudományi Tanszék munkatársa szervezte. A szervezők szerint a szekciókban igen magas felkészültségről tanúskodó előadások és izgalmas diszkussziók hangzottak el.

 

Arany Mihály

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek