Bezár

Hírarchívum

Kutatók éjszakája 2013 – A kutatók köztünk élnek

Kutatók éjszakája 2013 – A kutatók köztünk élnek

2013. augusztus 29.
2 perc

Idén szeptemberben is megrendezik az immár hagyományosnak számító Kutatók Éjszakáját, ahol a tudomány színes és korántsem hétköznapi világába kalauzolják el az érdeklődőket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tudomány és a felfedezések szerelmesei már jól tudják, hogy mit jelent szeptember utolsó péntekje: mindig ezen a napon tartják meg a Kutatók Éjszakáját. Idén ez a dátum szeptember 27-ére esett. Ezen a napon az egyetemek, kutatóintézetek, laborok mind megnyitják a kapujukat a látogatók előtt. Az egész estés programokkal a szervezők azt a célt tűzték ki, hogy bebizonyítsák: a tudomány vívmányai igenis kézzel foghatóak, hasznosak és akár szórakoztatóak is. Hisz ne feledjük: C-vitamin, golyóstoll, helikopter, szódavíz, hologram, színes TV, Gömböc, Rubik-kocka, átlátszó beton, intelligens sebészkés – ezek mind-mind egy kutatóasztalon születtek meg.

 

A Szegedi Tudományegyetem karai gazdag programkínálattal készülnek idén is. A TTIK-n „Növényi hadviselés” címmel tartanak bemutatót az eddig békésnek hitt növények piszkos trükkjeiről. Ha már vadászat, az MGK virtuális vadászatra invitálja a látogatókat, ahol a lézeres és optikai eszközökkel felerősített fegyverekkel vehetik célkeresztbe az (imitált) vadakat. A Szent-Györgyi Albert Agórában valóság és virtuális tér határát feszegetik. Szenzorok, robotverseny és a Kinect játékok várják az érdeklődőket. Az ETSZK-n többek közt önismereti foglalkozásokkal, Sociopolyval és rajzelemző workshoppal készülnek a Kutatók Éjszakájára. A GTK-n utánajárnak, hogy vajon a marketing és statisztika tényleg csak figyelemelterelésre jó, vagy van tényleges hasznuk. Emellett kommunikációs tréning és a pénzügyi kultúrát érintő felmérések is lesznek. Azok, akik a sok CSI- és NCIS-epizód után maguk is belekóstolnának a bűnügyi helyszínelésbe vagy megismernék az ujjlenyomat azonosítás rejtelmeit, a TTIK Embertani Tanszékét keressék fel! Azokat viszont, akik inkább a természetben keresnék a kalandot, várja az egyetem füvészkertje, ahol szokás szerint játékos feladványokkal ismertetik meg a jelenlévőkkel a természet szépségeit.

 

További részletek olvashatók a Kutatók Éjszakájáról a honlapon:


Az ELI-hez kapcsolódó kísérletek még:

ÁOK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet szervezésében: Lézeres kutatások az ELI tükrében-Optikai eljárások az agyi vérkeringés tanulmányozására

Részletes program:

 

TTIK Kísérleti Fizikai Tanszék szervezésében: Lézeres kísérletek a nagyintenzitású lézer laboratórium

Részletes program:

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek