Bezár

Hírarchívum

Egy bánáti család a 20. század kataklizmái között

Egy bánáti család a 20. század kataklizmái között

2013. február 28.
1 perc

A Közéleti Kávéház keretében Várady Imre, a bánáti magyarság kiemelkedő szellemi vezetőjének Napló 2. című kötetét mutatják be március 7-én 17 órától Szegeden az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban (Mátyás király tér 26.).

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az újvidéki Forum Könyvkiadónál tavaly megjelent Napló 2. 1943-1957 című könyvet Várady Tibor jogász, egyetemi tanár, a szerző unokája, Németh Ferenc művelődéstörténész, a Forum Könyvkiadó igazgatója, valamint Sajti Enikő történész, az SZTE BTK Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszék egyetemi tanára mutatja be.

 

Várady Imre (1867-1959), a bánáti magyarság kiemelkedő szellemi, politikai vezetője, becskereki ügyvéd, magyar, majd jugoszláv országgyűlési képviselő és szenátor, nagy idők, nagy változások tanúja volt. Nemcsak életének apró részleteit jegyezte fel naplójában, de értően és kritikusan figyelte az őt körülvevő világot, és cselekvően hatott szűkebb és tágabb környezetére. A Napló 2. a történelem nagy kataklizmái közé vezeti el olvasóját, abba a korba, amikor szertefoszlottak a Bánátra vonatkozó magyar revíziós törekvések, a területet német csapatok szállták meg, majd pedig Tito partizánjai foglalták vissza. Hogyan hatottak ezek a radikális változások egy régi bánáti polgári család mikrovilágára, tágabb és szűkebb környezetére, s hogyan befolyásolták a bánáti, illetve a jugoszláviai magyarság önmegőrzésének lehetőségeit? – ezt is megtudhatják az érdeklődők a beszélgetésből.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek