Bezár

Hírarchívum

aok_skill_labor_kiemelt

Szegedikum az SZTE ÁOK új szimulációs központja

Szegedikum az SZTE ÁOK új szimulációs központja

2013. február 28.
2 perc

Világszínvonalú Orvosi Készségfejlesztési Központtal bővült a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara. Az országban egyedülálló szimulációs laborokban az orvostanhallgatók valósághű helyzeteket gyakorolhatnak babákon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Az emberi manökeneken bármilyen életfunkciót gyakoroltatni lehet az orvostanhallgatókkal. Be tudjuk mutatni ezen életfunkciók változásait, de az egyetemisták be tudják mérni többek között a gyógyszeres beavatkozások hatásait is – hallottuk Boros Mihálytól. Az ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézetének vezetője, a Skills-központ megbízott vezetője február 27-én a sajtó képviselőinek mutatta be a centrumot, melyet hivatalosan a jövő héten nyitnak meg.

 

Az élethű babákon egy számítógépes program segítségével számos helyzetet szimulálhatnak, így például olyan „beteggel” is találkozhatnak az orvostanhallgatók a gyakorlaton, akinél allergiás reakció lépett fel. Az intubálás így nehezebb, hiszen a gégéje és a nyelve bedagadt – a babán ezt is be lehet állítani. Pislog, változtatható a pupillája, bizonyos helyzetekben sír. „Lélegzik”, és a pulzusa is kitapintható. A rezidensek gyakorolhatják rajta az újraélesztést, és számos olyan dolgot, amit korábban csak a betegeken tudtak elvégezni, mint például az injekciózás vagy a szondázás.

Gyerek szimulációs baba is a hallgatók rendelkezésére áll, egy másik műszerrel pedig a tükrözést gyakorolhatják. Az endoszkópot a kezükben tartják, közben ugyanolyan mozdulatokat, ugyanolyan erővel végeznek, mintha pácienst vizsgálnának. Közben a monitoron láthatják a tápcsatorna vizsgált szakaszait. A program a beavatkozás végén kiértékeli a hallgató teljesítményét – feltüntetve a hibákat is. Ily módon felismerhetnek és eltávolíthatnak jó- és rosszindulatú daganatokat, idegen testeket, megszüntethetnek gyomorvérzést.

 

– Endoszkópos tréner Magyarországon kizárólag Szegeden áll az orvostanhallgatók rendelkezésére – emelte ki a beszerzés jelentőségét Boros Mihály, akitől megtudtuk: az egykori SZOTE Klub helyén, 430 négyzetméteren, 5 terem kapott helyet. Az átalakítást a kar saját bevételeiből állta, közel 90 millió forintot fordítottak az építkezésre, és berendezésekre. A szimulációs hátteret, a babákat, a szoftvereket és a bemutató eszközöket TIOP-pályázat keretében szerezték be, közel 140 millió forintért.

 

Az új szimulációs labor berendezésével a Szegedi tudományegyetem jelentősen növelték a gyakorlati orvosképzés színvonalát.

 

Bobkó Anna


A Városi TV Szeged felvétele itt megtekinthető


skill labor galeria
A Skills-központ sajtóbejárásán készült képek itt megtekinthetők


uszt_logo_rgb Infoblokk3_ERFA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek