Bezár

Hírarchívum

Újraélesztés a Móra Ferenc Múzeumban

Újraélesztés a Móra Ferenc Múzeumban

2013. február 22.
2 perc

Az orvoslásnak a belgyógyászatból kiágazó területét, a kardiológiát, azaz a „szívgyógyászatot”, a szív és az erek működésével és betegségeivel foglalkozó tudományt mutatja be a „Szívdobbanás… A kardiológia múltja és jelene” című kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban. A tárlaton azt is megtanulhattuk, hogyan kell valakit újraéleszteni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Életet menthetünk azzal, ha a mentők érkezéséig - a diszpécser utasításait követve - újraélesztést végzünk. Ha az elsősegély-nyújtó már tanulta, akkor a "harminc mellkas nyomás, két befújás" folyamatos fenntartásával tudja biztosítani a sérült számára az ellátást. Buknicz Ivett, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt elnöke és a szervezet egyik önkéntese egy babán a gyakorlatban is bemutatta az újraélesztés technikáját, melyet a résztvevők is gyakorolhattak a Móra Ferenc Múzeumban. A program a „Szívdobbanás… A kardiológia múltja és jelene” című kiállításhoz kapcsolódott.

A tárlaton megismerhetjük a kardiológia gazdag múltját, viharos fejlődésű közelmúltját, jelenét, sőt – a legmodernebb diagnosztikai és terápiás eljárások felvillantásával – a jövőjét is: azt a hatalmas utat, amit a tudományág az elmúlt száz évben bejárt.


*


Aki lemaradt a múzeumi előadásról, máskor is megtanulhatja az életmentő technikát és az elsősegélynyújtó ismereteket: a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete havi rendszerességgel indít tanfolyamot. A Napfényparkban a Kópé Közösségi pontban pedig minden csütörtökön, pénteken és szombaton 12-től 18 óráig várják az önkéntesek az érdeklődőket.

A Vöröskereszt tevékenysége több ponton is kapcsolódik a Szegedi Tudományegyetemhez: a Tisza-parti universitas a 2012-2013-as tanévben részt vesz a felsőoktatási véradó versenyben, melynek június 4-én lesz az eredményhirdetése. Május 31-ig az egyetemi véradó helyeken várják azokat az egyetemistákat, akik szívesen adnák vérüket azért, hogy újra a szegedi lehessen az egyetemek versenyében az első helyezett.

– Képzésekre, segítségnyújtásra, önkéntes munkára is fogadunk egyetemistákat – mondta Buknicz Ivett. Jelentkezni a napfényparki Kópé pontban és a megyei szervezet honlapján lehet. Az önkéntesek óvodákban, iskolákban tarthatnak majd foglalkozásokat. Tavasszal az előadásokon az elsősegélynyújtás lesz a fő téma, hiszen a versenyidőszak is ekkor zajlik. Az április 12-i városi elsősegélynyújtó versenyre egyetemisták is jelentkezhetnek ötfős csapatokban. A Vöröskereszt Csongrád Megyei Ifjúsági Szervezetének képviselői a kari egészségnapokon is várják az érdeklődőket a standjukon.


*


A Móra múzeumban az előadás-sorozat február 26-án, kedden 17 órától folytatódik. „Érelmeszesedés – a néma gyilkos” címmel Prof. Doktor Forster Tamás, az SZTE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ tanszékvezető egyetemi tanára tart előadást. Március 1-jén, pénteken 16 órától arról hallhatnak az érdeklődők Csupor Dezsőtől, az SZTE Gyógyszertudományi Kar Farmakológiai Intézet egyetemi adjunktusától, hogy milyen gyógynövények játszanak szerepet a szív-érrendszeri betegségek gyógyításában.

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek