Szabadkán és Zentán is bemutatkozott az SZTE

Kihelyezett nyílt napot tartott január 24-én a Szegedi Tudományegyetem a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban és a Zentai Gimnáziumban. A vajdasági magyar diákok a felvételi rendjéről tudható aktuális információkról, az SZTE képzéseiről kaptak tájékoztatást.

– Számunkra nagyon fontos és hasznos információk hangzottak el. Jó tudni, hogy a szerb nyelvtudásért is kaphatunk pontot a magyarországi felvételinél. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a sokat emlegetett 16 „mostoha” szakon milyen magasak a ponthatárok – hallottuk Nemes Bencétől. A Zentai Gimnázium végzős, sport szakos diákja évfolyamtársaival együtt hallgatta végig az SZTE kihelyezett nyílt napján, január 24-én az iskola rendezvénytermében Kothencz Mihály előadását. Az SZTE BTK Dékáni Hivatal osztályvezetője többek között a felvételi eljárás menetéről, a szükséges dokumentumokról beszélt a középiskolásoknak a szabadkai, majd a zentai gimnáziumban. Az előadások után a diákok mindkét helyszínen „megrohamozták” a karok asztalait, ahol a képviselőknek feltehették további kérdéseiket a képzésekkel kapcsolatban.

 

– Vagy fogorvos szeretnék lenni, vagy a biológia szakra jelentkezem. A pontszámításra voltam nagyon kíváncsi, megkönnyebbültem, mikor megtudtam, hogy az érettségi szakdolgozatunkra is kaphatunk pontokat – mondta Árpa Ágnes. A Zentai Gimnázium végzős tanulója elmagyarázta: Szerbiában a diákoknak magyar nyelvből kötelező érettségizniük, ezenkívül matematikából vagy egy idegen nyelvből, valamint egy választott tantárgyból szakdolgozatot írnak. – Nekünk könnyebb az érettségi, de ha Magyarországon szeretnénk továbbtanulni, emelet szintű vizsgát is kell tennünk a választott szakhoz előírt tantárgyból – summázták a diákok, akik az előadásból megtudták: emelt szintű érettségire előre be kell jelentkezniük. Erről a www.oh.gov.hu weboldalon tájékozódhatnak. Kothencz Mihály azt tanácsolta a fiataloknak, hogy folyamatosan informálódjanak a felvi.hu-ról, és ne hagyják az utolsó pillanatra az elektronikus jelentkezési lap leadását.

 

A vajdasági magyar diákok kérdéseikkel az SZTE EHÖK zentai Külkapcsolati Irodájához is fordulhatnak (Zenta, Posta utca 11., 024/814-070, e-mail: kki.zenta@gmail.com). Szegedinszki Krisztiántól, az iroda munkatársától megtudtuk: minden nap, meghatározott ügyeleti rend szerint tartanak nyitva. Kollégáival segítik a továbbtanulás előtt álló diákok ügyintézését, széles körű tájékoztatást nyújtanak a továbbtanulás, a felvételi eljárás kapcsán, és a diplomaszerzés után a honosítási folyamatot is megkönnyítik.

 

Láda Flóra, az SZTE EHÖK Külügyi Bizottság elnöke kiemelte: fontos feladatuk többek között a diákok informálása az ösztöndíjakkal, csereprogramokkal, konferenciákkal, találkozókkal, diáktáborokkal, nemzetközi diákélettel kapcsolatban is. Továbbá az SZTE EHÖK ügyviteli rendjébe tartozó dokumentumok fordítása és hitelesítése, valamint áthallgatási programok szervezése is tevékenységükhöz tartozik.

 

Bobkó Anna


szerbia galéria
A szerbiai nyílt napon készült képek itt megtekinthetők

esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Momen BadarnaMomen Badarna – ÁJTK – international relation

Elsősorban az egyetem nyújtotta ösztöndíj miatt jöttem Szegedre Palesztinából. Miután jobban utánanéztem a képzésnek, megtaláltam, hogy a Szegedi Tudományegyetem világviszonylatban is a legjobb 100 egyetem között van. Ezután nem volt kérdés, hogy én is itt szeretnék tanulni. A város is nagyon szép és igazán diákbarát.





bulik-patrikBulik Patrik – MK: műszaki menedzser

A szakmai gyakorlattal és a duális képzés bevezetésével már egyetemistaként lehetőségünk nyílik valódi munkatapasztalat szerzésére. Nyelvtanulásra is kiválóan alkalmas az SZTE, hallgatóként megannyi ösztöndíjra pályázhatunk a világ számos országába. Az egyetemi élet szerves része persze a kikapcsolódás is, melyhez sportolási, kulturális lehetőségeket és kedvezményes belépőket biztosítanak.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.