Bezár

Hírarchívum

2013-ban is ösztöndíjakkal várja elsőseit az SZTE Gazdaságtudományi Kar

2013-ban is ösztöndíjakkal várja elsőseit az SZTE Gazdaságtudományi Kar

2013. július 02.
3 perc

Az első ösztöndíjszerződéseket az Ökonómia Alapítvánnyal, illetve a Realio Kft.-vel kötötte meg Vilmányi Márton dékán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZS20130702_gtk_osztondij_alairas_001Ünnepélyes szerződés-aláírásokra került sor július 2-án az SZTE Gazdaságtudományi Kar dísztermében. Ahogy az előző tanévben tette, úgy vállalati, intézményi partnereivel együttműködésben 2013 őszétől is ösztöndíjakat kínál az államilag támogatott felsőoktatási rendszerből kimaradó elsőéveseinek a fakultás. Július 2-án az Ökonómia Alapítvánnyal és a Realio Kft.-vel írt alá erre vonatkozó szerződést Vilmányi Márton, a kar dékánja. Az alapítvány nevében Farkas László kuratóriumi elnök, az informatikai cég képviseletében Csapó Gergely ügyvezető látta el kézjegyével a kontraktust. Újdonság, hogy a szerződéshez az idei esztendőtől kezdve az SZTE Tehetségpont is kapcsolódik, melynek vezetője, Badó Attila is aláírta a megállapodásokat. Mind a Realio Kft., mind az Ökonómia Alapítvány két-két elsőéves közgazdászhallgatónak nyújt majd az önköltség összegével megegyező támogatást hét féléven keresztül.

 

Vilmányi Márton úgy fogalmazott, az idei évben némiképp módosítottak, javítottak az ösztöndíjak koordinációján, a tapasztalatokat figyelembe véve csiszoltak a rendszeren. Az SZTE Tehetségpont bevonásával elérhető, hogy ne legyen átfedés más egyetemi ösztöndíjprogramokkal. – Tavaly nyáron félelemmel vegyes várakozással tekintettünk a kezdeményezés elé, de szerencsére nem kellett csalódnunk. Folyamatosan konzultáltunk a részt vevő vállalkozásokkal a tapasztalatokról, a konzekvenciákat levontuk, hasznosítottuk. Tisztában vagyunk vele, hogy vannak még fejlesztendő területek, különösen a tehetségek még hatékonyabb támogatására kell odafigyelnünk. Hallgatóinknak ebben próbáltunk meg minél több értéket teremteni: egyfajta mentorprogramot hoztunk létre itt a karon, külön tehetséggondozó programot definiáltunk, ami reményeim szerint fenntartható lesz. Örömünkre a vállalkozások folyamatosan kitartanak a kar, a hallgatók mellett, csak pozitív visszajelzéseket kaptunk, s mindent megteszünk annak érdekében, hogy mind a hallgatók, mind a cégek elégedettsége csak fokozódjon – mondta a www.u-szeged.hu-nak a dékán.

 

SZS20130702_gtk_osztondij_alairas_004A 2012/13-as tanévben a Realio Kft. által támogatott két ösztöndíjas közgazdászhallgató több munkafolyamatba is betekintést nyert a cégnél, s most már részmunkaidős lehetőséget is kínálnak nekik. Csapó Gergely ügyvezető elárulta, ismét két elsőst kívánnak segíteni, akinek hasonló szakmai gyakorlatot, utat biztosítanak majd. – Nagyon fontosnak tartom az SZTE és a szegedi vállalkozások minél szorosabb kapcsolatát, hiszen az universitas termeli nekünk a képzett munkaerőt. Kívánatos lenne, hogy minél több végzett itt, helyben találjon munkát. A GTK-n rendkívül színvonalas képzés folyik, amit a magunk eszközeivel igyekszünk segíteni, illetve más cégeket is erre biztatunk – szögezte le.

 

Az Ökonómia Alapítványt 1992-ben hívta életre a Magyar Közgazdasági Társaság a Csongrád megyei elnökség kezdeményezésére. Céljuk, hogy pénzbeli hozzájárulást nyújtsanak a Csongrád megyei felsőfokú közgazdászképzéshez ösztöndíjpályázatokkal, diákköri és tudományos konferenciák támogatásával – mutatta be a szervezetet Farkas László kuratóriumi elnök. – Az előző tanévben két kiemelkedő eredményt elérő, hátrányos helyzetű elsős közgazdászhallgató tanulmányait támogattuk, hét félévre biztosítunk számukra ösztöndíjat. További négy hallgatót egy féléven át támogattunk, hét diáknak pedig a gazdálkodó szervezetek pénzbeli hozzájárulásából nyújtottunk segítséget. Ősztől is két SZS20130702_gtk_osztondij_alairas_003kiemelkedő eredményt elérő, hátrányos helyzetű elsősnek adunk ösztöndíjat, hogy nyugodt körülmények között végezhessék felsőfokú tanulmányaikat – hallottuk tőle. Hozzátette: a személyi jövedelemadó 1 százalékaiból érkezett felajánlásokat szintén fiatal közgazdászok támogatására fordították, elsősorban ösztöndíjakon keresztül, mert ezt tartják prioritásnak. Ez utóbbi összeg ez elmúlt évek során 100 ezertől félmillió forintig terjedt – tudtuk meg az alapítványt képviselő Schneider Klárától.

 

Badó Attila hangsúlyozta: a GTK-n nagyszerűen működik a tehetséggondozás, s példamutatóak a cégekkel kialakított kapcsolataik is. Az SZTE Tehetségpont ezt a szemléletet összegyetemi szinten is igyekszik érvényesíteni, ezért születnek új megállapodások többek között a Pick Zrt.-vel vagy a Ferroép Zrt.-vel, melyek ösztöndíjakat is kínálnak majd a szegedi egyetemistáknak. Az SZTE Tehetségpont vezetője szerint az effajta kooperációk kölcsönösen előnyösek mindkét fél számára.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek