Bezár

Hírarchívum

9,5 millió forintból fejlesztették az SZTE Egyetemi Levéltárát

9,5 millió forintból fejlesztették az SZTE Egyetemi Levéltárát

2013. július 05.
3 perc

„Az oktató levéltárhoz szükséges virtuális pontok kialakítása a Szegedi Tudományegyetem Levéltárában” című TIOP-projekt záró sajtótájékoztatóját július 5-én tartották a Rektori Hivatal épületében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem életében egyre jelentősebb szerepet tölt be az SZTE Egyetemi Levéltár, mely hagyományos funkcióin felül oktatási, konferenciaszervezési, középiskolai tájékoztató feladatokat is ellát – mondta el Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes. A professzor szerint a mai felsőoktatási szférában egyre nagyobb jelentőséget nyernek az egyetemtörténeti kutatások, nemzetközi szinten is komoly szervezetek foglalkoznak ezzel a témával, hiszen „az universitasok történetén keresztül egész Európa múltja válik megismerhetővé”. Az SZTE levéltára is igen aktív ezen a területen, az intézmény története mellett az egyetemi épületek múltját is kutatja, illetve professzori életutak feldolgozása mellett az egyetemi ifjúság szerveződéseinek dokumentálására is vállalkozik.

 

SZS20130705_vajda_tamas_sajtotajekoztato_005Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes hozzáfűzte, az SZTE vezetése a Honvéd téri épületben biztosított helyet a hosszú évek szervezőmunkájával létrehozott egységnek, mely az egyetemre vonatkozó levéltári anyagokat felügyeli, rendszerezi, dolgozza fel. Egy korábbi sikeres pályázat révén bővültek a raktározási lehetőségek, illetve kutatószobákat is életre hívtak. Szoros együttműködésben dolgoznak a Csongrád Megyei Levéltárral, illetve a professzor asszony örömére a kutatómunkába hallgatókat is bekapcsoltak. A rendszer működtetése azonban – emelte ki – pályázati források nélkül ma már elképzelhetetlen, ezért is nagyszerű, hogy egy TIOP-program segítségével megerősíthették a levéltár infrastrukturális hátterét.

 

Az SZTE Egyetemi Levéltár 2004-ben alakult, így a tizenhét hazai egyetemi levéltár közül az egyik legfiatalabb – mutatta be az egységet Vajda Tamás igazgató. A fejlődésük fő irányaként a digitalizációt, a források interneten történő közkinccsé tételét jelölte meg. Ebben nyújtott segítséget a TIOP 1.2.2.11/1-2012-0056 számú pályázat, melynek eredményeként 9 474 314 forintot fordíthattak az SZTE Egyetemi Levéltár informatikai fejlesztésére. Beszereztek többek között kilenc modern notebookot a kutatók számára, egy nagy teljesítményű szervergépet, egy multifunkciós színes lapolvasó-nyomtató-fénymásolót, illetve a vak és alig látó emberek számára képernyőolvasó szoftvert és könyvszkennert is. Modern és nagy kapacitású eszközparkot – benne hat monitorral – hoztak létre a levéltári kutatóforgalom kiszolgálására, valamint a levéltár közművelődési tevékenységének (például konferenciák, iskolai kiszállások, múzeumi majálisok) színvonalasabbá tételére. Vajda Tamástól megtudtuk, a többi egyetemi levéltár együttesen nem kapott ennyi támogatást a most záruló EU-s finanszírozási ciklusban, nem véletlenül fogalmazott úgy, hogy „korszakos váltást, minőségi fejlődést értek el az informatikai eszközök, elektronikai berendezések terén”.

 

Vajda_Tamas_sajtotajekoztato
9,5 millió forintból fejlesztették az SZTE Egyetemi Levéltárát - GALÉRIA


Az igazgató egy másik fontos projektről is beszámolt a sajtó képviselőinek. Az SZTE Egyetemi Levéltárnak sikerült megállapodnia a Magyar Nemzeti Levéltár, valamint a Csongrád Megyei Levéltár vezetésével, ennek értelmében az idei esztendőben az egyetemi gyűjteménybe kerül át a megyei levéltárból a 2004 előtt ott összegyűlt, egyetemi vonatkozású anyag. Így sem lesz azonban még teljes a gyűjtemény. – A következő években az a célunk, hogy más, határon túli (Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyvárad, Gyulafehérvár) és persze határon inneni levéltárakban is felkutassuk a szegedi egyetem történetére vonatkozó forrásokat, s azokról digitális másolatokat szerezzünk be, majd az új technikai eszközeink segítségével közkinccsé tegyük őket. Egyre több levéltár nyújt elektronikus kutatási lehetőséget a felhasználóknak, akik így akár extrém időpontokban is kutathatnak. Ilyen szempontból mi is a nyitott kapuk levéltárává szeretnénk válni – szögezte le Vajda Tamás.


SZTEinfo

fotó: Szuda Sándor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek