Bezár

Hírarchívum

Színházi csemegék a szegedi szabadtérin

Színházi csemegék a szegedi szabadtérin

2013. július 23.
4 perc

Idén is kihagyhatatlan színházi csemegéket kínál a Szegedi Szabadtéri Játékok. Az előadások sorát – a Leányvásár és az Operaház fantomja után – július 26-án az Elfújta a szél musical folytatja. Láthatjuk még a Porgy és Besst, az évadot pedig az István a király rockopera zárja.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magyarországon először a szegedi szabadtérin láthatja a musicalrajongó közönség az Elfújta a szél szuperprodukciót, melyben a statiszták között a Szegedi Tudományegyetem néhány hallgatója is szerepel. A Budapesti Operettszínházzal együttműködésben, Somogyi Szilárd rendezésében színpadra kerülő darab a hazánkban már a Rómeó és Júliával is hatalmas sikert elért Gerard Presgurvic műve. A rendező színes, szélesvásznú produkciót ígér látványos effektusokkal, csatajelenetekkel és mindent elsöprő érzelmekkel. A darab egyik érdekessége, hogy lovakat is láthatunk majd a színpadon. Három generáció képviselői, az évek óta a musicalszínpadokon bizonyító közönségkedvencek, a középgeneráció csillagai és az ifjú tehetségek keltik életre a világhírű történet karaktereit. Scarlettként Vágó Zsuzsit és Gubik Petrát, Rhett Butlerként Szabó P. Szilvesztert, Melanie-ként Bíró Esztert, Mammy-ként Nádasi Veronikát, Ashley-ként Veréb Tamást, a Forradalmárként Kerényi Miklós Mátét láthatjuk július 26-án, 27-én, augusztus 2-án és 3-án.

 

porgySzinte napra pontosan negyven éve mutatták be a Szegedi Szabadtéri Játékokon a Porgy és Bess című operát. Akkor a Magyar Állami Operaház előadását láthatták a Dóm téri nézők, Mikó András rendezésében, Pál Tamás vezényletével, a főszerepekben Begányi Ferenccel és Házy Erzsébettel. Az eltelt évtizedekben hiánycikk volt a hazai operaéletben Gershwin legismertebb műve, így színháztörténeti jelentőségű pillanatokat élhetnek át azok, akik ellátogatnak a fesztivál augusztus 9-i és 10-i Porgy és Bess előadására.

A darab leghíresebb áriája a Summertime, mely egyike a világon legtöbbször feldolgozott daloknak: több mint harmincháromezer változat készült belőle, többek közt Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Billie Holiday, de éppen Janis Joplin, Norah Jones, Isaac Stern és Christina Aguilera felfogásában is. Bess szerepét operaszínpadokon olyan jelentős szopránok énekelték, mint Leontyne Price, Leona Mitchell vagy Grace Bumbry. A Summertime mellett több ária ismerősen csenghet a jazz és a gospel iránt érdeklődő közönség számára is, így például az I got plenty o’ nuttin, az I loves you Porgy, a Bess, you is my woman now vagy éppen az It ain’t necessarily so.

A Summertime ária:

https://www.youtube.com/watch?v=O7-Qa92Rzbk

 

A most látható előadás szereposztása elsőrangú: New Yorkból érkezik Szegedre az afro-amerikai operaénekesekből álló társulat. A Susan Williams-Finch rendezésében, Stefan Kozinski vezényletével színre kerülő előadás címszerepeit Richard Hobson és Angela Owens játssza.

Hobson, aki Porgy-ként 2004-ben debütált, énekelt már a Metropolitan színpadán is. A drámai erejű színpadi jelenlétéről ismert énekes az Egyesült Államok olyan jelentős színpadainak rendszeres fellépője, mint a Metropolitan Opera, a New York City Opera, a Dallas Opera és a Mississippi Opera. A lírai szoprán, Owens a Porgy és Bess produkcióval több mint húsz színpadon lépett fel az Egyesült Államokban, Új-Zélandon, Egyiptomban és Nagy-Britanniában.

Sportin’ Life karakterét Reggie Whitehead alakítja, aki ebben a szerepben fellépett már Oroszországban, Lengyelországban, Görögországban, Észtországban, Litvániában és Kelet-Európa jelentős színpadain. Művészetéért háromszor is megkapta a Carbonell-díjat. A New York-i debütálásáért Theater World Awarddal jutalmazott Phillip Boykin a Porgy és Bess Crownjaként éveken keresztül turnézott Németországban, Japánban, Portugáliában, Új-Zélandon és az Egyesült Államokban. 2012-ben ezért a szerepéért Tony-díjra jelölték.

 

DSC_0112Az idei évad egyik leginkább várt színházi produkciója lesz az István, a király Alföldi Róbert rendezésében, augusztus 17-én, 18-án és 20-án. A Szörényi-Bródy rockopera-legenda, melyet minden évben szinte követelnek a nézők a Dóm tér színpadára, idén ünnepli 30 éves jubileumát. A kultuszdarab kortárs megfogalmazásban és évtizedes története során most először élő nagyzenekarral kerül színre. Szörényi Levente elmondása szerint izgatottan várja a premiert, és már csak azért sincs ellenére a tervezett kortárs koncepció, mivel a királydombi produkció is ilyen szellemben született.

A szereposztás parádés, sokan érkeznek a Nemzeti Színház Alföldi-féle társulatából. Istvánt Feke Pál, Koppányt Stohl András alakítja. Gizella Radnay Csilla, Réka Tompos Kátya, Sarolt Udvaros Dorottya lesz. Táltosként Novák Pétert, Krónikásként Blaskó Pétert, Asztrikként László Zsoltot láthatjuk. További szerepekben színpadra lép: Simon Bogi, Bánfalvi Eszter, Csépai Eszter, Schneider Zoltán, Hevér Gábor, Znamenák István, Makranczi Zalán, Józan László és Farkas Dénes. Különleges fellépői lesznek az előadásnak Varga Miklós és Nagy Feró: hogy milyen feladatot kap a korábbi István-előadások két legendás szereplője a rendezőtől, azt a bemutatóig homály fedi.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek