Bezár

Hírarchívum

Délelőtt a mesebirodalom királyaival és királynőivel a könyvhéten

Délelőtt a mesebirodalom királyaival és királynőivel a könyvhéten

2013. június 09.
2 perc

Királyi portrék készítésére invitálták a gyerekeket a 84. Ünnepi Könyvhét és 12. Gyermekkönyvnapok keretében, az Égigérő program által szervezett rajzolásra Simon Réka Zsuzsannát, az Ahány király, annyi mese című kötet szerzőjét is várták.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2013. június 7., 10.00, Dugonics tér:

 

gyerekprogramIII. Ilona – olvassuk a negyedik osztályos Kitti rajzán. – Képzeletbeli királynőt kell rajzolni és fantázianevet kell adnunk neki – mondja a tanuló. – Nincs valós példa, csak kitaláció az egész, az a lényeg, hogy vicces legyen – teszi hozzá Gábor. Míg a Tabán iskola negyedik osztálya a Dugonics téri szökőkútnál rajzolgat, Czakó Réka, az „Égigérő” olvasásnépszerűsítő program vezetője elmondja, régóta szeretnék a pedagógusokat és szülőket megszólítani, és felhívni a figyelmet a meseolvasás fontosságára – erre reményeik szerint szeptembertől egy hosszabb programsorozat keretében lehetőségük is lesz.

 

Magyarországon nagyon sok jó gyerekkönyv jelenik meg, az ifjúsági könyvkínálat viszont kevésbé gazdag – magyarázza Simon Réka Zsuzsanna. Szerinte a jó gyerekkönyvet a felnőtt is élvezi, a kicsiknek szóló kötetek nem nélkülözhetik a humort és a kalandot. Természetesen érdekesnek kell lennie a gyerek számára, és fontos, hogy fejlessze is az olvasót, legyen gazdag a szókincse. Elmaradhatatlan része a jó illusztráció. Czakó Réka hozzáteszi: egy IMG_8441jó gyerekkönyv egy mozit indít el az ember fejében, és akkor igazán magával ragadó, ha „beszippantja” a történet az olvasóját. Czakó Réka szerint ilyen könyvekből van manapság kevesebb, sok a „lassú” kötet, nem „pörög” kellően az elbeszélés. Az Égigérő program vezetője azt is hozzáfűzi, természetesen változnak az egyes mesék megítélései az idővel, de a kortárs szerzők könyvespolcán is találunk olyan köteteket, amelyek mai problémákra jelenthetnek megoldást, akár a kistestvér születése vagy éppen a válás feldolgozásáról legyen szó.

 

Simon Réka Zsuzsanna egyben a Könyvmutatványosok gyermekirodalmi blog aloldalának, a Mesemustrának főszerkesztője, arról, hogy miért kellenek a kortárs gyerektörténetek délután 14 órától hallhatunk beszélgetést vele és Nagy Veronikával, az Irodalmi Lépegető Program képviselőjével, valamint Czakó Rékával.

 

Arany Mihály

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek