Bezár

Hírarchívum

Egyetemisták is szerepelnek a Szabadtéri előadásain

Egyetemisták is szerepelnek a Szabadtéri előadásain

2013. június 19.
3 perc

Idén is kihagyhatatlan színházi élményeket kínál a Szegedi Szabadtéri Játékok. Az előadások sorát július 5-én a Leányvásár indítja. Láthatjuk az Operaház fantomját, a Porgy és Besst, az István a királyt és az Elfújta a szélt is, melyben szegedi egyetemisták is játszanak a statiszták között.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Gothár Péter rendezésével, a Leányvásárral indul a 2013-as Szegedi Szabadtéri Játékok július 5-én. Három előadásban láthatják a nézők Jacobi Viktor operettjét, méghozzá az operett műfaj hagyományaihoz hű, ám a művet frappánsan átalakító koncepcióban. Gothár szerzőtársaival, Varró Dániellel és Vinnai Andrással egy teljesen új komikus szituációra épít, ehhez formálva a darab szövegét is. A kacagtató, könnyed nyári szórakozást ígérő előadás szereposztása is elsőrangú: láthatjuk majd többek közt Nagy Ervint, Hegedűs D. Gézát, Ujlaki Dénest, Szombathy Gyulát, Schell Juditot és Keresztes Tamást. Az előadás koreográfiáját a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője, Juronics Tamás álmodja színpadra, a díszletet Gothár Péter tervezi. A látvány lenyűgöző lesz: tizenhat méter hosszú és tizenkét méter magas az a hajótest, melyben több jelenete is játszódik. Az óriási díszletelem egyik különlegessége, hogy bonyolult szcenikai megoldások révén meg is fordul a hajó méreteihez képest mindössze huszonnégy méter mély színpadon. Az első felvonásban „beúszik” a színre, ekkor a külsejét láthatjuk, a másodikban már a belseje látszódik, az előadás végén pedig „kiúszik” a színpadról.

 

Július 13-án Az operaház fantomjával kedveskedik a fesztivál a műfaj rajongóinak: a musical koncertszerű változata a Madách Színházból, Szirtes Tamás rendezésében érkezik, és olyan nagyszerű művészek lépnek fel benne, mint Sasvári Sándor, Fonyó Barbara és Bot Gábor.

 

Magyarországon először a Szegedi Szabadtéri Játékokon láthatja a musicalrajongó közönség az Elfújta a szél szuperprodukciót, melyben a statiszták között a Szegedi Tudományegyetem néhány hallgatója is szerepel. A Budapesti Operettszínházzal együttműködésben, Somogyi Szilárd rendezésében színpadra kerülő darab a hazánkban már a Rómeó és Júliával is hatalmas sikert elért Gerard Presgurvic műve. A rendező színes, szélesvásznú produkciót ígér látványos effektusokkal, csatajelenetekkel és mindent elsöprő érzelmekkel. Három generáció képviselői, az évek óta a musicalszínpadokon bizonyító közönségkedvencek, a középgeneráció csillagai és az ifjú tehetségek keltik életre a világhírű történet karaktereit. Scarlettként Vágó Zsuzsit és Gubik Petrát, Rhett Butlerként Szabó P. Szilvesztert, Melanie-ként Bíró Esztert, Mammy-ként Nádasi Veronikát, Ashley-ként Veréb Tamást, a Forradalmárként Kerényi Miklós Mátét láthatjuk július 26-án, 27-én, augusztus 2-án és 3-án.

 

Igazi kuriózum az idei év operaprodukciója, hiszen George Gershwin Porgy és Bess című műve hosszú évtizedekkel ezelőtt szerepelt utoljára hazai színpadon, jelenleg pedig sehol Európában nem látható. Az USA-ból érkezik a produkció, melyben kiváló afroamerikai énekesektől hallhatjuk a Summertime vagy éppen az I got plenty o' nuttin' című slágereket. A Porgy és Bess augusztus 9-én és 10-én látható a Dóm téren.

 

Nagyszabású produkció zárja az évadot: az István, a király rockopera Alföldi Róbert rendezésében, kortárs koncepcióban kerül színpadra augusztus 17-én, 18-án és 20-án. A 30 éves jubileumát ünneplő Szörényi–Bródy-szerzemény most először hangzik fel élőben, nagyzenekarral. A szereplőgárdát olyan remek színészek erősítik, mint például Feke Pál, Stohl András, Udvaros Dorottya, Tompos Kátya, Blaskó Péter, Novák Péter, illetve két legenda is csatlakozik a stábhoz a korábbi előadásokból: Varga Miklós és Nagy Feró.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek