Bezár

Hírarchívum

Program kavalkád a könyv szegedi ünnepén

Program kavalkád a könyv szegedi ünnepén

2013. június 08.
4 perc

Irodalmi, zenés-táncos, gyermekeknek szóló és filmes programok várják a 84. Ünnepi Könyvhét és 12. Gyermekkönyvnapok látogatóit. A Dugonics térre kitelepül a Szegedi Egyetemi Kiadó is. Az eseményekről folyamatosan tudósít az SZTE Médiacentrum csapata. Így a könyvhét történéseiről is tájékoztat a www.u-szeged.hu.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Június 6. és 10. között, az intézményekben pedig június 3. és 13. között várják ünnepi könyheti programokra az érdeklődőket – mondta el a Somogyi-könyvtárban szervezett sajtótájékoztatón Andóczi Balogh Éva. A könyvtár PR-munkatársától megtudtuk: az intézmény hatodik alkalommal koordinálja a rendezvényt.

 

konyvhet_sajtotajekoztato_003Megnyílik Szent-Györgyi Albert könyvtárszobája

A szegedi Dugonics téren idén 24 standon képviseltetik magukat a könyvkereskedések és a kiadók, köztük a Szegedi Egyetemi Kiadó (SZEK). A SZEK június 6-10. között minden nap 17 órától bemutatkozási lehetőséget biztosít a szegedi egyetemen működő kiadói műhelyeknek. A SZEK Dugonics téri sátránál a legújabb egyetemi kiadványokat kézbe is vehetik, meg is vásárolhatják az olvasók.

 

Ráadásként június 7-én 18 órakor a szegedi Dóm tér 8. alatti egyetemi épületben Pál József irodalomtörténész professzor tart előadást Szent-Györgyi Albert, a „szépíró” címmel. Az e programra és a programra és a Szegedi Egyetemi Kiadó készülő köteteire kíváncsi olvasók bekukkanthatnak a Szegedi Tudományegyetem Nobel-díjas professzorának, volt rektorának egykori munkahelyére, könyvtárába is.

 

Egyre több partner – köztük az SZTE Médiacentrum

A könyvhét partnereinek tábora évről-évre gyarapszik, idén először csatlakozott a programhoz az SZTE Médiacentrum. Gyakornokaink folyamatos online tudósítást készítenek a rendezvény minden napjáról. Így szinte percről percre nyomon követhető lesz minden szegedi könyves esemény a www.u-szeged.hu honlapon, illetve a Somogyi-könyvtár könyvheti http://konyvhetszeged.sk-szeged.hu/?page_id=902 weboldalán.

 

konyvhet_sajtotajekoztato_006A könyvhét szegedi központja a Dugonics tér, a kapcsolódó helyszínek száma pedig majdnem eléri a harmincat. Egyre több kávéház csatlakozik a programhoz, köztük például a Grand Café és a Zero Art Cafe, ahol június 4-én alapítják meg a Moly Klubbot.

 

A könyvünnep húzónevei között említette a könyvtár PR-munkatársa Nyáry Krisztiánt, aki június 6-án, csütörtökön 16 óra 30 perckor nyitja meg a Dugonics téren az Ünnepi Könyvhetet. Az irodalomtörténész a Líra Könyv Zrt. Fókusz Könyváruház sátránál dedikálja „Így szerettek ők” című kötetét, majd a Somogyi-könyvtárban hallhatnak vele beszélgetést az érdeklődők. A megnyitón adják át a Szeged Város Önkormányzata által odaítélt könyvkiadási támogatásokat és az Év Könyve díjat is, melyet idén Nagy Bandó András vehet majd át „A hangyabanda nagy kalandja” című könyvéért. Az ünnepi könyvhéten részt vesz – többek között a- a Szegeden diplomázó Podmaniczky Szilárd, az egykori szociológus Závada Pál és több szegedi szerző is. A szombati délelőttre tervezett Szegedi Írók Napján találkozhat a közönség Busch Péterrel, Czilczer Olgával, Hász Róberttel, Pilcz Rolanddal és Zelena Andrással.

 

Flash mob – Darvasi László: Azért olvasok… 

Az olvasás népszerűsítésére az elmúlt időszakban több kampány is indult. Ilyen például az Olvasó Dél-Alföld, melyben a legtöbbet olvasó települést keresik. A Délmagyarország napilap cikksorozattal kampányol a könyvek mellett, az Ünnepi Könyvhéten pedig egy flash mobot szervez a Közép-Kelet Európai Rekreációs Társaság és a Somogyi-könyvtár. A cél, hogy június 7-én, pénteken 19:15 és 19:30 között a Dugonics téren minél többen olvassák fel egyszerre a Szegeden diplomázó Darvasi László, külön erre az alkalomra írt, Azért olvasok…. című írását.

 

Az ünnepi könyvhét szervezői a gyerekekre is gondoltak: az Olvasó- és Játszóliget színes programokkal várja a legkisebbeket. Lesz népi kézműves sarok, királyi portrék készítése, bemutatkozik – többek között – az SZTE Füvészkert, a Szegedi Vadaspark és a Partiscum Csillagászati Egyesület digitális planetáriuma is.

 

Unnepi_konyvhet
Program kavalkád a könyv szegedi ünnepén - GALÉRIA

Írók a moziban

Újdonságnak számít a szegedi Belvárosi mozi programja is: a könyvhét vendégíróinak megfilmesített műveit vetítik majd. Többek között Závada Pál és Deák Krisztina Jadviga párnája című művét. A Dugonics téren június 7-én 21:30-tól egy szabadtéri vetítést is tartanak. Török FerencPodmaniczky Szilárd Szezon című filmjét nézhetik meg az érdeklődők.

 

A kísérő programok is izgalmasnak ígérkeznek: lesznek zenei és táncos rendezvények is. Koncertezik – többek között – a Molnár Dixieland Band és nemzeti táncokat is láthatunk. Fotókiállítás is kapcsolódik a könyvhéthez: a Délmagyarország fotóriportereinek munkáiból nyílik szabadtéri tárlat, bemutatva az olvasás ellesett pillanatait. A felvételek – többek között – a Somogyi-könyvtárban és az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban készültek.

 

Bővebb információ és részletes program:



 

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek