Bezár

Hírarchívum

Set-top boxot fejlesztettek és teszteltek szerb és magyar szakemberek

Set-top boxot fejlesztettek és teszteltek szerb és magyar szakemberek

2013. június 25.
2 perc

Eredményismertető workshopot tartott a CIRENE projekt június 25-én. A Szegedi Tudományegyetem, az Újvidéki Egyetem és a Vajdasági ICT Klaszter idén júniusban záruló közös K+F-programja az úgynevezett beágyazott szoftverrendszerekre fókuszált.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szerb-magyar határmenti együttműködési program keretében létrejött „CIRENE – Cross-border ICT Research Network” célja kettős volt. A szegedi egyetem szakemberei szerettek volna kapcsolatot kialakítani az Újvidéki Egyetem Műszaki Karával és a Vajdasági ICT Klaszter menedzsmentjével. A másik nagy cél a beágyazott szoftverrendszerek tesztelése volt. A projektet az motiválta, hogy a szegedi Szoftverfejlesztés Tanszék és az újvidéki kutatócsoport hasonló területeken dolgozik, de különböző kompetenciákkal rendelkeznek – ezeket szerették volna „vegyíteni”, és olyan módszertant kidolgozni, amely speciális megoldást tud nyújtani ezen a területen – tudtuk meg Beszédes Árpádtól, a Szoftverfejlesztés Tanszék egyetemi adjunktusától, a CIRENE-projekt vezetőjétől.

 

Az Újvidéki Egyetem főként a beágyazott szoftverrendszerek fejlesztése terén rendelkezik tapasztalattal, a szegedi szakemberek pedig a szoftverteszteléssel, szoftverminőség-biztosítással foglalkoznak – ezek összekapcsolása kézenfekvő volt – tette hozzá a projektvezető.

 

A beágyazott szoftverrendszerek nem általános célú számítógépeken futnak, hanem speciális célú készülékeket irányítanak, mint például a mobiltelefont vagy a mikrohullámú sütőt, de a bonyolult irányítási rendszerekben is ilyeneket alkalmaznak. Az általános szoftverekkel összehasonlítva a beágyazott rendszereknél különleges problémákkal, speciális hardverekkel szembesülnek a szakemberek – magyarázta Beszédes Árpád. A projekt számára készüléknek egy – a digitális televíziózást elősegítő, és a digitális átállás kapcsán manapság sokat emlegetett – set-top boxot választottak ki. A szerbiai partner részt vesz ilyen rendszerek fejlesztésében, a szegedi informatikusok pedig ennek tesztelését próbálták minél hatékonyabbá tenni. A 2012 januárjától 2013 júniusáig tartó projektről további információk olvashatók a cirene.sed.hu oldalon.

 

A. M.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek