Bezár

Hírarchívum

szaudi_kiemelt

Szaúd-arábiai delegáció látogatott a Szegedi Tudományegyetemre

Szaúd-arábiai delegáció látogatott a Szegedi Tudományegyetemre

2013. június 03.
3 perc

Biztató tárgyalások folynak az együttműködésről, ennek értelmében akár már idén ősztől szervezett keretek között érkezhetnek szaúd-arábiai hallgatók a szegedi egyetem különböző karaira.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

szaudi delegacioAmint arról korábban beszámoltunk, a szaúdi állam felsőoktatással foglalkozó minisztere, Khalid Al Anqari meghívására április 16. és 19. között Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban felsőoktatási kiállításon mutatkozott be a Szegedi Tudományegyetem. Az a program az első lépések megtételére kínált lehetőséget az intézmények közötti kapcsolatépítés és a tudományos együttműködés terén, a küszöbön álló kooperáció következő állomása pedig a partnerek szegedi látogatása volt. Június 3-án négytagú szaúd-arábiai delegáció vendégeskedett az SZTE-n, a küldöttségben a bécsi Saudi Cultural Bureau budapesti referense mellett a szaúdi állam felsőoktatási minisztériumának egy szakembere, illetve a legjelentősebb ottani egyetem, a rijádi King Saud University két oktatója kapott helyet.

 

A vendégeket a Rektori Hivatalban Szabó Gábor, az SZTE rektora fogadta és köszöntötte, itt találkozhattak Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettessel, Varró András tudományos és innovációs rektorhelyettessel, Hohmann Judittal, a Gyógyszerésztudományi, Nagy Katalinnal, a Fogorvostudományi, illetve Vécsei Lászlóval, az Általános Orvostudományi Kar dékánjával, valamint meghallgathatták Szabó Gyula, az ÁOK Külföldi Hallgatók Oktatási Központ és Tanulmányi Osztály vezetőjének tájékoztatását az idegen nyelvű egészségtudományi képzésekről. Ezt követően ellátogattak a három érintett egészségtudományi karra, végezetül megtekintették a József Attila Tanulmányi és Információs Központot és benne a Klebelsberg Kunó Könyvtárat.

 

szaudi delegacio 02Pál József professzor a www.u-szeged.hu-nak elmondta, korábban vettek részt szaúdi diákok a szegedi orvosképzésben, aztán ez a kapcsolat megszakadt, de most komoly érdeklődés mutatkozik az ázsiai fél részéről, így jó esély nyílik az együttműködés megteremtésére. A kezdeményezés új színfoltja lehet – hangzott el a korábbi egyeztetések során –, hogy nemcsak férfi-, hanem női hallgatókat is szívesen küldenének a Tisza partjára.

 

– A mostani tárgyalás célja a felkészülés volt a szaúdi hallgatók fogadására. Egyfajta akkreditációs bizottság érkezett hozzánk, amely azt vette szemügyre, milyen viszonyok fogadják az SZTE-n a szaúdi hallgatókat. Szabó Gábor rektor mutatta be nekik az SZTE egészét, illetve vázolta egyetemünk külföldi diákok iránti nyitottságát. Arról is beszélt, milyen perspektívát jelent Szegednek és az universitasnak az ELI lézerközpont beruházása. Ezt követően a dékánok vezetésével meglátogatták az egészségtudományi képzésekben érintett fakultásokat, tájékoztatást kaptak azok oktatási és tudományos munkájáról, s megtekintették az új infrastrukturális fejlesztéseket is, melyek az orvosképzésnek színteret adnak a közeli jövőben. Nagyon pozitív volt a visszhang a vendégek részéről, így joggal bízunk benne, hogy a rendszer hamarosan működni fog, akár már 2013 őszén érkezhetnek hozzánk szaúdi diákok – foglalta össze a nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes. Megemlítette, a körvonalazódó együttműködés következő fejezete a bécsi attasé, Ali A. Bin Sager látogatása lesz Szegeden.

Szaudiak
Szaúd-arábiai delegáció látogatott a Szegedi Tudományegyetemre - GALÉRIA

 

Szabó Gábor rektor szerint a legnagyobb kiaknázható lehetőségek – mint a június 3-i megbeszélések is mutatták – az egészségtudományi képzésekben rejlenek, ugyanakkor örömteli, hogy a szaúdiak más tudományterületek iránt is élénken érdeklődnek. – Az államközi kapcsolatokon alapuló együttműködés kialakításra törekszünk, mert ha sikerül a Szegedi Tudományegyetemet megfelelő mértékben bekapcsolni az Abdullah király ösztöndíjakba, akkor folyamatosan és szervezetten állami ösztöndíjas szaúdi hallgatók érkezhetnek ide, nemcsak spontán módon toborozhatunk néhány diákot. Ennek révén egyrészt sokkal stabilabbá válik a rendszer, másrészt a diákok motivációját is jelentősen befolyásolja, hogy hivatalos kapcsolatokon keresztül kerülnek Szegedre tanulni. A szaúdi felsőoktatási miniszterrel folytatott korábbi egyeztetésem tükrében is komoly potenciált látok ebben a kooperációban, s azt is világossá tettük: ha kellő számú hallgató érkezik, rengeteg speciális szolgáltatást tudunk nyújtani számukra – szögezte le az akadémikus.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek