Bezár

Hírarchívum

Balage önálló szerzői estje

Balage önálló szerzői estje

2013. május 02.
2 perc

Jeges érintés – ez a zenei szerzeménye is elhangzik a szegedi joghallgató, Szűcs Balázs, vagyis Balage május 4-i önálló szerzői estjén.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Bazsi_foto_porgramfuzetben_2Az Artisjus – Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület már közel tíz számát elfogadta a 19 éves Szűcs Balázsnak. Balage több hangszeren – zongorán és gitáron is – játszik, 7 éves korában íratták be zeneiskolába.

 

– A Pro Musica Zeneiskola, a velem foglalkozó zenetanárok, az iskola vezetése mind együttesen támogatták zenei fejlődésem, zenei elképzeléseim kibontakozását. Később a Király-König Péter Zeneiskolába kerültem, ahol nagy hálával tartozom zongoratanáromnak, Péterffy Gabriellának, és az ott engem tanító, kiváló szolfézstanároknak is – nyilatkozta Szűcs Balázs. –14 évesen válaszút előtt álltam: a zenén kívül sok más is érdekelt. Így például a fotózás, a humán tudományok. Ezért először a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolába jelentkeztem humán szakra, majd a Táltos Tehetséggondozó Általános Iskola, Gimnázium, Szakképző Iskolában folytattam középiskolai tanulmányaimat, majd ott szereztem érettségit is. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Kar jogász szakján első éves hallgató vagyok.

 

– Zeneszerzeményeim stílusát nagymértékben meghatározzák a régi klasszikus filmzeneszerzők művei, amelyek mindig is nagy hatást gyakoroltak rám. Lenyűgözve hallgatom a nagy kedvenc Ennio Morricone, Michel Legrand szerzeményeit. A dzsesszstílus is vonz – különösen: a zenei szabadság, vagyis az improvizáció, és a zenei kifejezésmód – fogalmazott az ifjú tehetség. Balage egyik álma, hogy zeneszerzeményei – a hangszerelést követően – szimfonikus, nagyzenekari összeállításban is megszólaljanak. Jeges érintés, Zarándoklat, Bűntudat, Esőcseppek, Zuhanás című, képzeletbeli filmjelenetek ihlette szerzeményét Balage zongorán mutatja be május 4-én (szombaton) 17 órakor az újszegedi Bálint Sándor Művelődési Házban. A programot a Kreatív Formák Alapítvány által létrehozott Káté Kálmán Tehetségalap is támogatja.

 

A Tehetségalapot a Kreatív Formák Alapítvány hozta létre azzal a céllal, hogy bemutatkozási, elindulási lehetőséget teremtsen olyan tehetségeknek, akik valamely művészeti ágban kimagasló teljesítményt nyújtanak. Az alapítvány kuratóriumi elnöktől, Rója Ferenctől megtudtuk: a rehabilitáció a szervezet elsőszámú feladata, ám stratégiai céljuk a képzés, a szolgáltatások fejlesztése, a tehetséggondozás. Ezek megvalósítását szolgálja a most létrehozott Káté Kálmán Tehetségalap.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek