Bezár

Hírarchívum

2013. Március

1 2 
Untitled
2013. március 15.
2 perc

Uniós támogatással beindult a napelemes energiatermelés a Szegedi Tudományegyetemen. 24 helyszínen 2754 napelemet telepített az universitas, mely ennek révén villamosenergia-igényének 7 százalékát tudja előállítani megújuló energiaforrásból.

2013. március 14.
2 perc

Workshoppal és egy zöld irodát is magába foglaló kamionnal érkezett az SZTE-re a KÖVET Egyesült, melynek célja megismertetni a környezetbarát munkahely lehetőségeit a fiatalokkal.

2013. március 14.
2 perc

Negyven kiállító, közel húszféle program, több mint 2 ezer látogató – ez az SZTE Tavaszi Állásbörze mérlege. Március 13-án az SZTE TIK-be várta az egyetemistákat a szervező SZTE Karrier Iroda. A hallgatók gyakorlati és munkahelyet is kereshettek maguknak a kiállító cégek közül.

2013. március 14.
2 perc

A tavalyi évben első alkalommal került megrendezésre az SZTE Innovációs Nap. A jelenlévő több mint 120 vendég visszajelzései alapján úgy ítéltük meg, a Szegedi Tudományegyetemnek érdemes minden évben rendeznie egy ilyen eseményt, ami az innováció iránt érdeklődő belső kör mellett a társegyetemek technológia transzferben tevékenykedő kollégáit, és a vállalati partneri kört is megszólítva, látványos kiállítás, és aktuális témákhoz kapcsolódó előadások segítségével mutatja be az Egyetem innovációs tevékenységét. Mindezeket figyelembe véve 2013. március 21-én csütörtökön rendezzük meg az idei SZTE Innovációs Workshopot.

2013. március 14.
1 perc

Az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar épülete idén 100 éves, a karon folyó védőnőképzés 75 éves ebben az évben .A jeles évfordulók megünneplésére 2013.03.22-23-án a „Nők Egészsége, Családok Egészsége” nemzetközi konferencia keretében az SZTE ETSZK Temesvári krt. 31.sz. épületében kerül sor.

2013. március 13.
3 perc

Az SZTE öregdiák-szervezete immár nyolcadik alkalommal adta át rangos elismerését. Elhangzott: az universitas és a díjazott cégcsoport tovább szélesíti és mélyíti együttműködését.
2013. március 13.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetemen tanító Andrejcsik István portréja is felkerült a Szegedi Sztárok Falára. A városi teátrum baritonját a színház egykori igazgatója köszöntötte, s nyitotta meg az énekes pályájáról szóló fotókiállítást, amely egy hónapig látható a Brnói Étteremben.

2013. március 12.
2 perc

A március 18-i rendezvényen a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak lehetőségük nyílik a kormányzat és az EU képviselőivel beszélgetni, akár vitába bocsátkozni az EU-tagság gazdasági, társadalmi, oktatási, kulturális hatásairól.

2013. március 12.
2 perc

23 csapat részvételével tartották meg március 8-án és 9-én a II. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny döntőjét Szegeden, a Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke rendezésében.

2013. március 12.
2 perc

Irodalmi menetrend, Kosztolányi-talány és kultúrcsempészet – a Cultrail nevet viselő program hívószavai ezek. A projektben az SZTE partnercége, a DEAK Zrt. a szabadkai Városi Könyvtárral működik együtt több kulturális kezdeményezés támogatásában. Így irodalmi és egyéb művészeti eseményeken ismerhetik meg egymást a határ menti területek lakói.

2013. március 11.
1 perc

A Campus Hungary ösztöndíjakra 2013. március 13-án éjfélig lehet benyújtani a pályázatokat kizárólag elektronikus úton, a www.campushungary.hu weboldalon.

2013. március 11.
2 perc

Hasznos előadásokkal, izgalmas tesztekkel várják a szervezők az egyetemistákat az SZTE Tavaszi Állásbörze Felkészítő Napokra. Az SZTE TIK-ben sorra kerülő programok a március 13-i állásbörzét is előkészítik.

sztehetseg_kezdo

2013. március 11.
2 perc

Meghosszabbította az SZTE Tehetségpont Kiválósági lista és Talent-ösztöndíjak, valamint az összes kapcsolódó pályázat határidejét március 14. 12 óráig.

2013. március 11.
1 perc

A Szegedi Egyetem Magazin és a Tiszatáj (Online) irodalmi folyóirat HATVAN ÉV címmel VERSPÁLYÁZATOT hirdet a Szegedi Tudományegyetem hallgatói és a szegedi vonzáskörzetű középiskolák diákjai számára a 60 esztendős Szegedi Egyetem című lap és a Szegedi Tudományegyetem szépirodalmi hagyományait követve.

2013. március 11.
2 perc

Kedvenc témája a portré, szinte minden képéről szép lányok néznek vissza ránk. Farkas Hajnalka mindenkiben megtalálja azt az érdekes részletet, amitől képei izgalmassá válhatnak. A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi tanulmányok mesterszakos hallgatójának „Arcok, szemek, tükrök” címmel a Nyugi kertben nyílt kiállítása.

Szegedert_Alapitvany_fodij_kiemelt
Fotó: Maróti János (SZEGEDma.hu)
2013. március 11.
2 perc

A Szegedért Alapítvány idei négy díjazottja közül három egyetemi munkatárs. A fődíjat Csernay László radiológusprofesszor vehette át március 9-én a nagyszínházbeli díjkiosztón.

2013. március 11.
3 perc

Konzultációt tartott Szegeden, a SZAB-székházban a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség és a Nemzeti Innovációs Hivatal. A rendezvényen részt vevők elmondhatták véleményüket többek között arról, hogy melyek azok a technológiák a dél-alföldi régióban, amelyeket feltétlenül támogatnia kellene az EU-nak.

szabadegyetem_lukovics_kiemelt

2013. március 11.
4 perc

Hogyan válhat az SZTE negyedik generációs egyetemmé? – többek között erről is szó esett a Szabadegyetemen.

2013. március 11.
2 perc

A múlt értékei, a jelen kihívásai és a jövő? címmel kétnapos nemzetközi workshopot rendezett a SZAB Neveléstörténeti Munkabizottsága március 7-8-án. A tanácskozáson többek között arról esett szó, az új, osztatlan tanárképzésben az eddiginél jóval kisebb szerepet kapó neveléstörténet milyen új kutatási irányokkal járulhat hozzá a pedagógusképzéshez.

Fulbright_kiemelt
2013. március 10.
1 perc

Az Egyesült Államokba szóló Fulbright-ösztöndíj-pályázatokról a TIK-ben hallhattak ismertetőt az érdeklődők.

2013. március 10.
2 perc

Az élethosszig tartó tanulás nem más, mint egy beruházás, ami nélkül lehetetlen a fejlődés - többek között erről esett szó a Szabadegyetem- Szeged XI. szemeszterében tartott programján.

2013. március 08.
6 perc

Ötvennél több alapítvány, nonprofit szervezet nyújt segítséget a Szegedi Tudományegyetem oktatási és kutatási céljainak eléréséhez, a klinikai munkához. Az SZTE hallgatóit, munkatársait, továbbá a klinikai betegellátást támogató alapítványok idén is számítanak a személyi jövedelemadó 1%-ából származó bevételre.

tavoli

2013. március 08.
1 perc

A KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért fontosnak tartja, hogy a fenntarthatóság a fiatalok mindennapos szemléletévé és gyakorlatává váljon. Ezért indítja útjára a 2012-2013-as tanévben a Greeneration című programját. A Greeneration rendezvénykamion március 13-án állomásozik az SZTE TIK előtt.

2013. március 08.
4 perc

Az Európai Unió egyes tagországainak gyakorlatához hasonlóan idén először a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is megrendezte az Uniós Fejlesztések Nyílt Napját. Március első szombatján Magyarország 30 pontján – közte a Szegedi Tudományegyetem két részlegében – bárki betekinthetett az Új Széchenyi-terv keretében megvalósuló projektek kulisszái mögé.

skills_labor_kiemelt

2013. március 07.
2 perc

Március 6-án megnyitotta kapuit az a világszínvonalú Orvosi Készségfejlesztési Központ, amellyel bővül az SZTE Általános Orvostudományi Kara. Hazánkban egyedülálló berendezés működik e szimulációs laborban, ahol az orvostanhallgatók „vészhelyzethez” hasonló szituációkat modellezve is gyakorolhatnak a „babákon”.

2013. március 07.
2 perc

Az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékén második alkalommal rendezik meg a Jakucs László Földrajzversenyt március 8-9-én. A vetélkedőre 136 kétfős csapat regisztrált az ország minden részéről és a határon túlról is.

2013. március 07.
1 perc

Rotaract Egészségnapot tartottak az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ kiállítási terében. A március 6-i esemény különböző egészségügyi vizsgálatai sok érdeklődőt vonzottak.

2013. március 07.
2 perc

A Szegedi Nemzeti Színház március 15-én mutatja be a Bánk bánt, amelyet könyvtári programok is kísérnek. Katona József művének történetét március 7-10-ig kiállításon mutatják be, míg a tragédia szegedi szereplőivel és alkotóival március 12-én fél 5-kor találkozhatnak az érdeklődők a Somogyi könyvtárban.

2013. március 07.
1 perc

A tudomány számára eddig ismeretlen két új etiópiai atkafajt neveztek el a Szegedi Tudományegyetem egykori oktatói, Fábián Tamás és Szabad Gábor emlékére.

2013. március 05.
1 perc

Hogyan optimalizálják magukat a biológiai hálózatok? Melyek ezeknek az adaptációs mechanizmusoknak az általánosítható tanulságai? – többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk Csermely Péter biokémikustól az SZTE Informatikai Tanszékcsoport soron következő szemináriumán.

2013. március 05.
2 perc

Olasz Attila festőművész kiállítása március 1-je és 14-e között tekinthető meg a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

szabadegyetem_csapo_beno_kiemelt
2013. március 04.
5 perc

„A társadalmi és gazdasági fejlődés, a tudományos haladás alapja az oktatás” – kezdte előadását Prof. Dr. Csapó Benő a Szabadegyetemen. Az SZTE intézetvezető egyetemi tanára rávilágított: a tanulás a személyes előnyök mellett a közösségek számára is előnyös, a társadalomnak pedig többszörösen megtérülő befektetést jelent.

2013. március 04.
2 perc

Csupor Dezső, az SZTE Gyógyszerésztudományi Karának egyetemi adjunktusa tartotta a Móra Ferenc Múzeum Szívdobbanás című tárlatához kapcsolódó utolsó előadást március 1-jén, melyben főként a szív- és érrendszeri betegségeknél alkalmazható gyógynövényekről beszélt.

2013. március 04.
2 perc

Pénzügyi IQ-tesztekkel vizsgálják a Szegedi Tudományegyetem és Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola hallgatóinak pénzügyi kultúráját. A felmérésen való részvételt értékes ajándékokkal is motiválták, az ehhez kapcsolódó sorsolás szegedi díjazottjai március 1-jén vehették át jutalmukat a GTK dísztermében.

rektori oldal
2013. március 04.
1 perc

Kiemelt egyetemi címet nyert el a Szegedi Tudományegyetem. A kormány erről szóló döntése a február 7-i Magyar Közlönyben jelent meg.

Fulbright_tajekoztato_plakat_2014-15

2013. március 04.
1 perc

A Fulbright Program oktatói, kutatói és tanulmányi ösztöndíjakat kínál az Egyesült Államokba, bármely tudomány- és művészeti ágban. A Fulbright ösztöndíjról első kézből kaphat információt az, aki részt vesz a március 7-i TIK-beli tájékoztatón.

2013. március 01.
4 perc

Életének 82. évében elhunyt Petőfi S. János, az MTA külső tagja, nemzetközi hírű nyelvész, a „szövegnyelvészet úttörője”. A szegedi egyetemmel is kapcsolatban álló tudósról prof. Nagy János egyetemi tanár (SZTE JGYPK) emlékező sorait, valamint Luigi Lacché rektor (maceratai egyetem) részvétlevelét közöljük.

szab_kozgyules_kiemelt

2013. március 01.
5 perc

A tudomány eurorégiós helyzetét értékelte, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága tavalyi eredményeit összegezte, újdonságait leltározta a SZAB közgyűlése.

sztehetseg_kezdo

2013. március 01.
6 perc

Egyetemi Sajtóért Pro Talentis Ösztöndíjat, illetve vállalatok által felajánlott ösztöndíjakat is kioszt – idei újdonságként – a Szegedi Tudományegyetem hallgatói számára az SZTE Tehetségpont. A Szeged városával és más egyetemi egységekkel együttműködő tehetséggondozó szervezet meghirdette kiválósági lista pályázatát.

2013. március 01.
1 perc

„Lapozz föl engem és leszek” címmel új irodalmi tankönyvet jelentetett meg a Mozaik Kiadó. A kötetet március 5-én az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumban mutatják be.

2012. március 08.
5 perc

Tavaly ősszel – kísérleti jelleggel – a Szegedi Tudományegyetemen is elindult a Vállalkozói Klub Program a DAOP-5.1.2/C-09-2f-2010-0002 „Biopolisz Park – Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja” című pályázat keretében. A program – igazodva más egyetemeken már kiforrott gyakorlatokhoz – adott szakterületen tapasztalattal rendelkező vállalati vezetők tartottak előadást arról, hogyan, milyen buktatókon keresztül jutottak el az üzleti sikerekhez. Az előadások a szervezők terveihez illeszkedve a „jó” és „rossz” vállalkozói gyakorlatok megszerzésével igyekszik újat adni valamennyi egyetemi polgár részére, természetesen függetlenül attól, valódi vállalkozó szeretne lenni vagy csupán figyelemmel követne saját – leendő – munkahelyének kihívásait.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek