Bezár

Hírarchívum

Moszkvai egyetemisták vendégeskedtek az ETSZK-n

Moszkvai egyetemisták vendégeskedtek az ETSZK-n

2013. március 25.
2 perc

Egy hetet töltött Szegeden, s ezalatt megismerkedett a magyarországi népegészségügyi helyzettel, a magyar lakosság egészségi állapotának és egészségmagatartásának jellemzőivel a Moszkvai Pszichológiai és Pedagógiai Intézet kilenc, posztgraduális képzésben részt vevő hallgatója.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az orosz egyetemisták az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Egészségmagatartás és -fejlesztés Szakcsoport által szervezett 30 órás részképzésen vettek részt március 18. és 22. között.


– Unikális eseménynek lehettünk részesei. Intézetünk története alatt eddig mindössze négy komoly nemzetközi kapcsolatot építettünk ki. Fontos meggyőzni az oktatóinkat, hogy nagyon érdekes ellátogatni más országok felsőoktatási intézményeibe. Rendkívül hasznos szakmai tapasztalatokat szerezhetünk, miközben megismerjük a fogadó ország kultúráját is – hallottuk Vladimir Nikitintől. A Moszkvai Pszichológiai és Pedagógiai Intézet tanszékvezető professzora kilenc, posztgraduális képzésben részt vevő egyetemistával érkezett Szegedre március 18-án, hogy részt vegyenek az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán az Egészségmagatartás és -fejlesztés Szakcsoport által szervezett 30 órás részképzésen.


– A „Pszichológiai tanácsadás és művészetterápia” címmel meghirdetett kurzuson a hallgatók tájékoztatást kaptak a magyarországi népegészségügyi helyzetről, a magyar lakosság egészségi állapotának és egészségmagatartásának jellemzőiről – tudtuk meg Bársonyné Kis Klárától. Az SZTE ETSZK Egészségmagatartás és -fejlesztés Szakcsoport vezetője elmondta: a vendéghallgatók megismerkedtek az egészségfejlesztés és az egészségnevelés fogalmával, céljaival és feladataival, valamint a prevenció szintjeivel és színtereivel. Továbbá rövid áttekintést kaptak az egészségpszichológia azon tudásanyagairól, amelyek az egészségmegőrzés és az egészségfejlesztés szolgálatába állíthatók. Olyan módszerekkel is megismerkedtek, amelyek bővítik eszköztárukat az egészséggel kapcsolatos tudás és életkészségek fejlesztése területén.


A moszkvai professzor elismerését fejezte ki a szegedi szakemberek munkáját illetően. Kiemelte: rendkívül hasznosnak találta azokat a kinyomtatott, összefoglaló anyagokat, amelyeket a hallgatók az órákhoz kaptak. Ezek előkészítése sok munkát igényelt a szegediektől, ezért nagyon hálás érte. A szervezők nagyon sok tartalommal töltötték meg ezt az egy hetet. Nagyszerű módszertani képzésen vehettek részt a moszkvai hallgatók, konkrét technikákat sajátíthattak el, amiket otthon a munkájuk során majd kamatoztathatnak.


A moszkvai egyetemisták most jártak először Magyarországon. Szegedről mindnyájuknak ugyanaz a benyomásuk: kedves, élhető város, ahol rendkívül kedvesek, segítőkészek és vendégszeretőek az emberek. Szabadidejükben sétáltak a belvárosban, jártak az Anna fürdőben, a Szegedi Nemzeti Színházban, és reszt vettek egy néptáncesten is, melyet a szegediek szerveztek vendégeiknek. A kurzus teljesítését oklevéllel ismerték el az SZTE ETSZK-s szervezők, akiknek egy kézzel készített „vízummal” kedveskedtek a vendégek. A tablón mindegyikük keze nyoma és a két ország zászlója is szerepel.

 

SZTEinfo


ETSZK_kepek
A képgaléria itt megtekinthető
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek