Bezár

Hírarchívum

Radnóti-sikerrel zárult a II. Jakucs László-földrajzverseny

Radnóti-sikerrel zárult a II. Jakucs László-földrajzverseny

2013. március 12.
2 perc

23 csapat részvételével tartották meg március 8-án és 9-én a II. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny döntőjét Szegeden, a Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke rendezésében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
IMG_0470

A 2012/2013-as vetélkedőre az ország minden tájáról és a határon túlról egyaránt érkeztek nevezések: összesen 135 kétfős csapat jelentkezett (41 város, 60 iskola, 71 felkészítő pedagógus) a II. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyre. Az elődöntőt minden együttes a saját iskolájában írta meg, majd a legjobb 23 csapat március 8-án mérette meg magát Szegeden. A másnapi fináléba a legjobb 8 egység jutott tovább, melyeknek négy különböző feladat teljesítése során kellett bizonyítaniuk tudásukat, képességeiket, rátermettségüket – tájékoztatta a www.u-szeged.hu-t Nyári Diána, a verseny főszervezője.

 

Először egy-egy természetföldrajzi tájról kellett a versenyzőknek vetítéses előadást tartani zsűri előtt, majd testnevelésórának is beillő geocaching, azaz GPS-es kincsvadászat következett. Mindenki derekasan küzdött esőre tekintet nélkül, ruhát nem kímélve szaladtak a versenyzők a minél magasabb pontszám eléréséért. Ezt követően érdekes kísérleteket végeztek el talajtani laboratóriumunkban, zárásképpen pedig „Földrajz, szeretlek” címmel izgalmas kvízvetélkedő zajlott. Az első helyezést a szegedi Radnóti Miklós Kísértleti Gimnázium „Csillagvizsgáló” fantázianevű alakulata szerezte meg.

 

A versenyzők feledhetetlen élményekkel és értékes ajándékokkal gazdagodhattak. Március 8-án a szervező tanszék meghívására Egri Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium barlangtani referense háromdimenziós, speciális, igazi térélményt nyújtó vetítéses előadását tekinthették meg a diákok és felkészítő tanáraik. Ezenkívül társasjátékot, csokoládét vihettek haza, naptárat a Fábián Tamás Ért-Ék Alapítvány és az Eupolisz, valamint könyvet az Eupolisz és a GeoLitera, a Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport kiadójának felajánlásában. Továbbá minden döntős diák jutalomkirándulást tehet a verseny névadója, Jakucs László által felfedezett Béke-barlangba a Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék munkatársainak vezetésével. Mindezeken túl: a III. helyezett és felkészítő tanáruk kétéves National Geographic-előfizetést, a II. helyezett és felkészítő tanáruk 25 000 forintos utazási utalványt, az I. helyezett és felkészítő tanáruk pedig Jakucs László-plakettet, valamint az Eupolisz Utazási Iroda jóvoltából ötnapos utazást nyert a Dolomitok fantasztikus hegyei közé. A plakettet az első helyezett csapat tagjai és tanáraik Jakucs László feleségétől, a vetélkedő díszvendégétől, Jakucs Lászlóné Marika nénitől vehették át.

 

Az első három helyezett csapat:

 Az_elso_harom_helyezett_csapat

 

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek