Bezár

Hírarchívum

Szabadegyetem: A minőségi felsőoktatás a versenyképesség záloga

Szabadegyetem: A minőségi felsőoktatás a versenyképesség záloga

2013. március 10.
2 perc

Az élethosszig tartó tanulás nem más, mint egy beruházás, ami nélkül lehetetlen a fejlődés - többek között erről esett szó a Szabadegyetem- Szeged XI. szemeszterében tartott programján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az oktatási rendszer mint a versenyképesség javításának egyik fő pillére címmel tartott előadást Pelle Anita a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának (SZTE-GTK) docense, aki gazdasági szemszögből beszélt az oktatás fontosságáról, a József Attila Tanulmányi és Információs Központban tartandó Szabadegyetem- Szeged sorozat március 6-i előadásán.

 

A társadalom egyik alrendszere a gazdaság, amelyet nagyban meghatároz az adott ország versenyképessége az aktuális globális környezetben. A versenyképességet meghatározó elemek pedig a termelési tényezők, amelyek nagy változáson mentek át a XXI. századra.

Hiszen a klasszikus termelési tényezők (tőke, munka, föld) mellett megjelentek újabbak: a technológia, amely mára már elkülönült a tőkétől és a munkaerőtől, valamint a tudás, amely azonban csak akkor jelent termelési tényezőt, ha hasznosul.

 

A technológiai haladásnak a gazdasági fejlődésben játszott szerepének feltárását Robert M. Solow amerikai közgazdásznak köszönheti a közgazdaság-tudomány. A másik Nobel-díjas tudós, Theodore Schultz (szintén amerikai közgazdász) is a humán tőkében látta a minőségi fejlesztés kulcsát, amelynek terepe az oktatás.

 

Az alapvető gazdasági fogalmak tisztázása után az előadó az élethosszig tartó tanulás fontosságára hívta fel a hallgatóság figyelmét. Mivel a tudás tőke, ezért időben amortizálódik. Az amortizációt beruházással kell kompenzálni. Pelle Anita szerint a tudástőke esetében ez jelent mást, mint az élethosszig tartó tanulást.

 

A Világgazdasági Fórum is fontosnak tartja a felsőoktatás kérdését. A szervezet szerint azon országok számára, akik felfelé próbálnak lépni az értékláncon, a minőségi felsőoktatás lehet a megoldás.

 

Ezután, az előadó azt a folyamatot vázolta fel, hogy miképp válhat egy ország társadalma, tudás alapú társadalommá.

Majd néhány diagram segítségével sor került az EU országainak az összehasonlítására versenyképességük alapján. A diagramok is azt bizonyították, hogy azok az országok, amelyekben magas a felsőfokú végzettségűek aránya, a versenyképességi rangsorban is előkelőbb helyet foglalnak el, ezzel jobb lehetőségeket biztosítva a maguk számára.

 

Az Európai Unión belüli munkanélküliség legfőbb oka az úgynevezett skill mismatch, ami azt jelenti, hogy a legtöbb munkanélküli nem rendelkezik, azokkal a készségekkel és képességekkel, amelyek szükségesek egy adott munka megfelelő elvégzéséhez. A szakértők erre a problémára is az oktatásban látják a megoldást.

 

Az előadást Pelle Anita Szent –Györgyi Albert gondolataival zárta:

„ A jó munkához jó közérzet kell!”

 

Cserei Bettina

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek