SZTE Info

Straub-napok:Cikardián ritmusokról- cikardián órákról tartottak tudományos ülést az MTASzegedi Biológiai Kutatóközpontjában

A tudományos ülést Nagy Ferenc, az MTA SZBK elnöke nyitotta meg. Beszédében kitért azokra a kutatásokra a cirkadián ritmust szabályozó molekuláris mechanizmusról, melyeknek felfedezéséért Jeffrey C. Hall (Maine Egyetem), Michael Rosbash (Brandeis Egyetem) és Michael W. Young (Rockefeller Egyetem) nyertek orvosi Nobel-díjat 2017-ben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tudományos ülést Nagy Ferenc, az MTA SZBK elnöke nyitotta meg. Beszédében kitért azokra a kutatásokra a cirkadián ritmust szabályozó molekuláris mechanizmusról, melyeknek felfedezéséért Jeffrey C. Hall (Maine Egyetem), Michael Rosbash (Brandeis Egyetem) és Michael W. Young (Rockefeller Egyetem) nyertek orvosi Nobel-díjat 2017-ben.


„A Föld a nap körül kering, higgyék el nekem!” – kezdte előadását Kozma-Bognár László (SZTE TTIK, Genetikai Tanszék). A szegedi egyetem professzora a cirkadián óra szerkezetéről és élettani szerepéről beszélt. Szabó Áron (MTA SZBK) később e folyamatokat az ecetmuslicában elemezte.


Káldi Krisztina (Semmelweis Egyetem, ÁOK) a cirkadián ritmusokat embereknél, főként a mesterséges tényezők miatt felborult - mint az óraátállítás, a hétvégi napi ritmus és a hét közbeni markáns különbsége – körülmények között vizsgálta élettani szempontból. A „szociális jetlag” miatt amellett érvelt, hogy hasznos lenne a nyári időszámítás eltörlése.


Nagy András Dávid (Pécsi Tudományegyetem, ÁOK) a sejtszintű cirkadián ritmusról, Horváth Péter (MTA SZBK) pedig Élet a pixelek között címmel tartott előadást. Ez utóbbi tudós nyerte idén a Straub Plakettet, melyet Nagy Ferenc adott át.


A délután és a péntek az angol nyelvű előadásoké volt, melyek témái között Structural disorder is a key element of the cellular chaperone function of plant dehydrin ERD14; Pattern recognition receptors and inflammasome activation in the blood-brain barrier: new players in neuroinflammation; vagy Investigating Energy and Charge Transfer Dynamics in Biomimetic and Biological Photoactive Systems at ELI – ALPS is szerepeltek. A részletes programot itt olvashatják.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. április 04.

IMG_7581

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

SZTEtelevízió

2018. május 02.

honlapra

„Bibó István, Szűcs Jenő és mások megközelítéseit tovább gondolva újszerű elméletet sikerült kidolgozonom a kelet-közép-európai térség társadalmi identitásának értelmezésére. Eszerint a régió elsődleges markere a sebzett kollektív identitás, ez mozgatja a döntéshozókat, ennek mentén értelmezhetőek a társadalmi reakciók, választási eredmények. Sőt a kortárs szépirodalom legjelesebb képviselői is e sebek fájdalmát és a gyógyulás lehetőségeit tematizálják.”

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 29.
  18:00 - 20:00
  Az asztalnál minden eldől! - Görög Ibolya előadása
 • május 30.
  10:00 - 11:00
  A kiállítást megnyitja Révész Róbert, fotográfus.
 • május 31.
  16:00 - 17:00
  Az ‘Egyetemi szerzők, kiadók, műhelyek’ előadássorozat keretei között Palotás Zsolt mutatja be új kötetét: Bejek, korzárók és diplomaták – A Tuniszi Kormányzóság kapcsolatai a nyugat-európai országokkal és az Egyesült Államokkal, 1605-1830. A szerzővel Ferwagner Ákos, a BTK Történeti Intézetének docense beszélget.
 • június 4.
  18:00 - 20:00
  Prof. dr. Szabó Gábor egyrészt a Szegedi Tudományegyetem rektoraként, másrészt akadémikusként/fizikusként, s végül, de nem utolsósorban a Magyar Innovációs Szövetség elnökeként hallatlanul széleskörű tapasztalatokat szerzett az elmúlt évtizedekben arról, miért és hogyan működik hazánkban, régiónkban és Szegeden az innováció.
 • június 5.
  17:00 - 18:00
  Az algériai háború – 1954-1962 című, az Universitas Szeged Kiadó gondozásában megjelent könyvéről a szerzővel, J. Nagy László professzorral (SZTE BTK) Újszászi Ilona újságíró, az SZTE NKI közkapcsolati koordinátora beszélget – a 89. Ünnepi Könyvhéten. (A könyvbemutató része a „FRANKO – BIBLIO – FILIA Könyves utazások 2018” programsorozatnak.)