SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2016. december

A Szegedi Tudományegyetem legújabb Gábor Dénes-díjasa: Berényi Antal agykutató
Az idegtudományi méréseknél alkalmazható multiplexelt erősítőrendszer és a mikroelektródák fejlesztése terén elért eredményeiért Berényi Antal, az SZTE agykutatója is megkapta a Gábor Dénes-díjat. A 45 éve Nobel-díjat nyert magyar tudósról elnevezett elismerést eddig az SZTE 12 kutatója vehette át.
 
Junior Prima díjjal ismerték el az SZTE tudományos munkatársa, dr. Maléth József munkáját
Orvostudomány kategóriában Junior Prima Díjjal ismerték el Maléth József, az SZTE ÁOK I. Belgyógyászati Klinika tudományos munkatársának munkáját. A díjat Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke és Bártfai-Mager Andrea, a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos adta át az MTA épületében. A díjjal a 30 év alatti, kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok tudományos munkáját ismerik el.
 
Több mint 300 millió forintot nyert laborfejlesztésre az SZTE
A Szegedi Tudományegyetem 326,08 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Széchenyi 2020 program keretében. Az SZTE a támogatásból műszereket vásárol, kialakítja a Funkcionális Sejtbiológiai és Immunológiai Laboratóriumot. A végső cél: az SZTE konzorciumi partnereivel együtt létrehozza és közösen használja azt a „Fejlett Központi Szolgáltató Laboratórium-hálózatot”, amely a legmagasabb technikai színvonalon szolgálja a kutatást és oktatást.
 
Új farmakológiai kutató laboratórium az SZTE-n
Olyan modern gyógyszerészeti kutató laboratóriumot alakítanak ki az SZTE-n, amely a jelenlegi fejlett terápiás készítményeket kombinálja a klasszikus farmakológiai vizsgálatokkal, így lehetőség nyílik például az őssejtek komplex vizsgálatára és tenyésztésre.
 
A Times friss rangsorán az SZTE
Hét magyarországi egyetem, közte a Szegedi Tudományegyetem is felkerült a Times Higher Education legfrissebb listájára. A feltörekvő és BRICS országok top 300-as rangsorában a 129. az SZTE - ezzel az eredménnyel némileg javítva korábbi 136. pozícióján.
 
Tumorbankot hoznak létre Szegeden
A Szegedi Tudományegyetem is tagja annak a konzorciumnak, amely a következő években a daganatok kialakulásában szerepet játszó genetikai és epigenetikai változásokat vizsgálja. Az összesen 1,5 milliárd forint uniós támogatást nyert alapkutatás azt szándékozik meghatározni, hogy a génállomány instabilitása és az öröklődő anyag sérülései hogyan járulnak hozzá a daganatok kialakulásához. Az SZTE tumorbank létrehozásával is hozzájárul a projekthez.
 
440 millió forintot nyert az SZTE anyagcserezavarral összefüggő betegségek vizsgálatára
A Szegedi Tudományegyetem közel 440 millió forintot nyert az anyagcserével összefüggő betegségek elméleti folyamatainak tisztázására. A projekt során többek között tanulmányozzák a szívelégtelenség kiváltó okait, a szívkárosodást megelőző folyamatok kórélettani hátterét, a szívizom betegségek genetikai hátterét.
 
Betegellátás és orvosképzés a szegedi Dialízis Központban
Nyílt napot tartottak a Szegedi Tudományegyetem I. számú Belgyógyászati Klinika Nephrologia-Hypertonia Centrum Dialízis Központjában. Az SZTE mindig is úttörő szerepet játszott a vesepótló kezelések kidolgozásában és alkalmazásában. Ennek a hagyománynak szerves folytatásaként került kialakításra az újonnan átadott Dialízis Centrum.
 
Életmentő adományt kapott az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Közel kétmillió forint értékű melegítő- és újraélesztő asztalt valamint egy több mint félmillió forint értékű pulzusszám- és oxigéntelítettség mérésére alkalmas eszközt kapott az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika a Korábban érkeztem Dél-Alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány és a MEDICOR Zrt. támogatásának köszönhetően.
 
 
Az új agrárstratégiáról a 120 éves mezőgazdasági képzés ünnepén
„Minél messzebbre tekintesz vissza, annál távolabb látsz előre” – hangzott el többször is Churchill mondata azon a konferencián, amely a 120 éves hódmezővásárhelyi agrárképzés múltját idézve a mezőgazdaság és az agrár-felsőoktatás jelenére és jövőjére fókuszált.
 
 
Díjat kaptak az SZTE hallgatói közül az alkotói, előadói vetélkedők, a sportversenyek legjobbjai
Világbajnokot is ünnepeltek az SZTE tehetségei között. Szabó Gábor, az SZTE rektora és Pál Tamás, Liszt Ferenc-díjas karmester mondott köszöntőt azon a gálán, amelyen átadták a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak kiírt előadói versenyek és alkotói pályázatok díjait, valamint a Jó tanuló, jó sportoló okleveleket, illetve a Sófi Alapítvány elismeréseit.
 
 
20 éves az Universitas Nonprofit Kft.
Alapításának 20. évfordulóját ünnepelte a hallgatóknak biztosított egyetemi szolgáltatásokért felelős Universitas-Szeged Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. A hőskort Bolgár Zsolt, a cég ügyvezetője idézte meg azon a kiállítás megnyitón, amelyet a TIK Café-ban tartottak.
 
 
 
 
SZTE Közkapcsolati Igazgatóság 2017
 
 
Copyright © 2016. Szegedi Tudományegyetem, Minden jog fenntartva

hírlevél leíratkozás
 






This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*