SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2019. március

III. Nagy SZTE Véradás a TIK-ben
Egy évvel ezelőtt arra kérték az SZTE polgárait, hogy mentsenek meg együtt 300 életet. A tavalyi véradás nem vár sikert hozott: 171 véradó 513 élet megmentéséhez járult hozzá. A rendkívül sikeres véradások után újra segíteni hívják az egyetemi polgárokat: az év 100. napján, április 10-én, a TIK-ben várják az önkéntes véradókat.
 

Tovább >>>

Támogassa Ön is adója 1 százalékával az egyetemi alapítványokat!
A Szegedi Tudományegyetemhez kötődően több mint negyven alapítvány, egyesület tevékenykedik, melyek segítik az intézményt széleskörű feladatainak ellátásában. Ezek a közhasznú és nonprofit szervezetek idén is számítanak a személyi jövedelemadó 1 százalékából származó bevételre.
 

Tovább >>>

Történelmi emlékhely az SZTE Auditórium Maximuma, ahonnan elindult az ’56-os forradalom
„A szegedi diákok 1956. október 16-án a tudományegyetem Auditórium Maximumában nagygyűlést tartottak. Az itt megfogalmazott és országosan ismertté vált követelések készítették elő a forradalmat.” E két mondat szerepel majd azon a sztélén, amely az SZTE Auditórium Maximumát a történelmi emlékhelyek sorába emeli. A döntés hátteréről és következményeiről az SZTE 1956-os Emlékbizottsága elnökét és titkárát kérdeztük.
 

A világ egyetemeinek top 2 százalékában az SZTE
A Szegedi Tudományegyetem idén is bekerült a világ legjobb egyetemei közé. A QS tudományterületi listáin a legjobb eredményt a bölcsészettudományokon belül a nyelvészeti ágban érte el, de hagyományosan az orvosképzés területén is kiemelkedően szerepel. A sikerről Dr. habil Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettest kérdezték az M1 Ma Reggel műsorában.
 

A munkaerőpiacra készíti fel hallgatóit az SZTE
Közel 70 kiállító kínálta gyakornoki- és álláslehetőségeit az SZTE Tavaszi Állásbörzén. A régió legnagyobb álláskeresési fórumán a Szegedi Tudományegyetemmel szoros kapcsolatot ápoló EPAM System Kft. támogatását SZTE Alma Mater presztízsdíjjal ismerték el.
 

Tehetséges hallgatókat jutalmaztak a GTK-n
A GTK Tehetsége ösztöndíjakkal és vállalati támogatásokkal díjazták a legjobb közgazdászhallgatókat. A nyolcvan tehetséges diákot március elsején köszöntötték.

Tovább >>>

Az országban elsők között alkalmazzák a CytoSorb-bal végzett vértisztító eljárást az SZTE-n
A szeptikus betegek túlélési esélyeinek növelésére az országban az elsők között alkalmazzák a CytoSorb-bal végzett vértisztító eljárást az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetében. Prof. dr. Molnár Zsolt vezetésével pedig a világon elsőként kutatják a vérben található mérgező molekulák eltávolítására alkalmas eszköz hatékonyságának növelését.
 

Európa legsikeresebb egyeteme az SZTE az Erasmus programban
Európai szinten is első helyen végzett a Szegedi Tudományegyetem a kiküldött oktatói mobilitási adatok alapján az Erasmus programban. A közel 370 kiutazással az európai mobilitási projektek több mint egy százalékát az SZTE valósította meg. A kiutazó hallgatói mobilitás alapján a szegedi egyetem a legaktívabb vidéki felsőoktatási intézmény.
 

Nemzetköziesítési tevékenységét mérette meg az SZTE
A nemzetköziesítés jegyében elsőként vett részt 2014-ben a hazai tudományegyetemek közül az SZTE abban a nemzetközi átvizsgálási folyamatban, amelyet a Tempus Közalapítvány szervezett. Az elmúlt 5 évben végzett nemzetköziesítési tevékenységet bizottság értékelte.

Érdekes kurzusok, nem csak szegedi egyetemistáknak: „Önkéntes tárlatvezető lehetsz!”
„Lássanak, ne csak nézzenek a látogatók egy-egy kiállításon!” – fogalmazta meg az SZTE bölcsész hallgatója, hogy miért jelentkezett a REÖK Önkéntes Tárlatvezetői Programjára. A 17. Táblaképfestészeti Biennálén, de Aknay János Égi és földi geometria című életmű jellegű kiállításán is beszélgettünk önkéntes tárlatvezetést tanuló egyetemistákkal.

Tovább >>>

 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2019
 
 
Copyright © 2019. Szegedi Tudományegyetem, Minden jog fenntartva

hírlevél leiratkozás
 






This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*